Fontos intézkedést hoztak polgármesterek a járvány terjedésének lassítása érdekében

Záhony, 2020. március 15. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében védőmaszkot viselő rendőr a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én. Ukrajna lezárta határait minden külföldi előtt március 15. és 29. között, az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az Origo arra volt kíváncsi, hogy Magyarország különböző méretű településeinek a vezetői milyen intézkedéseket hoztak helyi szinten az új típusú koronavírus okozta világjárvány terjedésének a lassítása érdekében. Megkérdeztük Zalaegerszeg, Várpalota, Zsámbék, Záhony, Kiskunhalas és Mezőkövesd polgármesterét is.
Vágólapra másolva!

Zalaegerszeg

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere az Origo megkeresésére válaszolva elmondta, hogy

Ezekben az intézményekben szükség szerint azonban működnek kiscsoportos foglalkozások, szigorúan betartva az járványvédelmi előírásokat.

A 70 évesnél idősebb zalaegerszegieknek indítottak egy programot, „Segít a város" néven, amelynek keretén belül

a polgárőrség tagjai bevásárolnak nekik, illetve befizetik a csekkjeiket.

A 70 év alattiak számára is indult program, ők is hasonló jellegű szolgáltatásokat kaphatnak, de nem a polgárőrség, hanem a helyi Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ munkatársainak a segítségével.

Zalaegerszegnek a lakosságszámnak megfelelően, 60 000 szájmaszkot rendeltek meg, ebből tervezik a város valamennyi lakóját ellátni.

A 60 000-ből eddig 28 000 jött meg, ezeket kipostázták, a maradék 32 000 is nemsokára meg fog érkezni.

Továbbá fertőtlenítik a buszállomásokat, a hivatalokat, az önkormányzati cégeket, a pályaudvart, a háziorvosi rendelőket, az összes egészségügyi létesítmény, az idősotthonokat is, illetve ezen épületek előtt lévő köztereket.

Az önkormányzati fenntartású intézmények dolgozói, és az idősotthonok lakói is kaptak szájmaszkokat, fertőtlenítőszereket, valamint kesztyűket.

– fűzte hozzá a polgármester.

Lezárták a köztereket, parkokat az ünnepi időszak négy napjára, jövő héten, amennyiben szükség van rá, akkor hosszabbításról dönthetnek, de Balaicz Zoltán eddigi tapasztalata alapján a helyiek betartják a szigorú rendelkezéseket.

Civil kezdeményezésre létrejött egy „Zalaegerszeg Összefog" nevű Facebook-csoport, ahol folyamatosan tájékoztatják a helyieket az intézkedésekről.

Ezenkívül

a képviselőtestület valamennyi tagja és a városvezetés is felajánlotta egyhavi tiszteletdíját a védekezés segítése érdekében.

Azon cégek bérleti díját, amelyek az önkormányzatoktól bérelnek ingatlanokat, 50 százalékkal csökkentették, valamint pótlékmentesen lehet részletfizetést kérni az önkormányzati adók tekintetében.

A helyi költségvetést jelentésen át fogják szervezni, ennek jeléül

már létrehoztak egy 50 millió forintos járványvédelmi alapot, amit még bővíthetnek.

Balaicz Zoltán elmondta, hogy hozhatnak még további gazdaságvédelmi intézkedéseket is, összhangban a kormányzati akciótervvel.

Várpalota

Az Origónak nyilatkozva Campanari-Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere közölte, hogy

(a település lakossága 20 000 - a szerk.).

Továbbá lezárták a város valamennyi játszóterét és közparkját, átalakították a tömegközlekedést, gyakorlatilag csak a munkába járáshoz lehet igénybe venni a szolgáltatást, reggeli üzemnyitástól 7 óráig, délután 12-15 órák között, illetve este 8-tól üzemjárásig, ügyelve a társadalmi távolság betartására.

Az óvodákat és bölcsődéket bezárták, csak ügyeleti rendszert működtetnek, a kulturális és sportlétesítményekre is ideiglenesen lakatot tettek.

A térségi Népjóléti Gondozási Központ munkatársai és önkéntesek vásárolnak a magányos idősöknek.

