Magyarország a negyedik legbiztonságosabb hely Európában a járvány kezelése szempontjából

koronavírus, járvány, Városliget, Budapest, járókelő, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Vágólapra másolva!
Magyarország a negyedik legbiztonságosabb európai ország a koronavírus-járvány tekintetében, ez kétségtelenül elismerés. Újraindult a győri Audi-gyár, a járványgörbét pedig továbbra is sikerül laposan tartani. Ahogy az Operatív Törzs tájékoztatóján is elhangzott, továbbra is nagyon fegyelmezetten kell betartani a kijárás korlátozásokat. A hétvégén sok embert, aki nem tartotta be a járványügyi előírásokat, megbírságoltak.
Vágólapra másolva!

Kedden is folytatódott a koronavírus-járvány elleni küzdelem Magyarországon és világszerte. Itthon az igazolt fertőzöttek száma 1512 főre nőtt, és meghalt újabb 13 beteg, mindannyian valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. Ezzel 122 főre emelkedett a meghaltak száma. Müller Cecília arról is tájékoztatott, hogy 122-en meggyógyultak a betegségből, 9 ember a lélegeztetőgépről lekerülhetett. Az is kiderült, hogy

elrendelték az ország valamennyi idősotthonának ellenőrzését.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, ez nem lesz könnyű, mert 1035 ilyen otthont tartanak nyilván. A magas lakószámú intézményekkel kezdik az ellenőrzést.

Magyarországon tobábbra is érvényben van a kijárási korlátozás Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hosszú hétvégén 4692 esetben intézkedtek a rendőrök, és továbbra is a figyelmeztetések voltak többségben. A hétvégére a polgármesterek külön szabályokat állapíthattak meg a kijárási korlátozással kapcsolatban, ezek betartását a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzati rendészeti szervek és más, rendészeti feladatot ellátó szervezetek ellenőrizték. Ezeket a korlátozásokat az emberek többsége nem szegte meg, néhány helyen azonban semmibe vették őket,

például a Balaton déli partján, ahol több tíz emberből álló csoportok alakultak ki, amelyek a figyelmeztetések után egyik településről a másikra utaztak.

A rendőrség 69 embert jelentett fel emiatt Somogy megyében.

Koronavírus: Magyarország a negyedik legbiztonságosabb hely Európában

Kedden látott napvilágot az a hír is, hogy nagyon előkelő helyen végzett Magyarország azon a listán,ami az alapján rangsorolta az egyes országokat, hogy mikor vezették be az első korlátozó intézkedéseket, milyen szigorúak az utazási korlátozások, a polgárok milyen mértékben tartják be a szabályokat, rendelkezésre áll-e elegendő teszt, illetve milyen a kórházak felszereltsége. Magyarországot csak Németország, Ausztria és Svájc előzi meg Európában. Magyarország viszont olyan országokat előzött meg, mint Dánia, Hollandia vagy Norvégia. A listán egyébként nagyon rossz helyen áll, azaz feltűnően rosszul kezelték a járványt a következő országok: Olaszország, Spanyolország és Franciaország.

Magyarország komoly nemzetközi elismerést kapott a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán Fotó: Koncz Márton - Origo

Újrainduló hazai autógyártás

Kedden egyre több hír szólt Magyarországon újrainduló gyárakról, a termelést fenntartó intézkedésekről, illetve termékekről és szolgáltatásokról, amelyek a járvány idejére, de akár azt követően is használhatók lesznek. Az autóipar fokozatosan próbál visszaállni a termelésre.

A győri Audinál kedden már részlegesen újraindult a munka a motorgyárban,

egy összeszerelő soron, a termelést lépcsőzetesen futtatják fel. A járműgyárban ezen a héten még nem dolgoznak.

A termelést újraindító cégek közé kedden a Bridgeston is beállt. A nemzetközi gumiabroncsgyártó közölte: folyamatosan újraindítja gyárai működését a termékei iránti kereslet alapján az EMIA (Európa, Oroszország, Közel-Kelet, India és Afrika) régióban.

A győri Audi-gyárban is újraindult a termelés Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Magyar Suzuki Zrt. egyelőre annyit közölt: minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedéseket vezetett be, így az esztergomi gyára készen áll a termelés újraindítására.

Az Opel Szentgotthárd szintén azt jelezte, hogy készen áll a termelés újraindítására, szigorított egészségvédelmi intézkedések bevezetését követően.

Eközben egy másik nemzetközi vállalat, a Procter and Gamble (P&G) arról számolt be, hogy két magyarországi gyára - Csömörön és Gyöngyösön - teljes kapacitással működik, amit az tett lehetővé, hogy számos intézkedést hoztak a koronavírus fertőzés megakadályozására. A két gyár mintegy 2500 dolgozója közül az irodai alkalmazottak többsége otthonról végzi feladatait.

A járványhelyzet miatt a Molt fertőtlenítők gyártásába kezdett.

Az egyik első felhasználója az új terméknek, a Volánbusz. Az első szállítmánnyal 5000 liter MOL Hygi Fluid kézfertőtlenítő és 5000 liter MOL Hygi Flow Rapid felületfertőtlenítő folyadék érkezett a közlekedési vállalathoz kedden.

Olaszországban javult a helyzet, Nagy-Britanniában romlott

Megtörtént az első lépés a normalitás felé, a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár. Ausztriában keddig 14 147-en fertőződtek meg koronavírussal, 7542 gyógyultat és 6168 igazolt beteget tartanak nyilván.

Olaszországban és Franciaországban csökkent, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Svédországban pedig nőtt a napi fertőzöttek és a halálesetek száma.

