Gyors, biztonságos és izolált betegszállítást tesznek lehetővé azok az izolációs kapszulák, amelyek április 9-én érkeztek meg hazánkba - írja a kormányzati tájékoztató portál. Az új eszközök a Magyar Honvédség légi egészségügyi kiürítési képességét bővítik majd.

Ezek a kapszulák a biztonságos betegszállításban nyújtanak nekünk hatalmas segítséget. Mindenki tudja, hogy a COVID-19-es járvány miatt erre nagy szükség lehet – mondta Horváth Péter.

A Magyar Honvédség egészségügyi főnökének helyettese hozzátette: az eszközöket azért vásárolta meg a Magyar Honvédség, hogy az egészségügyi légi kiürítés képességével is bíró Airbus A-319 típusú repülőgépeken biztonságos, fertőzésveszélytől mentes körülmények között, gyorsan hazaszállíthassanak bárkit.

Akár tíz órán keresztül biztosítja a stabil szállítást

Ez az eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy például külföldi missziókból hazaszállítsunk esetlegesen fertőzött betegeket is. Nemcsak a repülőeszközökön történő felhasználásra alkalmas, hanem a betegek földi szállítását is megkönnyíti – fogalmazott Horváth Péter, aki kiemelte azt is, hogy ez a kapszula arra képes, hogy körülbelül 8-10 órán keresztül biztosítsa a beteg stabil szállítását úgy, hogy közben megakadályozza az esetleges további fertőzés lehetőségét.

A cseh forgalmazótól érkező készleteket az MH Egészségügyi Központ Mentő Osztálya, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis emberei az MH Egészségügyi Központ Tünde utcai objektumában vették át. A kecskeméti katonák még a nap folyamán meg is kezdték az eszköz használatának begyakorlását.