Ismét leopárdmacska született a debreceni állatkertben

2020.04.09. 12:44

Ismét leopárdmacska született a debreceni állatkertben. 2018 novembere után február 28-án újabb egészséges utódnak adott életet a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár nőstény tagja - közölte az intézmény vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján a helyszínen.

Nagy Gergely Sándor elmondta, hogy a hathetes, egyelőre anyja gondoskodását élvező kis hím szépen cseperedik, már 660 grammos, és csütörtökön megkapta élete első oltását is.Az országban kizárólag Debrecenben gondozott leopárdmacskák immár négyfős családját az intézmény Kisragadozó-házában tekintheti majd meg a nagyközönség, persze csak a járványhelyzet miatt bezárt állatkert újranyitása után - tette hozzá az igazgató. 

A debreceni állatkertben lévő Palawan-szigeteki leopárdmacska-párnak 2018. novemberében született meg az első kölyke.Forrás: Facebook/Debreceni Állatkert

A debreceni állatkert három másik európai állatkerttel közösen alapította meg a Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis) európai fajmegőrzési tenyészprogramját. A cél az, hogy a faj egyedeit idővel visszatelepíthessük természetes élőhelyükre, amihez először stabil és genetikailag életképes állatkerti populációra van szükség - magyarázta Nagy Gergely Sándor, aki hozzátette, hogy a fajt jelenleg tartó öt európai és egy vietnámi intézmény a jelek szerint jó úton halad, mivel az alapításakor mindössze 13 egyedet számláló állatkerti világállomány - részben a két debreceni szaporulatnak köszönhetően - két és fél év alatt 20 egyedre nőtt.

A Debreceni Állat- és Növénykert hathetes leopárdmacskája 2020. április 9-én, miután megkapta az első oltását. A debreceni állatkert a koronavírus-járvány miatt támogatói belépőjegy megvásárlására buzdítja az érdeklődőket. Az online kapható jeggyel nemcsak az állatkert fennmaradását támogathatják, hanem belépőjegyként is felhasználható az újranyitást követő 1 éven belül.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A program iránt komoly érdeklődés mutatkozik az amerikai állatkertek részéről, így

a debreceni utódok valószínűleg a tengerentúlon alapíthatnak majd családot.
Természetes élőhelyének szűkülése, és az illegális kereskedelem miatt a leopárdmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok Vörös listáján, és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében - jelezte az igazgató.