Üzent a fideszes polgármester baloldali kollégáinak: a jó vezető nem siránkozik!

Vágólapra másolva!
Egy jó vezető nem siránkozik, hanem kihozza az adott körülményekből a legjobbat! - ezt üzente internetes bejegyzésében Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere ellenzéki kollégáinak. A politikus szerint ahol rendben van a költségvetés, ott nem jelenthet problémát a gépjárműadó befizetése - a járvány elleni védekezés miatt létrehozott - alapba. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap arra kérték Karsay Ferencet, hogy csatlakozzon az ellenzéki polgármesterek petíciójához. A politikus nem ment bele, helyette inkább kifejtette, hogy a gépjárműadóból származó bevételek hiánya csak a rosszul működő önkormányzatoknak jelent problémát.

Kérdéses a polgármesterek alkalmassága

"Budafok-Tétény költségvetése az elmúlt 10 évben mindig stabil alapokon állt, nem adósítottuk el a kerületet, és mindig kellő tartalékot képeztünk, hogy élni tudjunk váratlan lehetőségekkel, illetve meg tudjunk oldani váratlan problémákat. Az idei, 12,1 milliárdos költségvetésünket is ezen elvek alapján terveztük, amelynek összege a tavalyinál majdnem annyival több, mint amennyit a kormány a védekezési alapjába kér tőlünk, és amely egyébként a költségvetési tartalékunkat sem meríti ki." - adott részletes tájékoztatást az általa vezetett kerület anyagi helyzetéről. Majd írása közepén levonta a következtetést:

"De ez esetben a gépjárműadó lesz az adott önkormányzat legkisebb gondja" - tette hozzá. Karsay írásában szokatlanul keményen bírálta petíciózó kollégáit.

Egy jó vezető nem siránkozik, hanem kihozza az adott körülményekből a legjobbat!

- szögezte le, hozzátéve, hogy ez egy olyan időszak, amikor minden polgármesternek bizonyítania kell rátermettségét. "Ezt nem lehet nyafogással bizonyítani" - adott iránymutatást a fideszes politikus, aki úgy látja, mindig könnyebb a körülményeket kritizálni, mint cselekedni. Éppen ezért nem tett eleget a felkérésnek. "A petíciók írogatása pedig egy lépéssel sem segít előrébb minket ebben a törekvésünkben" - zárta posztját.

Az előzmények

Miután Orbán Viktor kormányfő bejelentette, a minisztériumok mellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a kabinet által életre hívott járványügyi alaphoz, az ellenzéki pártok tiltakozni kezdtek az intézkedés ellen. A bejelentés értelmében a településeknek át kell engedniük a gépjárműadót, ami nagyságrendileg 34 milliárd forintot jelent. Jelzésértékű, hogy a tárcáktól a tervek szerint 922 milliárd forintot von el a kabinet. Ennek ellenére a budapesti baloldali polgármesterek nyílt levélben kezdték el követelni, hogy ne kelljen fizetniük.