Olaszországban egy nap alatt kevesebb mint a felére csökkent az igazolt fertőzöttek száma, a hétfői 1363 helyett 675 volt a növekedés. A napi új halálesetek száma 600 fölött volt, és keddre túllépte a 21 ezret. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban,

tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 162 ezret.

Sebastian Kurz Forrás: AFP/Roland Schlager

Javuló helyzet Spanyolországban

Spanyolországban egyre kevesebb a napi regisztrált új koronavírus-fertőzött.

A vizsgálatok 3045 fertőzést igazoltak az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt. Az összes fertőzött száma meghaladta a 170 ezret. A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an.

Nagy-Britanniában keddre átlépte a halálos áldozatok száma a 12 ezret, az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 5252-vel emelkedett, és elérte meghaladta a 93 ezret.

Franciaországban csökken az intenzíven ápoltak száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 762-vel 15 729-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, több mint 500-an kórházban, 206-an idősotthonokban vesztették életüket - közölte Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója.

A halálozások napi száma még soha nem volt ilyen magas a minisztérium összesítése szerint a járvány kezdete óta.

A korábbi halálozási rekordot árpilis 6-án regisztrálták, 605 meghalt beteggel. Az illetékes ugyanakkor ismételten kiemelte, hogy az egymás utáni hatodik nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, 91-gyel 6730-ra.

Belgiumban meghaladta a négyezret a meghaltak száma, a fertőzötteké pedig a 31 ezret. A kedden jelentett 262 új haláleset közül 171-en idősek otthonában haltak meg. Belgium valamennyi idősotthonának összes, mintegy 210 ezer lakóján elvégzik a koronavírus-tesztet.

Hollandiában valamelyest lassult a járvány terjedése,

a halálesetek száma 2823, a fertőzötteké 26 712.

Belgiumban már több mint négyezren haltak meg Forrás: BELGA via AFP/Dirk Waem

Már több mint ezren haltak meg Svédországban

Svédországban ezer fölé emelkedett a Covid-19 betegségben meghaltak száma, az azonosított fertőzöttek száma 11 450. A baloldali svéd kormány a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani.

Romániában újabb harminc napra meghosszabbították az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében március közepén bevezetett rendkívüli állapotot.

Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvány ellen "az első vonalban harcoló" egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy tartsák be a kijárási korlátozásokat, mert betartásuk életeket ment, kijátszásuk viszont a családot és ismerősöket is veszélybe sodorja.

Szlovákiában, ahol 835 fertőzöttet tartanak nyilván, gyorsuló tendenciát mutat a járvány, a hétfői új fertőzések többségét egy bazini idősotthonban diagnosztizálták. A kór miatt jelenleg 121 személyt kezelnek kórházban, négyen vannak intenzív osztályon.

Csehországban viszont húsvétkor jelentősen lelassult az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése,

kedden 6059 fertőzöttet és 147 halálesetet tartanak nyilván. Április 20-tól kezdve fokozatosan újra megnyílnak az új koronavírus-járvány miatt március közepén bezárt üzletek, szolgáltatások, piacok és az iskolák. A kormány öt szakaszra bontott tervét a keddi kormányülés után ismertették Prágában.

Srí Lankán már mintegy 26 ezer embert tartóztattak le, amiért megszegte a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott szabályokat. Litvániában 15 ezer autóst fordított vissza a rendőrség húsvétkor ugyanezért.

Hosszabbítanak Indiában

A Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó Fehéroroszországban 2919-ről 3281-re nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a betegségnek eddig 33 halálos kimenetele volt. Kirgizisztánban Szooronbaj Dzsejenbekov elnök egy sor városban és régióban április 30-áig meghosszabbította a koronavírus miatt korábban bevezetett rendkívüli állapotot,

Iránban az elmúlt 24 órában 1574 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 98-an haltak meg a Covid-19 betegségben, ez utóbbi szám egy hónap óta először maradt 100 alatt. Az országban a regisztrált fertőzöttek száma 74 877, a halottaké pedig 4683.

Indiában meghosszabbították a kijárási tilalmat Forrás: AFP/Sam Panthaky

Az új típusú koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről egyeztettek keddi virtuális csúcstalálkozójukon a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagországai,

Indiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat, nőtt a fertőzöttek száma a délkelet-ázsiai térségben.

A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és védőfelszerelést, illetve élelmet oszt ki a bennszülötteknek. Mexikóban - ahol 853 újabb esettel meghaladta az ötezret az igazoltan fertőzöttek száma - egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt.

Wuhanból egyetlen Pekingbe utazó között sem volt fertőzött Forrás: AFP/Noel Celis

A vesztegzár feloldása óta Vuhanból Pekingbe utazók között eddig egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt - közölte a kínai főváros egészségügyi bizottsága.

New York is nehéz helyzetben

New York városán kívül az államban nem nő az újonnan diagnosztizált fertőzések száma - jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója . Elmondta azonban, hogy változatlanul növekszik a halálozások és a kórházba szállított új betegek száma. Vasárnap 671, hétfőn pedig 778 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségbe, és hétfőn 1600 új beteg került kórházba az állam területén. New York államban a kormányzó adatai szerint a járvány kedd reggelig 10 834 halálos áldozatot követelt.

"Az embereknek muszáj visszatérniük a munkába, az államnak szüksége van a gazdaság működésére. A jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig, s ebben mindenki egyetért" - hangoztatta a politikus. Majd hozzátette, hogy rendkívül fontos a gazdaság újraindításának időpontja és módja.

Megerősítette a hétfői sajtóértekezletén elmondottakat, miszerint szükség van a tagállamok regionális együttműködésére, mert - mint mondta - "a vírus nem ismer határokat".

Mindenesetre, az amerikai adatok egyáltalán nem igazolják, hogy bármilyen korlátozás feloldása időszerű lenne.