Vizsgálatot indít a tisztifőorvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban a mulasztások miatt

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot fognak indítani, hogy kiderüljön, történt-e valamilyen mulasztás a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonában, ahol eddig közel 200 idős ember kapta el a koronavírust - ez is kiderült az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. A járvány terjedése felgyorsult az országban, ezért azt kérik a lakosságtól, hogy az ünnepek alatt is tartsák be a korlátozásokat. Szombat reggelre 1310-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nyolc, jellemzően idős, krónikus beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 85 főre emelkedett, a gyógyultak száma 115 főre. Összefoglaló az Operatív Törzs tájékoztatójáról.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi vizsgálatok száma jelentősen nőtt, már közel 32 ezer vizsgálatot végeztek el a kijelölt laboratóriumok, de ehhez még hozzátevődnek azok a vizsgálatok, amelyeket az Országos Mentőszolgálat dolgozói is végeznek és további más laborok is - számolt be Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A Pesti úti idősotthonból az elmúlt napon további 56 fő pozitivitását regisztrálták. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézeten kívül a Szent János Kórházba és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba is szállítottak a Pesti úti idősek otthonából koronavírussal fertőzött gondozottakat - hangzott el az Operatív Törzs szombat délelőtti sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az idősek jól vannak, nem szorulnak lélegeztetőgépre, többen egyelőre nem is mutatják a betegség tüneteit. Azt is elmondta, ezeket a betegeket szigorúan figyelik, mivel ha bármilyen romlást tapasztalnak az állapotukban, azonnal tudjanak segíteni.

A Szent László Kórházba is szállítottak időseket a Pesti úti otthonból Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezzel jelentősen megcsappant azoknak a létszáma, akik az otthonban vannak és negatív eredményt mutattak. Őket egy külön szárnyba különítik el, és megkezdik az épület fertőtlenítését a Magyar Honvédség bevonásával. Müller szerint bár most már nehéz lekövetni, hogyan terjedt a fertőzés, szerinte a vírus vélhetően az elrendelt zárlat előtt juthatott be az intézménybe. A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy

vizsgálatot fognak indítani, hogy kiderüljön, milyen mulasztás történt az intézményben, valamint hogy megfelelő orvosi ellátást kaptak-e a fővárosi idősotthon lakói.

A tisztifőorvos kiemelte, a jogszabály szerint a kétszáz embernél többet gondozó intézményekben teljes, nyolcórás főmunkaidőben dolgozó orvost kell biztosítani. A kisebb intézményben heti bontás szerint rendelkezik a jogszabály az orvosi ellátásról. Ez a minimum - közölte, megjegyezve, hogy a járvány ideje alatt fokozott ellátásra van szükség.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy egy, az otthonban dolgozó személy mintája pozitív lett, ő volt az első regisztrált eset, de azt nem lehet kizárni, hogy már korábban is bekerült az intézménybe a vírus. Megjegyezte azt is, hogy

problémák voltak az orvosi ellátással, ez is hozzájárulhatott a tömeges megbetegedéshez. Hozzátette, ellenőrizni fogják, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat végrehajtja-e az azonnali rendelkezéseket.

A fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban eddig 189-an kapták el a fertőzést, és az Origo információi szerint 8 gondozott halt bele a betegségbe. Mint megírtuk, az intézmény vezetője a kormányhivatalhoz kényszerült segítségért fordulni, mert a fenntartók, azaz Karácsony Gergelyék nem segítettek.

183 helyszíni bírságot szabtak ki pénteken, mert nem tartották be a kijárási korlátozásokat

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy

a rendőrség már több mint tízezer szabálysértést észlelt.

6451 esetben figyelmeztetéssel éltek, 2062 helyszíni bírságot szabtak ki és 2082 feljelentést tettek.

Budapesten pénteken 941 szabálysértést észleltek. 663 esetben figyelmeztették a szabályszegőket (eddig ez a legtöbb egy nap alatt), 183 helyszíni bírságot szabtak ki, 95 feljelentés tettek.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról is beszámolt, hogy egy koronavírus-fertőzött beteg pénteken engedély nélkül elhagyta az Uzsoki kórházat, majd visszament; a XIV. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított ellene.

Kiss Róbert azt is elmondta, hogy az országba folyamatosan érkeznek az egészségügyi védőfelszerelések. Legutóbb 5,1 millió darab maszk, 20 ezer teszt és 5 ezer kesztyű érkezett.

Húsvét alatt is tartsuk be a szabályokat!

Müller Cecília kitért a húsvéti ünnepek kapcsán arra is, hogy a korlátozások miatt sokan nem tudják együtt tölteni az ünnepet a távolabbi családtagjaikkal, ebben a helyzetben pedig

A hagyományaink szépek, jók és követendőek, de azt javaslom, kerüljük a nehezebb ételek fogyasztását - mondta a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt is elmondta, hogy ha a Pesti úti idősek otthonában megjelent fertőzéseket kivesszük az országos statisztikából, akkor is növekszik a regisztrált megbetegedések száma,

gyorsult a járvány terjedése.

A tisztifőorvos ezért arra kérte a lakosságot, hogy a húsvéti ünnepek alatt is tartsák be a járvány terjedésének lassítása érdekében hozott korlátozó intézkedéseket.