Rohamosan terjed a koronavírus a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, több mint száz fertőzött van

2020.04.09. 12:20

A kormányhivatalokon keresztül több millió védőeszközt juttatnak el a bentlakásos intézményekbe - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Csak írásbeli érettségi lehet idén, és az eredeti időpontokban tervezik megtartani - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A Pesti úti idősek otthonában már több mint száz fertőzöttet tartanak nyilván az éjszaka elvégzett tesztek alapján - számolt be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, az intézmények fenntartóinak fokozott felelőssége van a higiénés viszonyokban, az egyéni védőfelszerelések és más járványügyi intézkedéssel kapcsolatban.  A szűrővizsgálatok elvégzése folyamatosan zajlik, a népegészségügyi szakemberek jelenleg is a helyszínen vannak - közölte Müller Cecília. Mivel zárt közösségről van szó és idős emberekről, fokozott veszélynek vannak kitéve az ott élők – emlékeztetett. A tisztifőorvos is a helyszínre fog látogatni, hogy felmérje a helyzetet, és sikerüljön megakadályozni a fertőzések további terjedését. 

Rohamosan terjed a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban a koronavírusFotó: Csudai Sándor - Origo

CSÜTÖRTÖKI CIKKEINK A PESTI ÚTI IDŐSEK OTTHONÁRÓL

Kétmillió védőmaszk az otthonokba

A hazánkban igazoltan fertőzöttek száma 980 főre nőtt, és meghalt újabb nyolc beteg, többségében idős, krónikus betegségben szenvedő emberek, de volt köztük egy 48 éves krónikus beteg is. Ezzel 66 főre emelkedett a meghaltak száma. 

24 órában működnek a laboratóriumok, ezekkel a vizsgálatokkal a vírus jelenlétet tudjuk kimutatni - közölte Müller Cecília, aki beszámolt arról is, hogy már 96-an távozhattak gyógyultan a kórházakból, köztük öt ember korábban lélegeztetőgépen volt. 58 embert azonban még most is gép lélegeztet – mondta el, majd közölte, kétmillió védőmaszkot juttatnak el az idősotthonokba. A Rózsa utcai idősotthonban is vannak fertőzöttek, de ők kevesebben.

Az idei húsvét más lesz, mint a korábbiak

Az idei húsvét nem lesz olyan, mint a többi évben, hiszen most nem lehet együtt a tágabb család – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. A húsvéti nagytakarításhoz adott néhány praktikus tanácsot Müller Cecília. Emlékeztetett, a vírus klórra érzékeny, ezért minden felületet, ami kezelhető ezzel, azt töröljük át vele vagy egyéb fertőtlenítőszerrel.  Az allergiásoknak azt ajánlotta, viseljenek maszkot a takarítás közben. 

Hozzátette, a takarítóeszközöket, mint a szivacs vagy rongyok, dobjuk ki használat után. A lakás legérzékenyebb helyiségei a mosdók, a vécé, mindent alaposan fertőtlenítsünk itt is. A gyakran használt kozmetikai szerek külső felületét is érdemes áttörölni. A konyhán belül egy ideig ne használjunk rongyot, inkább papírtörlőt vagy szivacsot, és ne feledkezzünk meg a vágódeszka fertőtlenítéséről sem.

Müller Cecília hangsúlyozta:  nehéz lesz az idei húsvét, mert le kell mondanunk az ünnep idején az ölelésekről, de a rituálékhoz ragaszkodnunk kell. Szakítsunk időt egymásra, főként az egyedül élőkre - kérte az országos tisztifőorvos.

Egyre többen vannak hatósági házi karanténban isFotó: Csudai Sándor - Origo

Újabb repülők érkeztek

Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, a védőeszközökkel való ellátás folyamatos, harminckét kórházba juttatnak el újabb szállítmányt. A háziorvosok és a fogorvosok 520 ezer sebészeti maszkot kapnak, és a továbbiakban is számíthatnak utánpótlásra, mind a maszkokat, mind a gumikesztyűket tekintve. Tegnap is négy repülőgéppel érkezett védőeszköz-szállítmány a Liszt Ferenc repülőtérre, ezeket szállítják tovább az egészségügyi dolgozóknak. 

Lakatos Tibor elmondta, a rendőrség továbbra is folytatja a hatósági házi karanténok elrendelését, jelenleg 16 006 esetben rendeltek el ilyet, és folyamatosan ellenőrzik ezeket. A kijárási korlátozással kapcsolatban 4539 személyt figyelmeztettek, de ahol ez nem vezet eredményre, ott súlyosabb szankciókat, így helyszíni bírságot és feljelentést alkalmaznak. Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön fog bejelentést tenni a kijárási korlátozás további szabályairól.

A krónikus beteggel vagy időskorú személlyel együtt élő munkavállalók hazaérkezéskor hagyja a kabátját, cipőjét a bejárat előtt, mosson kezet, és lehetőleg zuhanyozzon is le. A lakáson belül különítse el a saját használati tárgyait a kockázati csoportba tartozó hozzátartozókétól - javasolta Müller Cecília.

Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

Az Origo kérdésére Lakatos Tibor azt mondta, hogy az egyre jobb idő miatt egyre több a kijárási korlátozás miatti szabályszegés. Míg kedden 377 intézkedés volt, addig tegnap már 449 intézkedés volt - mondta Lakatos Tibor.  308 figyelmeztetés volt Budapesten szerdán, a legtöbb szabálytalanság csoportosulásokhoz köthető, és olyan kivételekre hivatkoznak, amelyek nem találhatóak meg a törvényben. Nem illik meghívni vendégeket - tette hozzá. 

Otthon használatos gyorsteszt nem létezik, nincs is ilyen engedélyezve, ha ilyennel találkoznak, azt jelentsék a hatóságok számára - mondta a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, az idősotthonok sérülékenysége miatt csak akkor távozhat az egészségügy intézményből az szociális otthonban élő, ha negatív lett a laboratóriumi tesztje.

A járművek vizsgáztatásával kapcsoltban a határidőket meghosszabbítják, akinek ebben az időszakban jár le a forgalmi engedélye, az haladékot kap a rendőrségtől – jelentette ki Lakatos Tibor.

Jövő héten dönt a kormány az érettségi sorsáról

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár sikeresnek nevezte a digitális átállást. Hozzátette, hogy az EU országainak nagy része nem döntött még az érettségi vizsgákról. Az érettségi kapcsán azt javasolták, hogy aki nem felvételizik, az vissza tud lépni az érettségizéstől.

Senkinek nem kötelező érettségiznie, aki nem jelentkezett sehová. Aki szeretne érettségizni, annak a lehető legrövidebb érettségit kell szervezni. Írásbeli érettségit szervez az államtitkárság, így felére csökken a vizsgaesemények száma – jelentette be Maruzsa Zoltán. Mindösszesen 4400 szóbeli esemény lenne – tette hozzá. Ha csak írásbeli lesz, akkor 14 nap alatt lehet lebonyolítani. Még nem született döntés az érettségi ügyében, a kormány jövő héten dönt erről - mondta Maruzsa Zoltán.