Szijjártó Péter: A határon túli magyar közösségeket is támogatja védőeszközökkel a kormány

2020.04.10. 12:37

Minden magyar felelős minden magyarért, ezért a magyar nemzeti közösségeket a határok túloldalán is támogatja a kormány, eszközökkel is - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek.

Szijjártó Péter elmondta, a határon túl élő magyar közösségeknek eszközbeli segítséget is nyújt a kormány. Szavaiból kiderült, 600 ezer maszkot, valamint néhány tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet biztosítanak számukra a Felvidéken, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Szlavóniában, a Mura-vidéken és a Vajdaságban.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, Magyarország azért tudja megtenni ezt, mert működik a Kína és Magyarország közötti légihíd, és a kormány több mint 30 millió maszkot vásárolt már Kínából. Emellett van egy komplett gépsor, amely hamarosan megkezdi a működését, és havonta 2 millió 800 ezer maszkot lehet rajta előállítani. "A saját gyártású maszkok megteremtik a lehetőséget arra is, hogy segítse a kormány azokat, akik nagy bajban vannak Magyarország környékén" - mondta.

Közölte, szinte mindegyik határon túli magyar közösség megkereste a kormányt azzal, hogy rossz az ellátottság azokon a területeken, ahol élnek, egyes kórházak pedig a működési képességeik küszöbére értek a koronavírus jelentette kihívások miatt. Szijjártó Péter azt mondta, kötelességünk a magyar emberek egészségét és életét megvédenünk, ehhez pedig szükséges, hogy az egészségügyi védekezés sikeres legyen. Hozzátette: az elkövetkező hetekben is jelentős szállítmányok érkeznek Magyarországra Kínából, elősegítve az egészségügyi védekezés sikerét.