Már 200 beteg van a főváros idősotthonában, szűk családi körben kell tölteni a húsvétot, hogy ne szabaduljon el a járvány

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Vágólapra másolva!
Tovább nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, a Pesti úti idősotthonban már 198 beteget találtak. A kritikus helyzetbe került, fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban ellenőrzést tartottak a hatóságok, de ezalatt egy újabb fővárosi intézményben is kimutattak csoportos megbetegedést. A járvány lassításához továbbra is fontos betartani a járványügyi előírásokat. Szombaton ismét több millió védőmaszk és egyéb védőfelszerelés érkezett hazánkba. Orbán Viktor miniszterelnök a kiskunhalasi mobil kórházba látogatott el ellenőrzésre. A húsvétot idén érdemes csak szűk családi körben ünnepelni. A világban már több mint 1 millió 700 ezren kapták el a betegséget, ebből csak az Egyesült Államokban félmillióan vannak. Olaszországban ingadozik az új esetek száma, de egyre kevesebben vannak internzív osztályon. Belgiumban, Hollandiában és Svédországban továbbra is kritikus a helyzet.
Vágólapra másolva!

Szombaton 1310 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, nyolc ember halt meg, összesen eddig 85-en, közben 115-en már felépültek a betegségből - közölte a kormányzati tájékoztatási portál.

Több millió maszk és védőfelszerelés érkezett Magyarországra szombaton is

Öt repülőgép több mint ötmillió maszkot, húszezer tesztet és ötezer pár kesztyűt szállított Magyarországra az egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak a koronavírus-járvány elleni védekezéshez pénteken és szombaton - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton.

Péntek este pedig másfél hónap után újra tehervonatok érkeztek Kínából Budapestre, többek között a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök is érkeztek.

A legtöbb fertőzött Budapesten van, ezért a hatóságok kifejezetten kérik a fővárosiaktól, hogy fegyelmezetten tartsák magukat az előírásokhoz.

Az árpilis 11-i megyei adatok. Forrás: koronavirus.gov.hu

A Pesti úti idősotthonban már nyolcan haltak meg, szombat reggelre pedig 198 fertőzöttet azonosítottak (vagyis a fővárosi fertőzöttek több, mint 30 - !!!! - százaléka itt van).

Korábban megírtuk, hogy a fővárosi fenntartású intézménybe a Karácsony Gergely-féle városvezetés március vége óta be sem tette a lábát. Gy. Németh Erzsébet, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció alelnöke és főpolgármester-helyettese is csak azért, mert csütörtökön a helyszínre, mert

Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen vizsgálta meg az állapotokat, majd rendelt el azonnali intézkedéseket.

Budapest Főváros Kormányhivatala ezt követően azt is bejelentette, hogy ellenőrzést fognak tartani az intézményben. Ez szombaton meg is történt, a járványügyi hatóságok kivonultak a Pesti úti idősotthonba.

A Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója segélykérő levélben kért segítséget a vezető hivataltól, Skultéti József azután kényszerült erre, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzattól ezt nem kapta meg.

Kocsis Máté: Döbbenetes, hogy a polgármester még mindig nem cselekszik

Közösségi oldalán keresztül üzent Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Karácsony Gergely főpolgármesternek. A frakcióvezető szerint döbbenetes, hogy a Pesti úti idősekhez a fővárosi vezetők közül a lábát se tette be senki hetekig, míg a tisztifőorvos igen, és míg a kormányhivatal védőfelszereléseket adott a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonának, addig Karácsony Gergely ahelyett, hogy cselekedne, interjúkat ad arról, hogy már megint nem tehet semmiről.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, ahova átszállították a Pesti úti idősek otthonából a koronavírussal fertőzött idős gondozottakat, azt írta közösségi oldalán, hogy

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondták azt is, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos kivizsgáltatja, hogy megfelelő orvosi ellátást kaptak-e a fővárosi Pesti úti idősotthon lakói. Mint mondta, a jogszabály szerint a kétszáz embernél többet gondozó intézményekben teljes, nyolcórás főmunkaidőben dolgozó orvost kell biztosítani. A kisebb intézményben heti bontás szerint rendelkezik a jogszabály az orvosi ellátásról. Ez a minimum - szögezte le, illetve hozzátette, hogy

a honvédség bevonásával teljes fertőtlenítést rendelt el a Pesti úti idősotthonban.

