A katonaságnak kellett segítenie, Karácsonyék magukra hagyták az idősek otthonának lakóit

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság idősek otthona
Vágólapra másolva!
A fővárosi vezetés által magára hagyott Pesti úti idősotthonban az országos tisztőforvosi, majd a kormányhivatali ellenőrzések után megjelent a katonaság, hogy elvégezzék a teljes körű fertőtlenítést, ami várhatóan napokig tart majd. Karácsony Gergelyék azonban március óta nem látogattak el az idősekhez, helyette inkább interjúkat ad a polgármester, és igyekszik hárítani magáról a felelősséget - nem először a járvány kitörése óta. Helyettese, a DK-s Gy. Németh Erzsébet csak akkor ment az általuk fenntartott otthonba, amikor már - mulasztásuk miatt - az országos tisztifőorvosnak kellett vizsgálódnia. Igaz, Gy. Németh ekkor sem járta végig az otthont, nem érdekelte, hogy vannak az idős emberek.
Vágólapra másolva!

Vasárnap megkezdte a honvédség a fővárosi fenntartású Pesti Úti Idősek Otthonának vegyvédelmi mentesítését, miután az intézményben korábban 198 lakónál mutatták az új típusú koronavírus-fertőzést, és nyolcan meghaltak.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a fővárosi vezetés március végéig el sem látogatott az intézménybe, majd miután tömegesen betegedtek meg a bentlakó idősek, az országos tisztifőorvos személyesen végzett ellenőrzést a helyszínen. Ekkor rövid időre vele tartott a DK-s Gy. Németh Erzsébet is, Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese is, de - ahogy a bevezetőben írtuk - a betegekhez már nem ment be.

A katonaság a fertőtlenítést végzi az otthonnál Forrás: Koncz Márton - Origo

Ezt követően Müller Cecília azonnali intézkedéseket rendelt el az otthonban, ezek alapján pedig

  • a Fővárosi Önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítani a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk alapján komoly gond van az orvosi ellátással, a szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket, és tömeges lett a fertőzés.
  • Azonnali és folyamatos oktatást kell szervezniük az ellátottakat gondozó és ápoló személyzetnek, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.
  • Az előírt fertőtlenítőszereket kell használniuk, azokat az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Erre azért van szükség, mert az országos tisztifőorvos a helyszíni szemle során tapasztalt szabálytalanságokat, lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben.

A járványügyi hatóság szombaton szintén ellenőrzést végzett az otthonban, miután az intézmény vezetője is segélykérő levélben fordult a kormányhivatalhoz. Ugyanis fenntartójuk, a Karácsony Gergely vezette Fővárostól nem kaptak segítséget.

Az eredményekről Müller Cecília országos tisztifőorvosnak számolt be a járványügyi hatóság, vasárnap pedig közleményben tudatták, hogy a kormányhivatal szakemberei vizsgálják a korábbi időszakot is, arra vonatkozóan, hogy az intézmény a járvány megjelenését követően betartott-e minden kötelező járványügyi előírást az idős ellátottak védelmében. Mindent megtettek-e a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében, volt-e folyamatos orvosi ellátás, és személyzet betartotta-e az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, illetve volt-e megfelelő tájékoztatás és védőfelszerelés a fővárosi idősotthonban.

Szombaton az idős betegek egy részét fogadó Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tett közzé egy bejegyzést közösségi oldalán, amiben azt is kifejtették, hogy Karácsonyék felelőtlensége miatt csupán pár órájuk volt felkészülni a fertőzöttek érkezésére.

A mostani katonasági fertőtlenítéssel kapcsolatban Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta, hogy különböző mentesítő anyagokat fognak használni.

- mondta, illetve hozzátette: van, ahol úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni. Az M1 tudósítása szerint a katonákat is fertőtlenítették, mielőtt elkezdték volna a munkát, és a portától indulva "szinte centiméterenként" haladtak előre.

Kocsis Máté: Döbbenetes, hogy a polgármester még mindig nem cselekszik

A Fidesz frakcióvezetője szombaton üzent közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármesternek. Mint írta, döbbenetes, hogy a Pesti úti idősekhez a fővárosi vezetők közül a lábát se tette be senki hetekig, míg a tisztifőorvos igen, és míg a kormányhivatal védőfelszereléseket adott a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonának, addig Karácsony Gergely ahelyett, hogy cselekedne, interjúkat ad arról, hogy már megint nem tehet semmiről.

A főpolgármesternek ráadásul nem ez volt az első súlyos hibája a járvány kezdete óta, hasonló módon sodorták veszélybe a budapestiek egészségét a tömegközlekedés botrányos átszervezésével. Ezekről bővebben itt írtunk.