Kilenc érdekesség Győrfi Pálról

Győrfi Pál, OMSZ, koronavírus, járvány
Vágólapra másolva!
Az ország egyik legismertebb embere volt korábban is, most pedig a koronavírus idején még többet láthatjuk a tévében, az interneten. Győrfi Pálról, a a mentőszolgálat kommunikációs vezetőjéról a Ripost szedett össze kilenc érdekességet.  
Vágólapra másolva!

Mentők autogramjait gyűjtötte

Győrfi Pál már kisgyerekként is szívesen játszott orvososat, és mivel közel laktak a Markó utcai mentőállomáshoz, 6 évesen megpecsételődött a sorsa: minden szabadidejében ott lógott, a segítő szándék mellett nagyon tetszettek neki a mentőautók is. Összebarátkozott a mentőkkel, begyűjtötte az autogramjaikat és napestig hallgatta a történeteiket.

Videoklip őrzi zenekara emlékét

Győrfi Pálhoz a zene is közel állt. Nem véletlen, édesapja fúvós hangszereken játszott, édesanyja zongorista volt. Ő maga tíz éven át tanult zongorázni, és később egy zenekarban is játszott.

A mentőzés miatt megszegte a munkaszerződését

Régóta mentőzött már, amikor egy doktornő felvetette neki, hogy kipróbálhatná magát a gyógyszeriparban. Az új kihívások hamar magukkal ragadták, szépen haladt felfelé a ranglétrán, tudományos munkatárs lett belőle.

Győrfi Pál egy szokásosnak mondható sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ám bármennyire is szerette mindezt és a munkaszerződése is kikötötte, hogy máshol nem dolgozhat, hetente egy éjszakára azért mindig visszaszökött mentőzni.

Megmentette a volt osztálytársnőjét

Egy riasztás során egy taxi sötét hátsó részében ülő, pánikroham miatt kapkodva lélegző fiatal nőt látott el, akinek egy zacskót szorított a szájához, hogy abba lélegezzen. Így a nő az általa kifújt szén-dioxidot lélegezte vissza, ezáltal gyorsan enyhültek a tünetek. Igaz, közben a lány többször is mondani próbált valamit, de Győrfi Pál folyamatosan nyugtatta, és segített a szájához tartani a zacskót. Miután hamarosan megnyugodott a nő és lekerült a zacskó, akkor derült ki, hogy Győrfi az egyik gimnáziumi osztálytársnőjén segített, aki közben végig ezt próbálta elmondani.

Szóvivőként kézrátétellel segített

Győrfi Pál mind a mai napig kap hálás leveleket olyan betegektől vagy hozzátartozóktól, akiknek mentőtisztként segített, vagy akár megmentette az életét. Nemrég egy nő szólította meg a piacon, aki elmesélt egy régi történetet, amikor villamosvezetőként dolgozott és összeütközött egy autóval. Győrfi szóvivőként érkezett a helyszínre, hogy tájékoztassa a sajtót, ám ahogy meglátta az ijedt nőt, odalépett és vigasztalóan a vállára tette a kezét. A nő ennyi év után is tisztán emlékszik arra a pillanatra, mert neki ott és akkor pontosan erre az érintésre volt szüksége ahhoz, hogy úrrá legyen a stresszes helyzeten, s ezért mind a mai napig hálás Győrfinek.

Riasztás szakította félbe a randiját későbbi feleségével

Dani fia 23 évvel ezelőtt született, igazi szerelemgyerek, akinek orvos édesanyját a mentőknél ismerte meg Győrfi Pál. A szóvivő azt mondja, a szerelemfaktor megvolt, ám az együttéléshez szükséges értékeik eltértek. Élete párjával, a jogász dr. Salgó Adriennel való első randevújára is kihatott Győrfi hivatása: a romantikus idillt egy riasztás szakította meg. Adrienn pedig ahelyett, hogy bosszankodott volna a váratlan helyzeten, a férfival tartott. Azóta is elválaszthatatlanok, házasságukat pedig három gyerekkel, Lillával, Alizzal és Ádámmal tették teljessé.

Magasabb a riporterek többségénél, ezért terpeszállás kell

Sajátos megoldást talált Győrfi arra a problémára, amivel leküzdhette a 160-170 centiméteres riporterekkel szembeni magasságkülönbségét a kamerák előtt. A 188 centiméter magas szóvivő széles terpeszbe állt, így nem kellett lábujjhegyre állnia a riporternek ahhoz, hogy a szájához tartsa a mikrofont. Győrfi Pál egyébként az Országos Mentőszolgálat első szóvivője, ilyen tisztség korábban nem létezett. Közel húsz éve azzal a feltétellel vállalta a feladatot, ha a teljes szervezeti kommunikációt rábízzák.

Ma már fut - járvány idején akartak vele szelfizni

A mentők szóvivője régebben nem szeretett futni, annak idején a kosárlabdát is emiatt hagyta abba. Ám pár éve egy rendezvényen találkozott Monspart Saroltával, aki egy jó módszert javasolt a futás elkezdésére. Győrfi ma már kétnaponta gond nélkül lefut egy-két Sziget-kört. A ripost-nak elárulta, koronavírus-járvány idején is fut, mert egyedül sportolni most is lehet a szabadban, de fontos megtartani a megfelelő távolságot az emberektől. Ezért is került nehéz helyzetbe, amikor a minap valaki közös fotót kért tőle a Margitszigeten. Elmagyarázta, hogy ez most nem a páros szelfik ideje, de ha a járvány után összefutnak, örömmel tesz eleget a kérésnek.

Jót nevet a róla készült mémeken

A koronavírus-járvány megfékezését célzó kisfilmek főszereplőjeként egy csapásra az internetes képes poénok, azaz a mémek főszereplője lett Győrfi Pál. A szóvivő a Ripost-nak elárulta: nem zavarják a poénok, maga is jól szórakozik rajtuk, ráadásul mindegyik egy-egy fontos üzenetére épül, amelyek lehet, hogy pont így jutnak el egy-egy célcsoporthoz.

Hiszem, hogy a humor, ha nem bántó vagy ízléstelen, akkor gyógyír ebben a járványveszélyes időszakban, s kifejezetten jót tesz az embereknek egy kis nevetés – mondta Győrfi Pál.

– tette hozzá.