Elmondta, hogy az otthonban az első igazolt eset egy dolgozó volt. Megjegyezte azt is, hogy problémák voltak az orvosi ellátással, ez is hozzájárulhatott a tömeges megbetegedéshez. Ellenőrizni fogják, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat végrehajtja-e az azonnali rendelkezéseket.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Müller Cecília elmondta, a járvány üteme, terjedése az utóbbi napokban felgyorsult, és több megbetegedést regisztráltak volna akkor is, ha az idősotthoni fertőzötteket nem számítják az országos adatok közé.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Európa legmodernebb mobil járványkórházát kereste fel Kiskunhalason, erről videót is közzétett közösségi oldalán. A kormányfő megtekintette a mobil járványkórházat, egy védőruhavarró üzemet és a városi kórházat is, illetve ellátogatott kiskunhalasi börtönbe is, ahol a női rabok most átálltak látogatói védőruhák gyártására.

Európa legmodernebb járványkórháza készült el Kiskunhalason

Szombaton Kiskunhalason tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök, ahol megtekintette a mobil járványkórházat is.

A kiskunhalasi mobil járványkórház rekordidő, mindössze két és fél hét alatt épült fel - jelentette a kormányfőnek Tóth Tamás vezérőrnagy, akciócsoport-parancsnok, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, hozzátéve:

jelenleg nincs ennél modernebb ilyen típusú kórház egész Európában.

A kiskunhalasi kórházat is meglátogatta a miniszterelnök. Ott Szepesvári Szabolcs, a kórház igazgatója elmondta, jellemzően idős betegeik voltak, de eddig az összes koronavírussal fertőzött beteg gyógyultan távozhatott a kórházból.

A miniszterelnök elmondta, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház speciális helyzetben van, ugyanis Kiskunhalason két járványkórház is van.

A járvánnyal kapcsolatban mulasztott a leváltott fehérvári kórházigazgató

A feol.hu oldalon szombaton jelent meg, hogy a Fejér Megyei Hírlap információi szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte a megyei kórház főigazgatóját, Csernavölgyi Istvánt, hogy adja át hivatalát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos súlyos mulasztás miatt váltották le, az új főigazgató kinevezéséig Reiber István orvosigazgató vezeti az intézményt.

A kormány azt kéri, szűk családi körben tartsuk a húsvétot

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán megjelent Kormányinfó Pluszban, hogy a koronavírus ott lehet minden településen, ott van minden megyében, mindenki lehet fertőzött.

Azt is elmondta, tudja hogy nehéz, de

arra kér mindenkit: tanuljanak más országok példájából, vegyék komolyan a helyzetet,

legyenek fegyelmezettek, tartsák be az előírásokat, és aki teheti, maradjon otthon.

A kormány korlátlan anyagi eszközöket biztosít a koronavírus-járvány elleni védekezéshez: létrehozta a járványügyi és a gazdaságvédelmi alapokat. A járvány lassítása mellett ugyanis a gazdaságot is újra kell indítani, amihez szükség lesz a politikai pártok, az önkormányzatok, a bankok, a multinacionális cégek hozzájárulására is - sorolta. a kormány magán kezdte a takarékoskodást, eddig több mint 1300 milliárd forintot csoportosított át a minisztériumoktól a védekezésre.

A húsvéttal kapcsolatban elmondta, hogy a kormány mindenkit arra kér, hogy szűk családi körben, vagyis azokkal töltse az ünnepet, akikkel egyébként is együtt lakik. A külföldről hazatérőket arra kérte, hogy vonuljanak kéthetes, önkéntes házi karanténba, illetve hogy senki ne próbálja meg kijátszani a kijárási korlátozást, mert ezen emberek élete múlik.

