Továbbra sem számíthatnak az idős emberek a baloldalra

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Miközben az Orbán-kormányok alatt jelentősen nőtt a nyugdíjak reálértéke, csökkent a rezsi, bevezették a nyugdíjprémiumot, addig a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt csak megszorításokat kaptak az idősek, így többek között elvették a 13. havi nyugdíjat. A baloldal jellegzetes viszonyulását jól mutatja az idősekhez, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még ellátogatni is képtelen volt a válságos helyzetbe került, a baloldali vezetésű főváros által fenntartott Pesti úti idősotthonba, az ott tapasztalt problémákkal kapcsolatban folyamatosan késlekedett, igaz, arra volt energiája, hogy a Facebookot teleírja a magyarázkodásaival. Mindezek a példák is világosan mutatják, hogy a baloldalra nem számíthatnak az idős emberek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években világosan bebizonyosodott, hogy a baloldalra nem számíthatnak a nyugdíjasok, főleg válság idején nem. Jó példa erre, hogy míg a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvette az idősektől a 13. havi nyugdíjat, addig Orbán Viktor most annak ismételt bevezetését jelentette be. A

2010 előtti baloldali kormányok különböző büntetésekkel sújtották a nyugdíjasokat, mint például a 13. havi nyugdíj elvétele vagy a rezsiárak emelése,

ezzel szemben a 2010 utáni kormányzat - például a nyugdíjasoknak járó rezsiutalvánnyal - igyekszik a magyar embereknek segíteni.

A rezsicsökkentés sokat segített a nyugdíjasokon

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy 2002-2010 között összesen 51,8 százalék infláció volt, valamint a baloldali kormány elvette a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat.

2010-2018 között 21,5 százalékos infláció mellett 29,9 százalékos nyugdíjemelés történt, ami 6,9 százalék volt reálértékben.

Mindkét időszakban az infláció mértékét meghaladóan nőtt az átlagnyugdíj, csak a mértéke más, illetve a baloldali kormány alaposan megemelte a rezsiköltségeket, ami akkoriban a nyugdíj összegének akár a harmada is lehetett. Közben a Fidesz-KDNP kormány 25 százalékkal csökkentette a rezsi összegét, közben ezzel párhuzamosan nagyobb mértékben növelte a nyugdíjakat. Mindezek mellett a Fidesz-kormány alatt volt nyugdíjprémium, Erzsébet-utalvány és rezsiutalvány is.

A baloldali pártok voltak azok, amelyek a Nők 40 programot sem szavazták meg a rezsicsökkentés mellett.

Pedig ennek köszönhetően már több mint 270 ezer nő, édesanya, nagymama tudott kedvezményesen nyugdíjba menni.

Karácsony Gergelyt és Bajnai Gordont nem az idős emberek problémái érdeklik Forrás: Origo

Nem fenyegeti szegénység a nyugdíjasokat

Az elmúlt évek nagy eredménye volt az is, hogy az Eurostat adatai szerint

az EU-tagállamok közül Magyarországon a negyedik legalacsonyabb azon 65 év feletti nyugdíjasok aránya, akiket a szegénység fenyeget.

De mit is jelent ez a mutató? Mit jelent az, hogy valakit fenyeget a szegénység? A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya azon személyek aránya a teljes népességben, akik vagy a relatív jövedelmi szegénység vagy a súlyos anyagi depriváció által érintettek. Ennek sok összetevője van, de jellemzően nagy hatással van a jó mutatóra az, hogy a magyar nyugdíjasok túlnyomó többsége saját, tehermentes otthonban él, rendszeres jövedelemmel rendelkezik, és a jövőre nézve nem érheti anyagi meglepetés, hiszen Magyarországon a nyugdíj inflációkövető.

Karácsony és az idősotthon: ez is jól mutatja a baloldal érzéketlenségét

Mindezek az adatok is egyértelműen azt mutatják, hogy a nyugdíjasok csak az Orbán-kormányra számíthatnak. A baloldal érzéketlenségét a nyugdíjasok iránt jól mutatja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester arra sem volt képes, hogy ellátogasson a főváros által kezelt Pesti úti idősotthonba, ahol már 204 idős fertőződött meg, és 10-en haltak meg. Karácsonynak csak arra volt energiája, hogy a Facebookon olykor naponta többször is megpróbálja kimagyarázni sorozatos mulasztását.