Szijjártó Péter: Új exporttámogatási és beruházásösztönzési programot indít a kormány

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. március 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénytervezet általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar vállalatok nagyon sokat tettek azért, hogy az exportpiacokon sikerrel szerepeljenek, ezeket az eredményeket pedig meg kell védeni - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülést követően. Hozzátette, a kormány úgy döntött, hogy új exporttámogatási és beruházásösztönzési programot indítanak. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kifejtette: a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározzák a külpiaci eredmények, és az elmúlt években a magyar vállalatok nagyon sokat tettek azért, hogy az exportpiacokon sikerrel szerepeljenek. "Most ezeket a sikereket kell megvédenünk" - tette hozzá.

Közölte: ennek érdekében a kormány úgy döntött, hogy az Eximbank három új terméket indít el. Egy

kedvezményes hitellehetőséget biztosít magyar cégeknek beruházásokhoz,

illetve forgóeszköz-hitel formájában úgy, hogy a kisvállalkozásoknak a forgóeszköz-hitel kamata egy éven belüli hitelfelvétel esetén csak 0,1 százalék lesz. Emellett egy garancia- és egy biztosítási programot is elindítanak, amellyel lehetővé teszik a magyar vállalkozásoknak, hogy fenntartsák a kereskedelmi banki hiteleiket, illetve az exportpiacokról érkező késedelmes fizetések esetében is megvédik őket a késedelmek negatív hatásaitól - magyarázta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter kiemelte: ugyanakkor az Európai Unió lehetővé tette azt is, hogy 800 ezer euróig gyakorlatilag ellenőrzés és mindenfajta többletvizsgálat nélkül lehet támogatást adni azon cégek beruházásaihoz, amelyek a koronavírus-járvány által okozott helyzetből fakadóan veszteségeket szenvednek el. Ezért egy olyan új beruházásösztönzési döntést is hoztak, amelynek értelmében

800 ezer eurós nagyságrendig támogatják a Magyarországon működő, exportáló vállalatok beruházásait

- mondta.

Hozzáfűzte: ez a támogatási érték az összberuházás 50 százalékát is elérheti.