Ha nem tartják be a korlátozásokat, Budapest fertőzési góccá válhat

2020.04.07. 12:43

A koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb az esély, hogy bárki megfertőződjön - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Ismét felhívta a figyelmet a szociális intézmények dolgozóinak, fenntartóinak felelősségére, s kérte a szigorított korlátozások fokozott betartását.

 

A laboratóriumban igazolt fertőzöttek száma hazánkban 817 főre nőtt, és kilenc újabb halálos áldozat van a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, mindannyian krónikus alapbetegségben szenvedtek, 61-92 éves kor között voltak – számolt be az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi  tájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, annak érdekében, hogy ez a tendencia ne folytatódjon, számos intézkedésre van még szükség. Hozzátette, mindennap van örömteli esemény is, hiszen már 71 főt tartunk számon, akik gyógyultan távozhattak a kórházból. – A betegek számának növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki – figyelmeztetett a tisztifőorvos. 

Új rendelkezések születtek az idősotthonokra vonatkozóanFotó: Csudai Sándor - Origo

Budapest góccá válhat

Budapest helyzetéről Müller Cecília azt mondta: továbbra is egyértelműen ide koncentrálódik a betegség nagy része, Pest megyével együtt több mint 60 százaléka él itt a fertőzötteknek. A vírus az ország egész területén jelen van, de a fővárosban és az agglomerációban fokozott veszélynek vannak kitéve az emberek, ezért továbbra is vegyék komolyan a korlátozó intézkedéseket, hogy a fertőzés láncát elvágjuk – hangsúlyozta. Ha a tendencia folytatódna, Budapest góccá válhat – tette hozzá.

A szociális intézményekben élő időseket igyekeznek továbbra is védeni az intézkedésekkel, így a látogatási és kijárási tilalommal, majd a felvételi zárlattal; a tisztifőorvos arra kérte a fenntartókat, érezzék át a felelősségüket. Az intézmények is kaptak eljárási rendet, amelyek alapján ki kell jelölni egy személyt vagy munkacsoportot, akik célzottan felelnek a járványügyi szabályok betartatására és az esetleg már fertőzöttek elkülönítésére. A 24 órás műszak, majd a 48 órás pihenőidő az ápolók részére is azt szolgálja, hogy kontrollálják a mozgásukat.

Ne menjenek tömegközlekedési eszközzel

Müller Cecília kérte, hogy az „időablakokat" nagy fegyelemmel tartsák be, mert Budapest góccá válhat. A szociális intézményekben, idősotthonokban időben meglépték a szükséges intézkedéseket. Most arra hívta fel a fenntartók figyelmét, hogy fokozottan tartsák be a meghozott rendszabályokat. Végrehajtási protokollal, eljárási renddel egészítik ki a rendelkezéseket. Felelős csoportokat kell létrehozni a fertőzöttek érdekében. Az ott dolgozók lehetőleg ne vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket – javasolta a tisztifőorvos, hozzátéve, aki betegnek érzi magát, haladéktalanul értesítse az intézmény vezetőjét. Egy ott ápolt idős ember megbetegedéséről az NNK-t is tájékoztatni kell.

Újabb védőfelszerelések érkeznek

A hétfőn megjelent kormányrendelet 663 milliárd pénzügyi keretet különített el, ehhez jöhetnek még az uniótól érkező források. Ma újabb 9 kórházba érkeznek egyéni védőfelszerelések – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes. Hozzátette: a hatósági házi karanténnal kapcsolatban 122 ezernél több ellenőrzést hajtottak végre, 499 esetben tettek feljelentést.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, a Baranya megyei rendőr-főkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit és egy nőt, akik az interneten árultak szájmaszkokat, így tízmilliókkal károsítottak meg magánszemélyeket, patikákat, orvosokat. Az elfogott személyeket gyanúsítottként kihallgatja a rendőrség.

A rendőr alezredes kérdésre válaszolva elmondta, idáig több mint ötezer fővel szemben kellett szankciót véghezvinni a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban, ezek legnagyobb részében elég volt a figyelmeztetés. Azt tapasztaljuk, hogy a magatartási szabályokat zömével a budapestiek szegik meg – tette hozzá.

