Hatalmas a felháborodás Erzsébetvárosban, miután a járvány közepén Niedermüller Czeglédy Csabával kötött szerződést

Vágólapra másolva!
Komoly felháborodást okozott a VII. kerületben, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt Niedermüller Péter újabb megbízási szerződést kötött a párt holdudvarához tartozó Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával: a kerületi fideszes politikusok és a civilek egyaránt elítélik a DK-s polgármester önkényes döntését, még aláírásgyűjtés is indult ellene. Bajkai Istvánnal, a városrész kormánypárti parlamenti képviselőjével, Veres Zoltán, helyi fideszes képviselővel, és Garai Dórával, az Élhető Erzsébetváros Egyesület civil képviselőjével beszélgettünk az újabb Czeglédy-szerződésekről. 
Vágólapra másolva!

Tegnap kiderült, hogy az önkormányzati választást követően ismét megbízást kapott Gyurcsány Ferenc egykori ügyvédje az erzsébetvárosi önkormányzattól, amiről a DK-s városvezető élve a veszélyhelyzet adta hatáskörével egy személyben döntött. A kerület honlapján - jókora csúszással - közzétett adatok szerint a megbízás április 1-je és december 31-e közötti időszakra szól, a jogi feladatok ellátásért közel harmincmillió forintot fog fizetni a VII. kerületi városháza a börtönt is megjárt jogász irodájának. Mindezt tetézte, hogy kiderítettük: a kerület vezetése elhallgatott egy másik, korábbi Czeglédy irodájával kötött megbízási szerződést. Éppen ezért megkérdeztük erzsébetvárosi politikusoktól és civilektől, miként értékelik a történteket.

"Elvtárs, segítsd a lebukottakat"

"Felháborítónak tartom, hogy egészségügyi veszélyhelyzet idején Niedermüller Péternek az volt az első döntése, hogy egy nagy értékű, 30 millió forintos megbízást adott egy DK-közeli ügyvédnek. Ez azért is elfogadhatatlan, mert ilyenkor az önkormányzatnak az átlagosnál is észszerűbben kellene gazdálkodnia, így a lehetséges forrásokat elsősorban az erzsébetvárosiak és a helyi vállalkozások segítésére kellene fordítani. Mindezek fényében Czeglédy Csaba megbízása felháborító, méltatlan! Ez a történet is jól mutatja, hogyan gondolkozik a baloldal a felelősségvállalásról" - nyilatkozta az Origónak Bajkai István, a választókerület fideszes parlamenti képviselője, aki szerint a DK-s polgármester indoklása "értelmetlen", Czeglédyék feladata pedig "meghatározhatatlan, beazonosíthatatlan".

Az országgyűlési képviselő kifogásolta emellett azt is, hogy a kerület jogi képviseletét egy olyan ügyvéd fogja ellátni, aki a Gyurcsány-családot védte egy időben, ráadásul korábban adócsalás miatt jogerősen elítélték, sőt, jelenleg is büntetőeljárás van ellene folyamatban.

Arra a kérdésünkre, hogy a DK-s polgármester miért ragaszkodik ennyire Czeglédyhez, Bajkai István azt felelte, azért, mert "Niedermüller Péter egy pártkatona". "Oláh Lajoson (a kerület DK-s parlamenti képviselője - szerk.) keresztül kapja a Gyurcsány-család utasításait" - fűzte hozzá. A fideszes politikus felhívta arra a figyelmet, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat éppen a parlamenti pártok támogatásának csökkentésével (a járványügyi alap miatt - szerk.) egy időben bízta meg a DK-közeli jogászt. "Milyen érdekes" - tette hozzá sejtelmesen, hozzátéve, hogy akárcsak Niedermüller, Czeglédy is pártkatona.

Bajkai a helyzet jellemzésére felidézte a régi kommunista mondást: elvtárs, segítsd a lebukottakat. "Ahogy látható, egymást segítik" - szúrt oda a DK-párti politikusoknak a fideszes honatya, aki szerint nem véletlen a mostani megbízás, hiszen az "egyik párttárs segítette a másik párttársat". Azt azonban kérdésesnek nevezte, hogy Czeglédyék "tényleges munkát fognak-e végezni".

Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője Forrás: Facebook

A kormánypárti politikus szerint több magyarázata is van annak, hogy az ellenzék nem ellenezte a nyilvánosság előtt az aggályos megbízási szerződést. "Ennek egyik oka az lehet, hogy miután Gyurcsány Ferenc lett a balliberális ellenzék vezetője, mindenki beállt a sorba. Beleértve a Momentumot is, amely korábban legalább puhán felszólalt Czeglédy első megbízási szerződésének nyilvánosságra kerülését követően. Úgy látszik, ezt az erejüket elvesztették: ma már besorolódtak a DK alá, Gyurcsány lett a közvetlen főnökük" - mondta. Szerinte az ellenzéki pártok hallgatásában az is közrejátszhat, hogy számítanak valamiféle juttatásra, segítségre vagy támogatásra a Czeglédy ügyvédi irodától.

Mások a prioritások

"A polgármesteri beszámoló keretében értesültünk arról, hogy az önkormányzat újabb szerződéseket kötött Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával" - így reagált az Origo megkeresésére Veres Zoltán, erzsébetvárosi fideszes képviselő, aki elárulta, hogy Niedermüller Péter csak az után adott írásbeli tájékoztatást a megbízási szerződésről, miután erre felszólították. Veres szerint az újabb Czeglédy-szerződések azért meglepőek, mert ennél vannak sokkal fontosabb dolgok, főleg járványidőszakban. A képviselő felelevenítette, hogy nem ez volt az első eset: amint a DK-s polgármester átvette megbízólevelét, az első dolga az volt, hogy megbízta Czeglédy Csaba irodáját.

"A probléma nem is feltétlenül azzal van, hogy az önkormányzat megbízott valakit a jogi tevékenységek ellátására, hiszen valakit meg kell bíznia, hanem sokkal inkább azzal, hogy a szerződés megkötésére a veszélyhelyzet kihirdetését követően került sor" - kifogásolta a fideszes politikus, aki szerint ez a döntés is azt bizonyítja, hogy Czeglédy közpénzekkel való jutalmazása minden másnál fontosabb volt a városvezetés számára. "Úgy tűnik, Niedermüller prioritásában az volt az első helyen, hogy párttársát megbízza egy olyan értékű szerződéssel, amivel ráadásul nem is lehetett előre kalkulálni" - fogalmazott.

Veres Zoltán, erzsébetvárosi fideszes képviselő Forrás: Facebook

Veres Zoltán úgy látja, hogy Czeglédy megbízásának "politikai okai lehetnek", hiszen az önkormányzati választást követően a DK-s önkormányzatok rendszeresen és "folytatólagosan" feladatokkal látják el az irodáját. A képviselő kitért arra is, hogy a politikai alapú megbízások, kinevezések megfigyelhetőek az önkormányzati cégeknél is.

Arra a felvetésünkre, hogy mennyire visszás veszélyhelyzet alatt ilyen döntést hozni, a fideszes politikus úgy válaszolt, "az biztos, hogy szokatlan". "Az mindenképpen árulkodó, hogy miközben azt mondja az önkormányzat, nem tudja, hogyan néz ki majd a holnap, nem tudja hogyan csoportosítsa át a forrásokat a védekezésre, egy 30 milliós szerződést kötöttek Czeglédy Csaba irodájával" - tette hozzá.

"Ez az önkormányzat kizsákmányolása"

Garai Dórát, az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület képviselőjét is kerestük a Czeglédy-szerződések kapcsán. "Ami most történik, az nem más, mint a közpénzek eltüntetése a párttársak javára. Az, hogy kevesebb mint hat hónap telt el a helyhatósági választás óta, és az önkormányzat közel ötvenmillió forintot utalt ki egy pártközeli ügyvéd irodájának, az úgy gondolom, az önkormányzat kizsákmányolását jelenti" - fogalmazott megkeresésünkre a civil politikus. Garai szerint ez különösen visszás akkor, amikor a koronavírus-járvány miatt extra feladatok, és költségek hárulnak az önkormányzatokra. Ebbe a körbe sorolta a kormány által elrendelt ingyenes parkolást is. "Amíg a nagyságrendileg 7-8 millió forintos veszteség miatt a kerület vezetői erőteljesen tiltakoztak, addig arra van pénz, hogy ötvenmillió forintot odaadjanak egy ügyvédi irodának" - beszélt Niedermüllerék kettős mércéjéről.

