A kormány a koronavírus-járvány idején is sokat tesz a holokauszt-túlélők ellátása érdekében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtök este, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján az M1 aktuális csatorna műsorában.

Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta: a magyar kormány biztosította a zsidó szervezetek által működtetett kórházak szükséges eszközeit. Ezen túlmenően a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány - amelyben ő képviseli a kormányt - kétszer 12 millió forintot adott az érintett szociális, civil és egészségügyi intézményeknek.A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a koronavírus miatt nehéz az emlékezést az emberek közé vinni, ugyanakkor hozzátette: reméli, hogy sok emberhez, túlélőhöz sikerült elérni. Kiemelte: a filmművészet jó eszköz arra, hogy kapcsolatot teremtsenek az emberekkel.

2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

A kormány honlapja szerint a járványügyi helyzetre tekintettel idén a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tettek közzé az emléknaphoz kötődő tartalmakat. Emellett több dokumentumfilmet és néhány napra mozifilmeket is elérhetővé tettek az interneten.