Budapest fertőzési góccá is válhatFotó: Hirling Bálint - Origo

Újabb gyógyszer érkezett Kínából

Müller Cecília elmondta, azon négy ország között vagyunk, akiknek Kína a rendelkezésre bocsátott gyógyszert, amely jelentősen lecsökkenti a fertőzöttségi időtartamot és elősegíti a tüdő állapotának javulását. A kínai tapasztalatok szerint, akinél alkalmazták a szert, azok négy napig voltak pozitívak a vírusteszten, míg akiknél nem, azok 11 napig. A hazánkba érkezett gyógyszert raktározzuk, és gyorsan folyik az engedélyezési eljárás, így hamarosan megkezdhetik az alkalmazását – ismertette Müller.

 Kiss Róbert elmondta, a rendőrség honlapján elektronikusan is jelenthetik a magyar állampolgárok, ha hamis hírt találnak az interneten: azt kérik, hogy ilyenkor a hivatkozásokat is másolják be a hatóságoknak, hogy könnyebben tudjanak intézkedni.

Még zajlanak a vizsgálatok a Pesti úti idősotthonban

Az Origo kérdésével kapcsolatban azt mondta Müller Cecília, hogy a Pesti úti centrum az egyik legnagyobb idősotthon. 53 ápoltnál találtak pozitivitást, és 12 dolgozó lett pozitív. Még mindig nem fejeződtek be teljesen a vizsgálatok. Egy másik kérdésünkre azt mondta Müller Cecília, ha valaki szerelőt hív, akkor is kerülni kell a közvetlen kontaktust, tartani kell a távolságot vele.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, a kormány döntése alapján a rendőrségre vonatkozó szabályok azt mutatják, továbbra is számítanak a járványhelyzettel összefüggő szolgálatteljesítésre, és ehhez a rendőrség megfelelő létszámmal rendelkezik.

Müller Cecília azt mondta, azok a vendéglátóhelyek, ahol az ételek elvihetők, azoknak megengedett a nyitva tartásuk, de itt is azt kérik a vendégektől, hogy tartsák a megfelelő szociális távolságot.

Ezt tegyék az enyhe tünetekkel bíró fertőzöttek

Az enyhe tünetekkel küzdőkről a tisztifőorvos azt mondta: otthon maradhatnak akkor is, ha a tesztjük pozitív. Ilyenkor az immunrendszert kell minél jobban erősíteni, egészséges táplálkozással, sok gyümölcs, zöldség, folyadék fogyasztásával, vitaminokkal. Ha rosszabbra fordulna az állapota, feltétlenül értesítse telefonon a háziorvosát – tette hozzá.

A fertőzést fiatalok, gyerekek is elkaphatják, de esetükben enyhébb a betegség lefolyása, ha nincs krónikus alapbetegségük– emlékeztetett Müller Cecília.

Elhangzott: a szabadtéri edzőparkok eszközei csekély eséllyel fertőzhetnek meg bárkit, hiszen aki beteg, az nem használja ezeket, és a tárgyakon csak rövid ideig él meg a vírus. Müller Cecília most is megerősítette, hogy az Operatív Törzs által közölt adatokban nincsenek benne a magánlaborok adatai.

Budapesten vannak a legtöbben házi karanténban

A háziorvosok másképpen dolgoznak, mint eddig – adott számot Müller Cecília, aki a 65 év feletti doktorokkal kapcsolatban elmondta, ők most a háttérből tevékenykednek, de a rendszer jól működik. Az egész ország területén vannak hatósági házi karanténban, ám egynegyedük a fővárosban, illetve Pest megyében él – ismertette Kiss Róbert.

Arra a kérdésre, hogy mennyire számít magasnak a magyarországi halálozási arány a többi országhoz képest, a tisztifőorvos azt mondta,ez összehasonlíthatatlan, mert mindegyik ország máshogy végzi az adatok gyűjtését. A legjellemzőbb adat az, ha a lakosságszámhoz viszonyítva nézzük a fertőzöttek arányát, e tekintetben az alsó harmadban van hazánk.

Müller Cecília beszélt egy olyan kutatási tervről is, amely azt vizsgálja majd, milyen a lakosság átfertőzöttsége, hiszen ez védelmet is jelent.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa a díjmentes várakozással kapcsolatban elmondta, az nem jogosít fel senkit a közlekedési, parkolási szabályok megsértésére, például a tiltott helyen megállásra, őket büntetni fogják.

A kórházi ápolásra szorulókat a koronavírus kezelését is tartalmazó, széles körű konszenzuson alapuló kézikönyv alapján kezelik – mondta el az országos tisztifőorvos.