Kásler Miklós: A magyar kormány időben meghozta a szükséges intézkedéseket

Koronavírus, Budapest, BKV, BKK, Metró, várakozás, metrómegálló, megálló, távolságtartás
Vágólapra másolva!
A kormány időben meghozta azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek a koronavírus-járvány terjedésének lassításához járultak hozzá - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós kiemelte, hogy ezen intézkedéseknek köszönhetően két-három héttel később jelentek meg az első megbetegedések Magyarországon, és ezek száma is alacsonyabb volt a nyugat-európai országok adataihoz képest.

Mint mondta, gyorsul a járvány terjedése, de ez még "kezelhető méretek" között maradt. Fontos ugyanakkor, hogy

ebben a fázisban van a legnagyobb szükség arra, hogy az emberek maradjanak otthon és kerüljék a csoportosulásokat

- emelte ki.

Megfelelő távolságtartás a metróban Fotó: Polyák Attila - Origo

A miniszter beszélt arról is, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása már folyamatban van, és a szükséges humánerőforrás is rendelkezésre áll a járvány kezelésére. Zajlik az intenzív ellátás megszervezése, és megkezdődött a nem altatóorvos, intenzív terápiás orvosok átképzése, felkészítése erre a tevékenységre is.

- fogalmazott.

Kásler Miklós hozzátette: az egészségügyi szakmai kollégium tagozatai összeállították saját területük eljárásrendjét, ezen belül is meghatározva, melyek azok a beavatkozások, amelyeket a járvány ideje alatt is el kell végezni, melyek halaszthatók.

Jelezte azt is, hogy a jóindulatú daganatok esetében a kezelés halasztható, rosszindulatú elváltozás esetén azonban minden kezelési formát el kell végezni, korlátozás nélkül.