Egy fiatal felgyújtotta az egyik fővárosi munkásszállón lévő földszinti szobáját vasárnap éjjel. Öt embert kellett füstmérgezéssel kórházba vinni a lakhatatlanná vált épületből, amit a gyújtogató apja üzemeltet. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint kedden döntött az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság. 

A fiatal vasárnap éjjel öngyilkos akart lenni, ezért úgy döntött, felgyújtja a bútorokat a XXII. kerületi munkásszálló földszinti szobájában, ahol ő maga aludt. Az épületben rajta kívül még 46-an voltak. 

A tűzvizsgáló szerint a tűz alkalmas volt arra, hogy átterjedjen a szomszédos lakóépületekre is"  

- írják a bírósági közleményben, amelyben arra is kitérnek, hogy a gyújtogató 

pszichés betegséggel küzd. 

A fiatal korábban is öngyilkos akart lenni. Legutóbb múlt pénteken szerette volna magát megölni. Egy szakorvos a szakvéleményében azt írta, előfordulhat, hogy újra meg akarja majd magát ölni, miközben másokat veszélyeztet, 

ezért indokolt lenne, hogy pszichiátriai zárt osztályon kezeljék. 

A bíróság szerint a fiatal úgy gyújtott tüzet a szobájában, hogy tisztában volt azzal, hogy az épületben rajta kívül mások is vannak. Az sem tartotta vissza, hogy 46 ember testi épségét, használati tárgyait és értékeit is veszélyezteti.

Elhelyezték a megmenekült embereket

Amíg a tűzoltók a lángok megfékezésén dolgoztak,

az önkormányzat segített annak a 46 embernek,

amelynek nem volt hova mennie. Berendeztek egy őrzött, ideiglenes befogadó helyet a Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében, ahol ágyat és teljes ellátást kaptak.

"A 46 ellátott személy bármikor elhagyhatja a befogadó helyet, ugyanakkor a rendőrhatósági intézkedésékből levont információk alapján a leégett épületben a járványügyi előírásokat sem tartották be, ezért az ideiglenesen elhelyezett személyek egészségi, fertőzöttségi állapota (nem csak a korona vírus szempontjából) ismeretlen volt. A csoportban van olyan személy is, aki korábban külföldön dolgozott, illetve a járvány szempontjából a leginkább veszélyeztetett idős korosztályba tartozó is. Az önkormányzat ezért a Helyi Védelmi Bizottság Elnökén keresztül kérte a Nemzeti Népegészségügyi Központot (korábbi nevén ÁNTSZ, vagy Tisztiorvosi Szolgálat), hogy soron kívül rendeljen el hatósági járványügyi megelőző intézkedést. Az NNK a kérést követően rendkívül gyorsan a helyszínre érkezett és orvosaik minden befogadott személyt megvizsgáltak. Az írásos jelentésük szerint nem találtak semmilyen fertőzöttségre utaló jelet" - írtak Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere Facebook oldalán.

Tisztelt Budafok-Tétényiek! Talán már értesültek a hírekből, hogy ma hajnalban tűz ütött ki egy Nagytétényi úton...

Közzétette: Karsay Ferenc – 2020. április 12., vasárnap

 "Az önkormányzat Helyi Operatív Törzsének munkatársai a helyszín járványügyi védelmének biztosítása érdekében,

minden befogadottat elláttak alapvető védő és higiéniai felszereléssel is, illetve az iskolát felszerelték a szükséges fertőtlenítő és tisztító szerekkel.

Tekintettel az ünnepekre és a járványügyi helyzetre, az önkormányzat a szokásos 48 óra helyett 4 napig fenntartja az ideiglenes befogadó helyet, és biztosítja az ellátottak étkeztetését, szállását és védelmét. Mivel azonban a befogadott 46 személy közül senki sem rendelkezik XXII. kerületi állandólakcímmel, így a további, akár folyamatos segítséget a lakcím szerinti önkormányzatok és a Fővárossal együttműködő karitatív szervezetek, például a Menhely Alapítvány nyújthatnak" - tette hozzá.

Budapest, munkásszálló, gyújtogatásForrás: Facebook

Letartóztatták a fiatalt

A bíróság kedden úgy döntött, hogy

május 14-ig elrendeli a fiatal letartóztatását, amelynek helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

Döntésüket azzal indokolták, feltételezhető, hogy ha szabadlábon védekezhet, újabb "szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el".

"A bűncselekmény jellegére és a terhelt pszichés állapotára tekintettel enyhébb kényszerintézkedésre nem látott lehetőséget a bíróság, amely szerint a fiatal orvosi kezelése a letartóztatással biztosítható.

A néhány nappal korábban elkövetett öngyilkossági kísérlet után a gyanúsított a krízisintervenciós kezelést elutasította,

nincs adat arról, hogy ezt követően szakorvoshoz fordultak volna. Feltehetőleg a gyanúsított pszichés állapota vezetett a veszélyeztető bűncselekmény elkövetéséhez" - olvasható a bíróság közleményében.

Ha a fiatalt beszámíthatónak ítélik és bűnösnek találják, akár 8 év börtönt is kaphat. A letartóztatásáról szóló döntés nem végleges.

Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!