Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen ment ki ellenőrzést tartani a Pesti úti idősotthonba a tömeges koronavírus-fertőzések miatt, és nem mindent talált rendben - tudta meg az Origo. Késő délután az országos tisztifőorvos azt mondta az MTI-nek, hogy minden koronavírus-fertőzött embert kórházba szállítanak, emellett folyamatosak a további járványügyi intézkedések.

Az Origo információi szerint Müller Cecília és munkatársai jelenleg a Pesti úti idősotthonban személyesen végigjárják a teljes épületet, végignéztek már minden helyiséget, konyhát, mosdókat, szobákat.

Fotó: NNK

Beszéltek az intézményigazgatóval, kifaggatták, hogy volt-e a személyzetnek megfelelő oktatása, ellenőrzik a fertőtlenítéssel, tisztítással kapcsolatos intézkedéseket. Úgy tudjuk, nem találták megnyugtatónak a látottakat.

Fotó: NNK

Müller Cecília kérte az intézmény vezetését, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról, ugyanis arról értesült, hogy nem biztosított a folyamatos orvosi jelenlét az intézményben. Az ellenőrzés közben megérkezett a területért felelős Gy. Németh Erzsébet, DK-s főpolgármester-helyettes is, őt is kérte a fentiekre Müller Cecília.

Fotó: NNKA mentősök végigjárják a szobákat és állapotuk szerint besorolják a fertőzötteket, de az a döntés, hogy mindenkit bevisznek a kórházba közülük. 

Jelenleg 220 minta vizsgálata zajlik - tudta meg az Origo.

Müller Cecília az MTI-nek elmondta, hogy úgy döntött, hogy a maximális biztonságra törekedve azokat is elszállítják, akik esetleg még nem mutatják a betegség tüneteit, de a későbbiekben megbetegedhetnek.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Elrendelte az egyes munkakörökhöz kapcsolódó tudás megújítását, mert úgy véli, hogy ebben a helyzetben feltétlenül szükséges feleleveníteni az ismereteket, és azokat az aktuális járványügyi helyzethez szabni.

Mint mondta, korábban tapasztalt az egészségügyi szolgáltatás területén hiányosságokat. Előírta azt is, hogy az otthonban maradottakat folyamatosan monitorozni kell, szigorú orvosi nyomon követéssel.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a most végrehajtott intézkedésekkel igyekeznek olyan környezetet teremteni, ami biztonságos az otthonban maradók számára. Ha teljes lesz a lakók és az ápolók átszűrtsége, akkor tudnak további döntéseket hozni - tette hozzá.

A létesítményben fertőtlenítő takarítást végeznek.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A Pesti úti idősotthonban több mint ötszázan élnek, a csütörtök délutáni adatok szerint a dolgozókkal együtt 130 emberről derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.