80 százalékkal kevesebb az utas a MÁV vonatain

2020.04.07. 10:50

A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kedd reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Elmondta, a nemzetközi forgalomban még ennél is nagyobb a visszaesés: az utasok 97-98 százaléka hiányzik. Ez azt jelenti, hogy szinte csak Ausztria és Németország felé van naponta pár vonat - tette hozzá.

A járvány miatt mintegy 80 százalékkal csökkent az utasok száma a MÁV vonatainFotó: Csudai Sándor - Origo

A hazai adatokra kitérve közölte, a távolsági járatokon az átlagosnál is nagyobb most a visszaesés, ami eléri a 90 százalékot.

Zavartalan a vasúti szolgáltatás

Hozzátette, a MÁV utasainak a felét a Budapest környéki elővárosi forgalom adja, és itt előfordulnak még most is olyan járatok, amelyeknek a kihasználtsága eléri a 40-50 százalékot.

A járatok március 30-a óta tanszüneti menetrend szerint közlekednek, és körülbelül 150-nel kevesebb vonat jár; a válság előtt mintegy 3300 személyvonat közlekedett az országban naponta, most pedig mintegy 3150 - ismertette Homolya Róbert.

– A vasút közlekedik és a vasúti szolgáltatás - járványügyi helyzet ide vagy oda - zavartalan – fogalmazott a MÁV elnök-vezérigazgatója.