Országszerte korlátozó intézkedéseket vezettek be a polgármesterek húsvétra. Parkok, parkolók, túraútvonalak lezárásáról döntöttek, helyenként korlátozták a településre belépők körét, vagy elrendelték bizonyos üzletek és a piacok bezárását is.

 

A kormány a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló csütörtöki rendeletében felhatalmazta a polgármestereket, hogy a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó időszakra a településükre szigorúbb szabályokat határozzanak meg.  A települések vezetői közül többen is azt kérték, a helybéliek csak indokolt esetben hagyják el otthonukat, a máshol élők pedig látogatásukat halasszák a járvány utáni időszakra. 

Budapesten a húsvéti ünnepek idejére lezárták a Margitszigetet isFotó: Csudai Sándor - Origo

Újpesten a kerület közterületei csak áthaladásra, illetve egyéni sportolásra használhatók hétfő éjfélig. Lezárták a Népszigetet a forgalom elől, az átjárás a kerületek között azonban megengedett, át lehet jutni Óbudára a hídon keresztül. Az önkormányzat által fenntartott piac- és vásárcsarnok területén kötelező az egészségügyi maszk, ennek hiányában a kendő, vagy sál viselése.

Budán, a Normafán péntektől valamennyi parkolót lezártak, a szabálytalan parkolást pedig szigorúan szankcionálják. 

Nem használhatók a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark és a tűzrakóhelyek. Nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem, zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek, nem üzemel a Libegő sem. 

Debrecen önkormányzata lezáratta a látogatók elől a Békás-tavat is magába foglaló, kerítéssel körbevett nagyerdei parkerdőt, valamint az Ötholdas Pagony játszóteret, és kiemelten ellenőrzik a Nagyerdei Stadion környékét.

Szegeden a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének és piacának be kell zárnia péntektől húsvét hétfőig.

Győrben az élelmiszert, az illatszert, a vegyi árut, a gyógyászati segédeszközt árusító üzletek, a gyógyszertárak, az üzemanyag-töltőállomások, valamint a termelői piac kivételével nem nyithatnak ki a boltok.

A győri civil kerékpáros összefogás aktivistái megvásárolt élelmiszereket visznek idős győri lakosoknak 2020. március 26-án. A civil összefogás nyolc kerékpárosa élelmiszerek, gyógyszerek és egyéb szükséges dolgok vásárlásával és kiszállításával segíti az időseket a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/Krizsán Csaba

A városban húsvéthétfő éjszakáig több parkban, parkolóban, sétányon megtiltották a tartózkodást, számos közterületen csak az áthaladás engedélyezett. Pannonhalmán húsvét idejére a főapátság összes parkolóját lezárták.

Miskolc polgármestere, Veres Pál péntektől hétfőig lezáratta a turistaforgalomban és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolókat.

Üres, lezárt parkoló Tokajban 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt lezárták a népszerű turisztikai célpont parkolóit.Forrás: MTI/Balázs Attila

Pécsen hétfő éjjelig lezárták a megyeszékhely forgalmas közparkjait, szabadidőparkjait, a mecseki parkerdő teljes területét, valamint a város azon közterületeit és parkolóit, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel. A város két legnagyobb bevásárlóközpontjában a patikákon, drogériákon és élelmiszerboltokon kívül nem tarthatnak nyitva üzletek.

A Pécsi Tudományegyetem PTE SZKK Virológiai Laboratóriumában egy védőfelszereléses dolgozóForrás: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Orfű belterületén péntektől hétfő éjjelig nem működnek a Pécsi-tó környékén lévő parkolók. A tó körül csak orfűi lakosok, érvényes horgászengedéllyel rendelkezők, valamint orfűi üdülőtulajdonosok tartózkodhatnak.

Hosszúhetény polgármestere elrendelte a települése környékén lévő erdei utak lezárását péntek reggeltől hétfő éjjelig. A Hosszúhetényt Püspökszentlászlóval és Kisújbányával összekötő utakon csak a helyi lakosok, és az utak menti telkek tulajdonosai közlekedhetnek. A baranyai Óbányára és Mecseknádasdra hétfő éjfélig csak a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, ingatlantulajdonnal rendelkezők, valamint igazoltan munkavégzés vagy rokonlátogatás céljából érkezők léphetnek be.

Pécsváradon már korábban lezárták a nem helyi lakosok elől a kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét.

Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester elrendelte a turistaforgalomban és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók átmeneti lezárását. 

Sóstógyógyfürdőn és a Bujtoson nem használhatók a kerékpártárolók, és a tűzrakóhelyek sem. 

A koronavírus-járvány miatt szájmaszkot viselő utas egy autóbuszon a havas esőben Nyíregyházán 2020. március 23-ánForrás: MTI/Balázs Attila

Veszprémben hétfő éjfélig kizárólag az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, vegyi árut, tisztítószert árusító üzletek, a vásárcsarnok és az üzemanyag-töltőállomások lehetnek nyitva. A népszerű kirándulóhelyeken - Gulya-domb, Séd-völgy, Benedek-hegy és a parkerdő -, a játszótereken és a kültéri sporteszközöknél megtiltották a tartózkodást,  a város sétálóutcáján és több más közterületen csak áthaladni lehet.

Gyöngyösön az összes mátrai parkolót lezárták, a Mátrában pedig kötelezővé tették a maszk és a kesztyű viselését. 
Hévíz polgármestere, Papp Gábor közleményben arra szólított fel mindenkit, hogy "most senki ne jöjjön Hévízre!"  Az üzletek zárva vannak, a gyógytó nem fogad vendégeket, és a meleg vizű kifolyójában is tilos a fürdés, a tó körüli sétányt már napokkal ezelőtt lezárattuk, és ha szükséges, a parkolókat is le fogjuk  - olvasható a polgármester közleményében.

Zalaegerszegen péntektől lezárták a város kedvelt erdei és tóparti kirándulóhelyeinek parkolóit.

Tatabányán megállást tiltó táblát helyeztek el a Turul emlékműhöz vezető útra, és nem használható a szobor körüli parkoló.  Lezárták a Tatabánya és Tata közötti kerékpárutat, az óvárosi Ligetet, a Május 1. parkot, a Vértes Center bevásárlóközpontban szombaton csak a drogéria lehet nyitva. Tatán lezárták az Angolparkot és az Öreg-tó partját, ami érinti a tatai vár és az Esterházy-kastély környékét, az Építők parkját és az Öreg-tóhoz bevezető utakat.

Kesztölc és Piliscsév polgármestere megtiltották a kék túra útvonalának helyi szakaszán a túrázást, 

Kesztölcre csak az ott állandó lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezők és életvitelszerűen ott élők mehetnek be.

Salgótarjánban szigorítják az ellenőrzéseket, beleértve a turisták városkörnyéki úti céljait.

Pásztón péntek délutántól kedd reggelig lezárják a mátrakeresztesi Fakanál csárda melletti parkolót.

Balassagyarmaton kiemelten ellenőrzik a Nyírjes és az Ipolypart környékét, és ha megnő az autóforgalom, hétfő estig lezárják a parkolókat.

Szolnokon péntek estétől háromnál több ember nem csoportosulhat a köztereken, az utcán, a Tisza-, illetve a Zagyva-parti sétányokon, az üzletek, cukrászdák, dohányboltok előtt. Az Ady Endre úti és a Széchenyi piacon szigorúan ellenőrzik a korosztályi feltételek betartását.