Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere vasárnap arról beszélt az ATV-nek, hogy nem tartja szükségesnek a Városliget lezárását, mert szerinte azt a megelőző két nap – tehát vélhetően nem a húsvéti ünnepek – tapasztalatai nem indokolják. Azt ugyanakkor még ő is bevallotta, hogy a múlt hétvégén „tumultus" alakult ki a Ligetben, ezen a hétvégén pedig hangosbemondóval, illetve rendőrségi felszólítással kellett figyelmeztetni az embereket, hogy hagyják el a népszerű közparkot. A főváros más, ismert kirándulóhelyeit még pénteken lezárták, és hétfőn is zárva lesznek. Nyilvánvaló, hogy a Városligetet is minél hamarabb le kellene zárni, hiszen találkozási gócpont lehet, ami rendkívül veszélyes a koronavírus-világjárvány közepette. Az üggyel kapcsolatban az egyik legsajátosabb körülmény, hogy Karácsony Gergely összevissza beszélt a lezárásról. Először azt hitte, az ő kompetenciája, aztán meg, hogy a kormányé. Végül kiderült: a kerületé.

A Városliget lezárásáról sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem a szocialista Horváth Csaba-féle zuglói vezetés nem tudott dönteni. Pontosabban, Karácsony nem is dönthetett volna, igaz, egy ideig azt hitte, hogy igen.

Karácsony Gergely és Horváth CsabaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Karácsony csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában ugyanis azt mondta, hogy kétséges és körülményes lenne a Liget lezárása. Az interjú alapján a baloldali főpolgármester még egyértelműen úgy gondolta, hogy ez az ő kompetenciája. 

Ezért sem akarta lezárni, hiszen nem jellemző rá a gyors és határozott cselekvés.

Péntek délutánra már jelentős változás álhatott be Karácsony gondolkodásában, feltehetően valaki elmondta neki, hogy nem az ő feladata. Mivel a cselekvés súlya, úgy gondolta, lekerült a válláról, hirtelen azt írta ki a Facebook-oldalára, hogyha rajta múlna, akkor a Liget már aznap üres lenne. Hozzátette, hogy a lezárás szerinte a kormány feladata. Azaz, Karácsonynak rosszul magyarázták el a helyzetet, vagy nem értette meg elsőre: annyit fogott fel, hogy nem az ő dolga, de azt hitte (vagy így mondták neki), hogy az a kormányé. Így már rögtön követelőzni kezdett.

Ezt követően Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitter-oldalán közölte, hogy Karácsony téved, és a Liget lezárása nem a kormány, hanem a Horváth Csaba vezette Zuglói Önkormányzat dolga volna. 

A kormánybiztos véleménye alapján a helyzet egyértelmű: a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányrendelet szerint a további kijárási korlátozást a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a főpolgármester, egyéb fővárosi terület esetén a kerületi polgármester jogosult elrendelni. Tehát jelen esetben Zugló. 

A kerület vezetőjét, Horváth Csabát az ATV Híradója vasárnap kereste meg a lezárással kapcsolatban.

Az MSZP-s polgármester nyomatékosította, hogy az elmúlt két napban (tehát vélhetően a péntek és a szombat) tapasztaltak alapján továbbra sem tartja indokoltnak a Városliget lezárását. 

Horváth mondta: bár kész a rendelet, ami ezt lehetővé tenné, de szerinte nem alakult ki tömeg a közparkban, így nincs szükség szigorításra.

Azt ugyanakkor a zuglói polgármester is elismerte, hogy  a múlt hétvégén tumultus alakult ki a Ligetben,  de véleménye alapján a húsvéti ünnepek alatt erre nem kerülhet sor. Ha pedig mégis vállalnák a lezárást, az „nagyon nagy élő erőt kívánna a rendőrségtől" - fűzte hozzá. 

Az ATV Híradójának beszámolója enyhén szólva ellentmond Horváth Csaba álláspontjának.

A híradóból kiderül, hogy a Ligetben fokozott rendőri és közterület-felügyelői jelenlét van, akiknek a forgatás alatt röplabdázó fiatalokat kellett, hogy figyelmeztessenek, hogy ne csoportosuljanak és hagyják el a területet.

Napozók a Városligetben, 2020.04.10.Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezenkívül a hatóságok hangosbemondón is arra kérik az embereket, hogy ne tartózkodjanak a Ligetben, és menjenek haza. 

Budapest más felkapott kirándulóhelyeit, így a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római partot a főváros még pénteken lezárta, és hétfő estig zárva is maradnak.

A Normafa lezárását pedig Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere rendelte el, szintén nagypéntektől húsvéthétfőig.

A fentiek tükrében különösen érthetetlen, hogy Horváth Csaba miért nem akarja lezárni a Ligetet, hiszen nyilvánvaló, hogy a fővárosiak jelentős része – mivel minden egyéb zárva van – a hosszú hétvégéjét a Ligetben kívánja tölteni, ahol  tumultus, találkozási gócpont alakulhat ki (akárcsak egy héttel ezelőtt), ez pedig a koronavírus-világjárvány közepette beláthatatlan következményekkel járhat a budapestiek egészsége szempontjából. És persze még érthetetlenebb, hogy Karácsony Gergelynek hogyhogy napokig nem volt fogalma arról, hogy kinek a feladata lenne lezárni a Városligetet.