A civil képviselő nemcsak azt kifogásolja, hogy a VII. kerületi önkormányzat egy jelenleg is "a vádlottak padján álló" ügyvédet bízott meg jogi feladatok ellátására, hanem hogy mindezt drágán tette. "Nem látok szignifikáns különbséget az újbudai és az erzsébetvárosi szerződések (László Imre DK-s polgármester is megbízta Czeglédy irodáját - szerk.) között, ugyanakkor az csak 11 millió forintba került, szemben a mi 30 millió forint + áfás szerződésünkkel" - magyarázta felháborodva. Garai szerint egy valamit magára adó önkormányzatnak van külön jogi osztálya, ahol állományban alkalmaznak jogi képviselőket. Azt, hogy Niedermüllerék "a képviselő-testület kikerülésével szerződéseket kötöttek" Czeglédyékkel, "nagyon erősnek" nevezte.

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület önkormányzati képviselője Forrás: Facebook

Arra a kérdésünkre, hogy ha ennyire felháborító a DK-s polgármester önkényes döntése, és a pártközeli emberek helyzetbe hozása, miért nem tiltakoznak az ellenzéki pártok helyi szervezetei, Garai azt válaszolta, hogy azért, mert minden bizonnyal politikai alku van a háttérben. "Ha naiv lennék, akkor előttem is teljesen érthetetlen lenne a helyzet. Csakhogy nem vagyok naiv: nem véletlenül lett momentumos, MSZP-s és párbeszédes alpolgármestere is a városrésznek. Erzsébetváros az egyik legkisebb kerület Budapesten, ennek ellenére itt a második legmagasabb az alpolgármesterek száma. Szerintem ezzel lettek "elnémítva" az ellenzéki pártok politikusai, ez az ára a hallgatásuknak" - mondta.

A civilek petíciót indítottak

A civilek felháborodását jelzi, hogy petíciót indítottak az ügyben. "Riasztó, hogy az önkormányzati választások óta eltelt alig hat hónap alatt ez már a negyedik szerződés, melyet a polgármester a testület kikerülésével önhatalmúlag kötött párttársával, közel ötven millió forint értékben. Súlyos aggályokat vet fel, hogy olyan valaki képviselje az önkormányzatot, aki jelenleg is bűnszervezetben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúsítottja, illetve korábban több alkalommal is jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték" - olvasható a peticiok.com-on közzétett felhívásukban.

Hozzátették, azért is botrányos a DK-közeli ügyvéd közpénzzel való megtámogatása, mert járványhelyzetben minden fillér számít. "Sok pénzt kell költeni megelőzésre, védekezésre, fertőtlenítésre, szociális ellátásra és gazdaságvédelmi intézkedésekre, miközben az önkormányzat bevételei jelentősen csökkentek" - sorolták az okokat.

Éppen ezért arra kérnek mindenkit, hogy aláírásával "mondjon nemet a közpénz elherdálására".

Civil-tiltakozás az erzsébetvárosi csoportokban

A helyieket élénken foglalkoztatja a téma, amit a különböző internetesen fórumokon tárgyalnak ki. „Túlbonyolítva nincs... és kicsit sem olcsó... szerintem egy szombathelyi ügyvédi iroda a távolság okán is drágább egy pestinél, hisz az utazás is beleszámít az ügyvédi díjba?" – így értékelte egyikük a nyilvánosságra hozott szerződést egy erzsébetvárosi Facebook-csoportban. A tagok közül többen hűtlen kezeléssel vádolták meg Niedermüller Pétert, mondván, elherdálja a kerület vagyonát. Akadt olyan csoporttag is, aki azt kifogásolta, hogy Czeglédy szerződései elsőbbséget élveznek más kerületi döntésekkel szemben.