Magyar kutatók fejthették meg az izomláz okának több mint 100 éves rejtélyét

Dr. Life, Nincs többé izomláz - íme a megelőzés leghatékonyabb módszere, módszer
Vágólapra másolva!
Tekintélyes tudományos szaklap közölte Sonkodi Balázsnak és a Testnevelési Egyetem további munkatársainak megállapítását, amely szerint az „izomláz" inkább „idegláz".
Vágólapra másolva!

A magyar orvosokból és kutatókból álló csapat komoly nemzetközi figyelmet kiváltó publikációja alapján

az izomláz eredete az izomorsóban található érzőidegek mikrosérülésének köszönhető.

A szakemberek és kutatók körében régóta folyik a vita arról, hogy tulajdonképpen mi is okozza az izomlázat. Korábban megdőlt az a vélekedés, miszerint az izomláz kialakulásáért az aktív mozgás közben felszaporodott tejsav lenne a felelős; miként az az elképzelés is megdőlt, hogy a kellemetlen izomfájdalmat az izomrostok mikroszakadása vagy gyulladása okozná.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A Sonkodi Balázs, Berkes István professzor és Koltai Erika által jegyzett tudományos cikk alapján a gyulladás vagy az izomrostok mikroszakadása jelenléte csak másodlagos jelenségek,

míg az izomláz mint tünet valós előidézője idegi eredetű.

A kutatók cikkükben bemutatták, hogy az izomláz mind fájdalom, mind gyulladás tekintetében heveny kompressziós neuropátia képét mutatják inkább. Az izomorsó egy olyan mikroképlet az izomrostok között, amelyet az izom "agyának" is nevezhetünk, ami azonban még a legfejlettebb orvosdiagnosztikai eszközökkel sem látható. Vannak benne érző idegrostok, amelyek "fékező" izomműködéssel járó fizikai terhelés alatt vagy edzetlen állapotban kompressziós mikrosérülést szenvedhetnek, és ekkor alakulhat ki az izomláz.

A Sonkodi Balázs és csapata által publikált elméletet kutatásokkal és mérésekkel kell alátámasztani, amelyek a több mint száz éves „élettani rejtély" feloldásán túl mind a sportban, mind pedig a mozgásterápiában komoly változásokat hozhatnak.

A cikk ide kattintva érhető el.