Ötmillió maszk, száznegyven lélegeztetőgép, és harmincezernél is több izolációs köpeny érkezik szerdán Kínából - mondta Szijjártó Péter tárcavezető Facebook-oldalára felkerült videóban.

Szijjártó Péter a szerdai kormányülés előtti egyeztetésen készült videóban azt közölte, folyamatosan érkeznek az egészségügyi felszerelések Magyarországra.

Emlékeztetett rá, kedden érkezett nyolc repülőgép, és szerdán további hét gépet várnak a nap végéig, amelyből kettő már le is szállt. 

Az egyik FedEx repülőgép éjjel 1 óra után néhány perccel érkezett, és összesen ötezer pár kesztyűt hozott. A másik teherszállító 6 óra után néhány perccel landolt, és mintegy 20 ezer maszkot hozott Budapestre.

Szerdán még további öt gépet várnak  - fűzte hozzá az államtitkár, kiemelve, hogy ezek közül az egyik - amelyik Hongkongból tart Budapestre - éppen a kazahsztáni Karagandában tankol. Ezzel érkezik majd a már említett 140 lélegeztetőgép. A repülőgépek közül három várhatóan 7 óra körül fog leszállni Budapesten, ezek hozzák a majdnem ötmillió maszkot, így "maszkban azt gondolom, hogy egy olyan nagyságrendet elérünk már, ami komolynak mondható" - tette hozzá.

Mint elhangzott, ezzel 36 millióra nő a beszerzett maszkoknak a száma.