Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés magára hagyta a koronavírusos betegekkel teli idősotthont

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Két budapesti idősotthonban is vannak már koronavírus-fertőzöttek, egyiknek a Fővárosi Önkormányzat, a másiknak a terézvárosi a fenntartója. Mindkét idősotthon lakói között van már halálos áldozat is. Az Origo értesülései szerint ennek ellenére a leginkább érintett Pesti úti Idősek Otthonában a Fővárosi Önkormányzattól senki nem volt kint, meg sem nézték, miben segíthetnek. Karácsony Gergely főpolgármester még telefonon sem érdeklődött, mit tehetne az önkormányzat. Az országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján ismét nyomatékosan felhívta az idősotthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségre, és újabb intézkedések végrehajtására utasította az önkormányzatokat és az idősotthonok vezetőit.
Vágólapra másolva!

Teljes karantén alatt a félezer idős embert ellátó Pesti úti Idősotthon

Komolyan veszélyeztetett a főváros legnagyobb idősotthona. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő 17. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában április 1-én részleges karantént, másnaptól teljes karantént rendelt el a járványügyi hatóság (a kormányhivatal). Az Operatív Törzs keddi bejelentése szerint eddig 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ebből 52 gondozott és 13 dolgozó. Közülük 15 idős gondozott került kórházba. Ebben az idősek otthonában 525 idős ember él, és 196-an dolgoznak ápolóként vagy a kisegítő személyzet tagjaként (összesen tehát 721-en).

A Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Fotó: Csudai Sándor - Origo

Információink szerint a járványügyi hatóság az idősotthon minden lakójánál és a dolgozóknál is elrendelte a mintavételt, amelynek eredménye a következő napokban lesz meg, továbbá

szájmaszkokat és fertőtlenítőszereket szállított ki az idősotthonba, mert a fenntartó Fővárosi Önkormányzat nem gondoskodott róla.

Sőt, úgy tudjuk, a Fővárosi Önkormányzattól személyesen senki nem volt kint az idősotthonban megnézni, mi zajlik ott, vagy hogyan tudna segíteni.

Karácsony Gergely főpolgármester sem csinált semmit,

annak ellenére sem, hogy a súlyos helyzetről szóló Mandiner- és Origo-cikkek után dühödten szidta az újságírókat. A főpolgármester-helyettesek közül a DK-s Gy. Németh Erzsébethez tartozik a terület, vele az intézményvezető az Origo értesülései szerint egyszer tudott beszélni. Akkor kesztyűt és elhanyagolható mennyiségű maszkot kaptak. Azóta az intézményvezető a főjegyzőt tájékoztatja telefonon, de semmilyen intézkedés nem történik.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az intézmény főállású belgyógyásza és a háziorvosa felmondott, egyszerűen nem hajlandó elvégezni a munkáját, nem teszi be a lábát az otthonba.

A kormányhivatalnak határozatban kellett kötelezni a háziorvost munkavégzésre.

Egy terézvárosi idősotthonban is több fertőzött van

A Terézvárosi Önkormányzat által fenntartott Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában is megjelent a koronavírus. Itt 114 gondozott és 29 dolgozó van. Eddig innen öt idős beteget szállítottak kórházba, mindannyiuknál laboratórium igazolta a fertőzést. Három dolgozó otthoni karanténban van, mert jelentkeztek náluk a tünetek. A fertőzött idősek szobatársai saját szobájukban vannak elkülönítve.

Kiemelt az idősotthonok fenntartóinak felelőssége

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt időszakban többször is beszélt az idősotthonok fenntartóinak és vezetőinek felelősségéről.

Az idősotthonok kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban,

egyrészt, mert sokan vannak egy helyen, másrészt, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes.

Fontos tudni, hogy

az országos tisztifőorvos az idősotthonokban már március elején látogatási, kijárási és felvételi tilalmat rendelt el, ez azóta is érvényben van, több szakmai protokollt is kaptak a szociális intézmények.

Az országos tisztifőorvos azonban most újabb intézkedések végrehajtására utasította a fenntartókat és az idősotthonok vezetőit.

Kiemelten kérik az idősotthonok vezetőit, hogy folyamatosan, szükség esetén, akár napi szinten tartsák a kapcsolatot a helyi járványügyi szakemberekkel, a járási hivatalok népegészségügyi osztályaival.

Idősotthonokban dolgozók védelme és felkészítése

Minden idősotthonban kötelező megjelölni egy személyt (vagy egy munkacsoportot), aki a koronavírus-fertőzések megelőzésével, illetve az esetlegesen kialakuló járványokkal összefüggő feladatokért felelős. A koronavírus-fertőzés megelőzéséért felelős vezető dolga, hogy minden dolgozó megkapja a szükséges oktatást. Külön ki kell jelölni a kizárólag a gyanús vagy megerősített koronavírusos esetek ellátásában részt vevő dolgozókat, a fertőzés többi ellátottra/gondozottra való átterjedésének megelőzése érdekében. Az eljárásrend részletesen tartalmazza, hogy az ápolók védelme érdekében mit kell tenni az idősotthonokban.

Intézkedni kell arról, hogy

a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket mutató dolgozók ne menjenek munkába, hanem egy előre megadott telefonszámon értesítsék az intézményt a tüneteikről és otthonukban különítsék el magukat,

a háziorvos egyidejű tájékoztatása mellett.

A dolgozók figyelmét fel kell hívni arra, hogy minimális mértékben használják a tömegközlekedést, illetve kerüljék a zsúfolt tereket és a más emberekkel való találkozást. Meg kell ismertetni velük a lakosságra vonatkozó, mindenkor aktuális kormányzati intézkedéseket.

Most különösen fontos az idősotthonokban mindenki számára a kézfertőtlenítés, a felületek és a környezet rendszeres takarítása és fertőtlenítése.

Vagy karanténba, vagy kórházba kerül a fertőzött gondozott

Az eljárásrend szerint – a többi állampolgárhoz hasonlóan – az idősotthonban gondozott is vagy az intézményen belül karanténba kerül, vagy kórházba szállítják. Kórházba azonban csak akkor kell szállítani, ha a tünetei olyan súlyosak, hogy kórházi ellátást igényel.