A magyarok egyértelműen a gazdaságvédelmi intézkedések mellett állnak

A Századvég friss kutatásában arra kereste a választ, hogy a kormány legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseiről mi az emberek véleménye. Ebből pedig kiderült, hogy

  • a megkérdezettek 93 százaléka egyetért a kieső munkabér 70 százalékának meghatározott, indokolt esetben történő pótlásával
  • a kis- és középvállalkozások munkahely megtartásához kötött állami támogatását és az egészségügyi dolgozók helytállásáért nyújtott 500 ezer forintos juttatást a válaszadók 92-92 százaléka indokoltnak tartja
  • a megkérdezettek 83 százaléka támogatja a magyar vállalkozásoknak nyújtandó kedvezményes hitelt, ami a bérköltségek fedezésére irányul
  • A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését a válaszadók 72 százaléka ítéli szükségesnek,

Az Egyesült Államokban már több mint félmillióan fertőződtek meg

A szombat esti adatok szerint

világszerte 1 millió 760 ezer embernél azonosították az új típusú koronavírust

, 107 637-en haltak meg és 395 586-an gyógyultak meg. A mostanra legfertőzöttebb országban,

az Egyesült Államokban már összesen 521 714 beteget regisztráltak, 20 ezren haltak meg és 28 580-an épültek fel.

Az európai országok közül sokáig legsúlyosabban érintett Olaszországban május 4-éig meghosszabbították a járványügyi óvintézkedések és korlátozások többségét, bár néhány üzlet - például a csecsemőcikkeket árusítók - kinyithatnak. Itáliában valamivel több mint 150 ezer betegről tudnak a hatóságok, az áldozatok száma 19 468, a gyógyultaké 32 534. Szombaton megint nőtt az új fertőzöttek száma, Lombardia a járvány központja továbbra is.

Európa legfertőzöttebb országában, Spanyolországban tobvább mérséklődik az új típusú koronavírus okozta halálozás mértéke, az elmúlt 24 órában 510-en veszítették életüket, 95-tel kevesebben mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése, január vége óta 16 353 halálos áldozatot követelt, pénteken 605-en, csütörtökön 683-an haltak bele a fertőzésbe. A meghaltak száma március 24. óta nem csökkent eddig a napi 600 alá. A koronavírus jelenlétét eddig 161 852 embernél mutatták ki.

Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal, oktatási intézmények és egyebek mellett üzletek, éttermek bezárásával járó szükségállapot van érvényben, amelyet a törvényhozás csütörtökön hosszabbított meg április 25-én éjfélig.

Nagy-Britanniában eddig 9875-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 917 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, szombatig 78 991 embernél mutatták ki a betegséget.

Drónnal ellenőrzi egy rendőr a kijárási korlátozás betartását Barcelonában 2020. április 8-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Quique García

A járványgörbe közben töretlenül emelkedik Belgiumban és Hollandiában.

Előbbiben a szombaton közölt adatok szerint 28 018-ra növekedett a fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában újabb 327 ember halt meg a koronavírussal összefüggésben, összesen 3347-en. Belgium a tizedik helyen áll a világ országai között a regisztrált fertőzéseket illetően.

Hollandiában sem lassul a járvány terjedése. Szombatra 1500 új fertőzöttet azonosítottak az országban, mintegy 500-zal többet, mint pénteken. Jelenleg 23 249 a fertőzöttek száma, és 2511 halálos áldozata van a fertőzés okozta betegségnek, mintegy 120-szal több, mint előző nap. Ez idáig 287-en gyógyultak fel. Luxemburg a járvány általános lassulásáról adott hírt, azonban még a szigorú intézkedések ellenére is 108 új fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben szombatra virradóra, míg pénteken 81-et. Az összesítés szerint az országban 3223 a fertőzöttet tartanak nyilván, valamint újabb két ember halálával 54-re emelkedett az áldozatok száma. A betegségből eddig 500-an gyógyultak meg, számuk harmadik napja nem emelkedik.

Svédországban, ahol a többi európai országhoz képest kevésbé szigorú korlátozásokat vezetett be a kormány,

10 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek száma.

A hatóságok adatai szerint az országban eddig 887 ember halt meg. Finnországban a fertőzöttek és a halottak száma is jóval alacsonyabb, 2600 és 42.

