Orbán Viktor meghosszabbította a kijárási korlátozást, a főváros idősotthonában már 130 fertőzött van

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy határozatlan időre meghosszabbították a kijárási korlátozást. Hozzátette: hetente felülvizsgálják a helyzetet, és ennek tükrében döntenek a további intézkedésekről. Magyarországon 980-ra nőtt az új típusú koronavírussal való fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos személyes ellenőrzése után kiderült, hogy már 130 fertőzöttet tartanak számon a főváros által fenntartott Pesti úti idősek otthonában, a halottak száma pedig 5. Maruzsa Zoltán köznevelésügyi államtitkár közölte, hogy írásbeli érettségit szerveznek a legtöbb esetben. Ez ügyben még nincs végleges döntés. Közben világszinten 1,6 millióhoz közelít a regisztrált fertőzöttek száma, a halottaké a 100 ezerhez, a gyógyultaké pedig 350 ezer körül van. Az Origo csütörtök esti összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Határozatlan időre meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást

A miniszterelnök – miután virológusokkal és más szakemberekkel egyeztetett – a közösségi oldalán jelentette be, hogy

határozatlan időre meghosszabbították a kijárási korlátozást.

Orbán Viktor miniszterelnök virológusokkal egyeztet a Karmelita kolostorban, 2020. április 9-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hozzátette:

Arról is határozott a kormány, hogy

– nyomatékosította Orbán Viktor.

A miniszterelnök nyilatkozatában arra kérte az embereket, hogy a korlátozó szabályokat tartsák be, kerüljék a csoportos összejöveteleket, tartsák a távolságot a közterületeken, és fokozottan figyeljenek az idősekre.

980 fertőzött van Magyarországon

Szerdáról csütörtökre virradóra újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 8 beteg, többségében idős, beteg emberek. Ezzel 66-ra emelkedett a halottak száma.

96-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, vagyis az aktív esetek száma 818.

A koronavírus legújabb típusa Forrás: https://www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok/437-tajekoztato-az-uj-koronavirusrol

58-an vannak lélegeztetőgépen.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés.

Csak írásbeli érettségi lesz valószínűleg

Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját ezúttal Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kezdte.

Kijelentette, hogy sikeres volt a digitális átállás.

Az érettségi kapcsán pedig azt javasolták, hogy aki nem felvételizik, az visszaléphet az érettségizéstől.

Aki szeretne érettségizni, annak a lehető legrövidebb érettségit kell szervezni. Írásbeli érettségit szervez az államtitkárság, így felére csökken a vizsgaesemények száma – jelentette be Maruzsa Zoltán.

Mindösszesen 4400 szóbeli esemény lenne.

– tette hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a Pesti úti idősek otthonában már több mint 100 fertőzöttet tartanak nyilván az éjszaka elvégzett tesztek alapján. (Később megtudta az országos tisztifőorvos, hogy ez a szám 130-ra nőtt.)

A halottak száma pedig 5.

Lehet még újabb megbetegedések regisztrálására számítani, mivel folyamatosan zajlik a tesztelés.

Müller Cecília személyesen ellenőrizte a Pesti úti idősek otthonát, kiderült, hogy már 130 fertőzött van

Müller Cecília országos tisztifőorvos délután személyesen tartott ellenőrzést a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthonban a tömeges koronavírus-fertőzések miatt, és nem találta megnyugtatónak az ott látott dolgokat.

Kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem 100, hanem

már 130 fertőzött van, köztük az idősotthonban dolgozók is.

Ez a szám a jelenlegi összes fővárosi fertőzött nagyjából 35 százalékának felel meg (igaz, ebből nagyjából 30 fő biztosan csak a holnapi statisztikában lesz benne).

Az országos tisztifőorvos arra kérte az intézmény vezetését, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról, ugyanis arról értesült, hogy

nem biztosított a folyamatos orvosi jelenlét az idősotthonban.

Egyre nő a fertőzöttek száma világszinten

Olaszországban csütörtökön 610 halálesetet regisztráltak. A halottak összlétszáma így 18 279-re emelkedett. Ma 4204 új fertőzést mutattak ki. A fertőzöttek összlétszáma 143 626. Az országban az új fertőzöttek és a halálesetek száma is nőtt, igaz több tesztet is végeztek el.

Spanyolországban ma 446-an haltak meg a koronavírussal összefüggésben. A halottak száma 15 238-ra nőtt. Csütörtökön 4226 új fertőzést mutattak ki. A fertőzöttek összlétszáma 152 446, a legtöbb Európában. Ugyanakkor a napi halálesetek száma csökkent.

Franciaországban csütörtökön 1341 haláleset történt, ez óriási emelkedésnek számít, főleg a tegnapi 541-hez képest. A halottak összlétszáma 12 210-re emelkedett. Ma 4799 új fertőzést mutattak ki. A fertőzöttek összesen 117 749-en vannak.

Németországban ma 2227 személyt diagnosztizáltak koronavírussal. Csütörtökön 102-en haltak meg a vírusos megbetegedés következtében, a halálesetek száma így 2451-re nőtt. A fertőzöttek összlétszáma 115 523. Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett védőoltást.

Nagy-Britanniában csütörtök estig 881 új halálesetet jelentettek. Eddig 7978 ember halt meg a vírus okozta szövődményekben, és 65 077 diagnosztizált fertőzöttet tartanak számon, amiből a ma regisztrált 4344. Estére a fertőzött Boris Johnson kormányfő elhagyhatta az intenzív osztályt, mert időközben javult az állapota, de továbbra is a londoni St. Thomas kórházban kell maradjon.

Világszinten 1 577 747-re emelkedett az új típusú koronavírussal való fertőzöttek létszáma,

ebből 348 276 embert gyógyultnak nyilvánítottak, 93 673-an pedig meghaltak. Kritikus állapotban 48 934-en vannak.

New York államban már több mint 7000 az új típusú koronavírus-fertőzés halottainak száma - közölte Andrew Cuomo, az állam kormányzója a szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön. A járvány már jóval több áldozatot követelt, mint a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrormerényletek. Szerdán a vírus kiváltotta Covid-19 betegségben legalább 799 ember vesztette életét az államban.

A kormányzó nem reagált a The New York Times című lapban megjelent éles kritikákra, amelyek szerint mind ő, mind Bill de Blasio, New York város polgármestere későn és rosszul reagált az államban március elsején kitört járványra. Az újság szerint

a kormányzó és a polgármester is azonnali lépéseket ígért, csakhogy ezeket a lépéseket soha nem tették meg.

A lap egy 39 éves nő esetét hozta fel, aki a katari Dohából tért vissza New Yorkba, és a vírustesztje pozitív lett. Nem történtek meg azonban a szükséges intézkedések, sem a fertőződött nő elkülönítésére, sem a vele kapcsolatba kerültek felkutatására.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök déli adatai szerint az Egyesült Államokban 432 596 fertőzöttet diagnosztizáltak, és a vírus okozta betegségbe 14 831 amerikai halt bele.