Hajléktalanokat költöztet Józsefvárosba Karácsony Gergely főpolgármester, mintegy 71 fővárosi kézben lévő, üres lakást minősítenek át hajléktalanszállássá a Kőbányai út 22. szám alatt - írja szombaton a Magyar Nemzet. Az épületben jelenleg ötven, nem hajléktalan család él. Pikó András polgármester ide, egy közös bérházba költöztetné át a Gyáli úti átmeneti hajléktalanszállásról érkezőket.

Fél év sem telt el az önkormányzati választások óta, és a Pikó András vezette Józsefvárosban a közbeszéd újra a hajléktalanokról és a bűnözés erősödéséről szól. A megoldást a kevesebb hajléktalanszálló jelentené, de Karácsony Gergely főpolgármester a héten olyan döntést hozott, ami ezzel ellentétes irányba mutat: a Gyáli úti átmeneti hajléktalanszállás lakóinak új helyét egy félig üres Kőbányai úti bérházban találta meg. A legtöbb lakás komfort nélküli szoba-konyhából áll, a folyosón található a közös illemhely és a tusoló. A bérház szegénysorú lakói évek óta menekülnének, Karácsony döntése csak ront a helyzetükön, hamarosan hajléktalanszállóvá minősíthetik otthonaikat - írja a lap.

Ferencz Orsolya, a körzet fideszes önkormányzati képviselője - aki hosszú évek óta próbál megoldást találni a Kőbányai úti lakók lakhatási problémájára - felháborítónak tartja Karácsony Gergelyék terveit. "A Pikó-féle csapat tízmilliókat költ „részvételi kormányzásra", ebből a pénzből igazán bevonhatta volna ebbe a súlyos döntésébe Józsefváros lakóit, helyette asszisztál Karácsony ámokfutásához" – sorolta a körzet önkormányzati képviselője, aki jól ismeri a szóban forgó bérházat. A korábbi fővárosi vezetés sorban ürítette ki a lakásokat, hogy az ott élőket a mai kornak megfelelő ingatlanba költöztesse.

Juhász Barbara, a Civilek a Százados Negyedért Egyesület alelnöke a lapnak elmondta: éveken keresztül szenvedett a körzet a hírhedt Hős utcai droghasználóktól és guberálóktól. Nem szeretnénk, hogy hajléktalanok lepjék el a békés lakónegyedünket! – aggódott az alelnök. Elviselhetetlen bűz terjeng, hogy nem tudunk ablakot nyitni, de a redőnyöket is lehúzzuk, mert nem akarjuk látni a hajléktalanokat köztéri vécézés közben, de sokszor előfordul, hogy az ablakaink alatt élik a házaséletüket is – érzékeltette a helyzet tarthatatlanságát Gaálné Madarász Anna, a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület elnöke.

A Magyar Nemzet megemlíti, Pikó András még hajléktalanügyi referenst is kinevezett a stábjában. Sőt, polgármesterré választása után kijelentette: Józsefvárosban vége a hatósági hajléktalanvegzálásnak.