Ukrajnában szombat délelőttre meghaladta a két és fél ezret az igazolt fertőzöttek száma, egy nap alatt négyen haltak meg, eddig összesen 73-an, a gyógyultak száma 79. A délnyugat-ukrajnai Csernyihiv megyében van jelenleg több fertőzött (409 fő), eddig a legtöbb haláleset (17) a szintén a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében történt.

Romániában először emelkedett 500 fölé az egy nap alatt észlelt új fertőzések száma. Az elmúlt 24 órában jegyzett 523 megbetegedéssel 5990-re emelkedett a romániai fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 25-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, a halottak száma 282-re emelkedett. A járvány kezdete óta 758 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma 25-tel több mint egy nappal korábban, jelenleg 208 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain.

Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 28-cal 1188-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 50-en haltak meg a járvány következtében, öttel többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 34 279 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 37-et ápolnak intenzív osztályon. Az első fertőzés megjelenése óta 148 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

A koronavírussal fertőzöttek nagy része továbbra is az idősotthonok lakói és az ott dolgozó személyzet,

valamint az egészségügyben dolgozó orvosok és nővérek közül kerül ki. A megfertőzöttek felét ők teszik ki.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 39-cel 1534-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 21 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában nem hunyt el senki. Az első fertőzés megjelenése óta 323 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 32 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen.

Lassult a fertőzöttek számának növekedése Csehországban, szombat reggel 5735 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 146-al több, mint pénteken. A növekmény jóval alacsonyabb, mint az előző heti napi 253-as átlag. Az országban eddig 123-an haltak meg, a gyógyultak száma 370-re emelkedett. A halálesetek száma pénteken tízzel, a gyógyultaké pedig 61-gyel emelkedett.

Az új koronavírussal fertőzött betegek kezelését végző intenzív osztály a prágai Általános Egyetemi Kórházban 2020. április 7-én. Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

Brazíliában pedig elsőként a déli félteke országai közül meghaladta az ezret a halottak száma és 20 ezren betegedtek meg, ugyanakkor a valós számok ennél jóval nagyobbak lehetnek. Különös veszélyben most az őslakosok, a szegényebb környékek és favelák lakói vannak, ugyanis a zsófoltság miatt ezeken a helyeken nehezebb betartatni a járványügyi előírásokat.

Japánban a hatóságok szombaton azt kérték a lakosságtól, hogy az önkéntes korlátozás jegyében ne menjenek bárokba, szórakozóhelyekre és éttermekbe, korábban csupán hét körzetben, így a tokióiban fordultak az emberekhez ilyen ajánlással. Az országban hatezer fertőzöttet tartanak nyilván, száz a halottak száma.

Indiában április 14-ét követően meghosszabbítják az országos vesztegzár hatályát, eddig 7447 a fertőzöttek száma, míg 239 a halottaké.

Iránban a legutóbbi közléshez képest 125-tel 4357-re nőtt a halottak száma. Teherán hetvenezer igazolt fertőzöttről számolt be és a hatóságok szerint több mint negyvenezren felépültek.

A Fülöp-szigeteken 26-ra emelkedett és elérte a 247-et a koronavírusban meghaltak száma. Az országban 233 új fertőzöttről számoltak be, ezzel 4428-ra nőtt a fertőzöttek száma. Ezzel egy időben szombaton a gyógyultak száma 17-el nőtt és elérte a 157-et.

Malajziában 184-el nőtt és 4 530-ra emelkedett a fertőzöttek száma - jelentette be az egészségügyi minisztérium szombaton. 1995-en felgyógyultak, 72 embert intenzív osztályon kezelnek, 38-at tartanak lélegeztetőgépen. Három új halottal 73-ra nőtt az elhunytak száma.

Indonéziában már 3842-en fertőződtek meg, a halottak száma 327-re emelkedett, 286-an felgyógyultak a betegségből - mondta a kormányszóvivő. Achmad Yurianto adatai szerint a fővárosban, Jakartában a legsúlyosabb a helyzet, ahol 159-en haltak meg a járványban.