Karácsony Gergely az idősotthon dolgozóira akarja hárítani a felelősséget a súlyos koronavírus-fertőzésért

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona, Budapest, Pesti út, koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, felhívás, bejárat, kapu
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő posztot tett közzé a Facebookon Karácsony Gergely. Állítása szerint a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban, és azt állapították meg, hogy az intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek. Vagyis minden rendben van Karácsony szerint, annak ellenére, hogy a Pesti úti idősotthonban több mint 500 lakó van teljes karanténban, legalább 65-en megfertőződtek és négy idős ember meghalt. Karácsony a bejegyzésében ráadásul a felelősséget az otthonok alkalmazottaira próbálja tolni azzal, hogy azt állítja, a kritikák nem is az ő munkáját kérdőjelezik meg, hanem a gondozókét.
Vágólapra másolva!

- ezt mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Ezért átfogó ellenőrzést rendelt el. Egyértelmű tehát, hogy a Pesti úti idősotthonban semmi nincs rendben. Ahogy azt korábban megírtuk, az intézményben már múlt héten bizonyítottan megjelent a koronavírus, erről azonban nem tájékoztatták az ott lakókat ápoló sürgősségi kórházat, veszélyeztetve ezáltal a kórházi dolgozókat és a betegeket is. Ráadásul az is kiderült, hogy a beteg idősek 70-80 százaléka pedig rühes lett a rossz higiéniai körülmények miatt.

Megdöbbentő, hogy Karácsony Gergely keddi Facebook-bejegyzésében azt írja: "A Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban. A vizsgálat azt állapította meg, hogy az intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek."

Ennél is visszataszítóbb, hogy a főpolgármester - szokásos szitkozódásai után - megpróbálja a felelősséget az ott dolgozókra hárítani: "A hitvány számítók, akik emberek életével, sőt halálából akarnak politikai hasznot húzni, nem is a mi munkánkat kérdőjelezik meg, hanem valójában olyan áldozatkész gondozókba, szociális munkásokba rúgnak bele, akik akár az intézménybe való beköltözéssel óvják azok egészségét, akiket ápolnak, gondoznak."

Pedig

a kritikák egyértelműen a fővárosi vezetésnek, kiemelten Gy. Németh Erzsébet, területért felelős DK-s főpolgármester-helyettesnek és Karácsony Gergely főpolgármesternek szóltak.

Nekik kellett volna ugyanis cselekedni, de - ahogy azt az Origo megírta -

a Fővárosi Önkormányzattól keddig személyesen senki nem volt kint az idősotthonban megnézni, mi zajlik ott, vagy hogyan tudna segíteni. Karácsony Gergely még csak nem is telefonált.

Az intézmény vezetője mindössze egyszer tudott Gy. Németh Erzsébettel beszélni, azóta csak a főjegyzőt tudta tájékoztatni a történtekről.