Novák Katalin: A családokat segítjük a járvány idején is

2020.04.08. 12:53

A kormány megvédi a családtámogatásokat, így megmaradt például a csok, az autóvásárlási kedvezmény, és a bölcsődéket is tovább építik - jelentette be Novák Katalin szerdán.

A koronavírus-járvány idején is folytatja a családok támogatását a kormány – jelentette ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Mint mondta, a koronavírus-járvány minden családot érint, nehézséget jelent, hogy a gyerekek otthon vannak, tanulni kell velük a szülőknek, és közben dolgozniuk is kell.  A kormány 2010 óta dolgozik azon, hogy könnyebb legyen családot alapítani, és többen tudtak megtakarításokat félretenni: a demográfiai adatokon is látszik, hogy meglett a családközpontú politika eredménye, növekedett a házasságkötések és a gyermekvállalások száma. 

Megvédik a családtámogatásokat

A magyar családok érdekében tett intézkedéseket öt pontban foglalta össze az államtitkár. Az első, hogy megvédik a családtámogatásokat, így megmaradt például a csok, az autóvásárlási kedvezmény, és a bölcsődéket is tovább építik. A családvédelmi akcióterven keresztül 800 milliárd forintot juttattak a családoknak. Novák Katalin szólt arról is, hogy a kormány a munkahelyek megőrzését tartja elsődlegesnek, ezért 26 munkakörben vezettek be járulékmentességet, ami 90 ezer családot érint. 

– Átképzési programok, felnőtt diákhitel, kedvezményes kamatozású vállalkozói hitelek, a SZÉP-kártya összegének jelentős megemelése – sorolta Novák Katalin, hozzátéve: gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak a szülőknek, akik nem tudnak otthonról dolgozni. A veszélyhelyzet átvészelését hitelfizetési moratóriummal is segítik, ami vonatkozik a babaváró és a csokhitelekre is.

A kormány továbbra is kiáll a családpolitikai intézkedések mellettForrás: MTI/Botár Gergely/ Kormany.Hu

Novák Katalin elmondta: a veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyes, gyed és gyet támogatásait, ez 15 ezer család életét könnyíti meg. A gyermekek otthongondozási díját megemelték, mostantól a szakértők online vagy telefonon állapítják meg a támogatás szükségességét.  A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is egyszerűsítették, a veszélyhelyzet utáni hatvan napig még meg tudják kötni a szerződést, ha már megkapták.

Nem kell törleszteni a diákhitelt

A fiatalok támogatásáról elmondta: a diákhiteleket nem kell törleszteni december 31-ig.  Emellett bevezettek egy új diákhitel-lehetőséget, ami félmillió forint hitelt jelent a rendkívüli helyzetre. A nyelvvizsga-kötelezettséget is felfüggesztették, így a diploma megszerzéséhez erre most nincs szükség.

Az idősekről sem feledkeztünk meg – folytatta –, ezért igyekszünk mindent megtenni az ő biztonságukért.  Egyszerűsítették a receptek kiváltásának módját, az ügyintézéseknél sem kell személyesen jelen lenni, az okmányok érvényessége meghosszabbodik. A veszélyhelyzet alatt nem kell senkinek aggódni, hogy bármilyen támogatástól elesne, amiért nem tud személyesen ügyet intézni. A tizenharmadik havi nyugdíjat fokozatosan visszaadjuk az időseknek – idézte fel Novák Katalin. Az ünnepekre vonatkozóan elmondta: ugyanúgy maradjon otthon, aki teheti.