Önkormányzati forrásból fertőtlenítették a lépcsőházakat és a közintézményeket.

Két hete hangosbemondó kocsik segítésével értesítik a lakókat az önkormányzati intézkedésről, illetve az Operatív Törzs ajánlásairól.

Tájékoztató plakátokat is helyeztek ki. Campanari-Talabér Márta hozzátette, hogy

Várpalotán a teljes arcot védő, úgynevezett arcpajzsokat is készítettek, amiket szociális intézményekbe juttattak el, de a jövőben a kereskedelemben dolgozóknak is biztosítani szeretnék azokat.

A polgármester hangsúlyozta, hogy

a mentőszolgálat munkatársai szintén kaptak védőfelszerelést.

Ezenkívül kezes-lábas védőruházatokat is gyártatnak egy helyi varrodával, ezekből már 100 darab elkészült, azokat az orvosoknak és ápolóknak juttatják el.

Ezekből kapnak a helyi magánkórház dolgozói is, annak ellenére, hogy az intézménynek nincs köze az önkormányzathoz.

Jövő héttől nemcsak a várpalotai, hanem a járásban dolgozó orvosok is védőruházathoz fognak jutni.

Campanari-Talabér Márta tudatta, hogy

Zsámbék

Reagált az Origo megkeresésére Zsámbék polgármestere, Horváth László (Fidesz-KDNP) is.

A polgármester közölte, hogy teljesen lezárták a parkokat, a játszótereket és a település híres temploma előtti teret is. A múzeumot és a templomokat szintén lezárták.

Zsámbék közigazgatási hátárán belül csak a zsámbékiak tartózkodhatnak, a rendvédelmi szervek a turistákat elküldik.

Az ellenőrzést lakcímkártya alapján végzik.

Horváth Lászlónak az a tapasztalata, hogy

A 70 év fölöttieket ellátják, az önkormányzat az idősek otthona számára biztosít maszkokat és gumikesztyűket.

A maszkok gyártásában egy önkéntes csapat vesz részt, akik az előírások betartásával ki is szállítják azokat.

Idáig az önkormányzat minden háztartásba eljuttatott egy maszkot, tájékoztatóval együtt. A kihordott maszkok száma 4000 körül van. (Zsámbékon 5500-an élnek - a szerk.)

Az orvosok, az idősotthonban dolgozók és a tűzoltók speciális maszkokat kaptak.

Az óvodákat és bölcsődéket bezárták, de a nyári szünethez hasonló ügyeletet tartanak fenn ezen intézményekben. A közétkeztetés folyamatosan, napi háromszor zajlik, úgy, hogy az érintettek egy meghatározott időben elmennek felvenni azt.

Záhony

Záhony polgármestere, Helmeczi László (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy

Ezenkívül a helyi boltokba is helyeztek ki maszkokat, valamint igény szerint a lakosoknak (a kisvárosban 4300-an élnek - a szerk.) is adnak.

A városlakók a kijárási korlátozásokat betartják, azonban napi szinten a településen, illetve közvetlen közelében átutazik átlagosan 1000-1500 fő, akik Ukrajnába mennek haza.

Szombaton viszont még többen mentek át a határon, nagyjából 1800-an, ami rekordnak számít ebben az időszakban - mondta a polgármester.

Ők a város melletti 4-es számú főutat használják, mivel a vasúti forgalmat az ukrán állam leállította. Az átkelők számára mobil WC-ket biztosítottak, illetve folyamatosan szedik az utánuk maradt szemetet.

Záhonyban már két hete 3-4 naponta végeznek fertőtlenítést.

A polgárőrség és a rendőrség ellenőrzi a sporttelepet, illetve a két közparkot, hogy ne legyen csoportosulás. Az óvodákat és a bölcsődéket bezáratták, ügyeletet idáig senki sem kért, de jövő héten ismét felmérést végeznek ezzel kapcsolatban, és ha szükség van rá, akkor lesz ügyelet. Az étkeztetést jól megoldották, a helyiek jönnek elvinni az ételt.

