Novák Katalin a Breitbartnak: Működnek a magyar családvédelmi intézkedések

2020.04.09. 12:24

Beváltak a magyar családvédelmi intézkedések, amelyek tömeges bevándorlás helyett a családok támogatásával kezelik a demográfiai problémákat, ez év első hónapjában ugyanis 9,4 százalékkal emelkedett a születések száma – írja a Magyar Nemzet a Breitbart konzervatív amerikai hírportál londoni kiadásának Novák Katalin államtitkárral készített interjújára hivatkozva.

Amikor 2010-ben a Fidesz kétharmados győzelmet aratott a választásokon a szocialisták nyolc évnyi, „munkaellenes, családellenes, gazdaságellenes" kormányzása után, az ország az összeomlás szélén állt, egymást érték a megszorító csomagok és a családtámogatási rendszer leépítése – hívta rá fel a figyelmet a Breitbartnak adott exkluzív nyilatkozatában Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

2010-ben családbarát országot kezdtünk építeni azzal a fő céllal, hogy felszámoljuk az akadályokat, amelyekkel a gyermekvállalás előtt álló párok néznek szembe  – mondta az államtitkár, kiemelve például a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességét, a nagyszülői gyedet, valamint a hiteltörlesztések részleges elengedését a második gyermek születése után. 

A friss demográfiai mutatók magukért beszélnek, a házasságkötések száma 40 éves csúcson van, a termékenységi ráta 20 éves csúcson, miközben tavaly a válások száma alacsonyabb volt, mint az elmúlt hat évtizedben  – tette hozzá.

A Breitbart London emlékeztetett rá, hogy balliberális nyugati lapok, mint például a brit Economist bírálták a magyar kormányt, amiért családtámogatási intézkedésekkel igyekszik tenni a demográfiai hanyatlás ellen, nem pedig a tömeges bevándorlás támogatásával, ahogyan azt több nyugati ország teszi.

„A magyar álláspont az, hogy a saját forrásainkra kell támaszkodnunk, ezért támogatjuk a családokat, a fiatal párokat a gyermekvállalásban. A másik megközelítés szerint a világ egyik felében túlnépesedés van, a másikban pedig demográfiai válság, szóval egyszerűen csak ki kell egyenlíteni" – magyarázta Novák Katalin.

Novák KatalinForrás: MTI/Botár Gergely/ Kormany.Hu

„Kioktatnak és megbélyegeznek minket pusztán azért, mert más utat járunk, mint a mainstream. Folyamatos támadásoknak vagyunk kitéve évek óta, de a tények azok tények, az eredményeink egyértelműek, és élvezzük a magyar emberek támogatását" – hangsúlyozta az államtitkár.

Novák megjegyezte, miután olvasta februárban az Economist borúlátó jóslatait, szívesen olvasná, hogy elismerik a magyar eredményeket, de ez alighanem hiú remény volna. 

A Breitbart London cikke arra is kitért, hogy Novák reagált a svéd balliberális kormánykoalíció vádjaira. Felidézték, a stockholmi kormány berendelte a magyar nagykövetet a családvédelmi akcióterv kihirdetése után, az intézkedéseket pedig egyenesen a harmincas éveket idézőnek nevezték. 

A svéd családügyi miniszter felháborító nyilatkozata után a svéd emberek arról biztosítottak engem, hogy nagyon örülnének, ha Svédországban is bevezetnének egy, a magyarhoz hasonló családvédelmi csomagot  – fűzte hozzá.

Novák Katalin a végén kiemelte: nem akar más országokat kioktatni, de ezt a tiszteletet tőlük is elvárja.