Helmeczi László külön szeretné megdicsérni a záhonyi határrendészeti kirendeltség munkatársait, mert profin végzik a munkájukat.

Kiskunhalas

Fülöp Róbert (Fidesz-KDNP), Kiskunhalas polgármestere felhívta rá a figyelmet, hogy

A város minden háztartásába eljuttatnak egy szájmaszkot, jelenleg 6000 körül tartanak, de jövő hétvégére ez a szám 12 000-re fog emelkedni, később még tovább. (Kiskunhalason 27 000-ren élnek - a szerk.)

A maszkokat dajkák, óvónők és önkéntesek varrják, helyben. Ezek mosható, többször használatos maszkok.

Arra kérik a kiskunhalasiakat, hogy amikor boltokba mennek, viseljenek maszkot.

A városban köröző hangosbemondó autók és plakátok segítségével tájékoztatják a helyieket a fejleményekről.

Azon idősek számára, akik kérik, bevásárolnak, de egyelőre erre nem túl nagy az igény. Az óvodák és bölcsődék március 13. óta zárva vannak, de egy óvodában van ügyelet. A közterületeket, egészségügyi intézményeket és az időotthont fertőtlenítették.

Az idősotthonban már a kezdetektől fogva látogatási tilalom van érvényben.

A játszótereket bezárták, a piac működik a helyi termelők érdekében. A gyerekétkeztetést megoldják, házhoz szállítják az ételt, ami jelenleg több mint 700 gyereknek jár - fűzte hozzá Fülöp Róbert.

Kiskunhalason mobil járványkórház épült, amit szombaton Orbán Viktor miniszterelnök is meglátogatott.

Mezőkövesd

Az Origo megkeresésére válaszolva Fekete Zoltán (Fidesz-KDNP), Mezőkövesd polgármestere elmondta, hogy

Az idősotthonok minden lakója számára biztosítottak szájmaszkokat,

szám szerint nagyjából 2000-et, amiket az óvodák alkalmazottai és közfoglalkoztatók varrtak.

Ezenkívül vásároltak 10 000 darab háromrétegű sebészeti maszkok, amelyeket az idősotthonban és a rendelőintézetben dolgozók kaptak.

Továbbá Mezőkövesden minden 65 év feletti személy kapott már maszkot, körülbelül 3450 darabot.

Szerdán újabb 10 000 fog érkezni a városba, a tervek szerint így már mindenki maszkhoz fog jutni. (A településen 16 000-en élnek - a szerk.)

Fekete Zoltán kiemelte,

Az óvodákat és a bölcsődéket időközben természetesen bezárták.

Az idősellátóban bejárási és kijárási tilalom van érvényben,

az ott lakók csomagot sem kaphatnak, de az önkormányzat mindent biztosít nekik, az elmúlt időszakban 8,2 millió forint értékben szereztek be fertőtlenítőszereket és gumikesztyűket. Ezekből kapott a rendelő is.

A rendelőintézetben és az idősellátásban dolgozókat teljes védőruházattal is ellátják.

Még 200 darab védőruhát kértek, ami Kínából érkezik.

- mondta a polgármester.

Felhívással fordultak a mezőkövesdiekhez, és önkéntesek bevonásával, illetve a szociális ellátó munkatársainak a segítségével minden 65 év fölötti számára, aki igényli, annak a bevásárolnak, gyógyszereket váltanak ki, illetve számlákat fizetnek be.

Eddig napi átlagban 105 fő igényelt ilyen szolgáltatást.

A polgármester hozzátette, 210 fő részesül szociális étkeztetésben, az élelmiszereket eldobható dobozokban kihordják. A gyermekétkezetést 198 óvodás és iskolás igényelte, nekik szintén kihordják.

3 naponta fertőtlenítik a várost.

Az összes játszóteret és parkot lezárták, a közterületeket a rendőrség folyamatosan ellenőrzi.

Helyi vállalkozók anyagi felajánlást tettek, erre a célra egy számlát nyitottak, amire az elmúlt 3 napban 1,3 millió forint érkezett.

– zárta az interjút Fekete Zoltán polgármester.