Az egyik kiutasított iráni megpróbált megszökni, de a TEK elfogta

Dél-pesti Centrumkórház
Budapest, 2018. július 9. A Démétér Ház új épületszárnya az avatóünnepség napján Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2018. július 9-én. Az új épületszárnyban apartmanokat alakítottak ki a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik részére. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Csütörtökön kitoloncolták Magyarország területéről azokat az irániakat, akik kórházi karanténuk alatt agresszíven léptek fel az őket vizsgáló orvosokkal szemben. Egyikük megpróbált megszökni, azonban a Terrorelhárítási Központ munktársai elkapták. 
Vágólapra másolva!

11 iráni állampolgár hagyja el az országot csütörtökön, amiért megsértették az előírt szabályokat a Dél-pesti centrumkórházban – mondta Kiss Róbert az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. A rendőr alezredes ismertette azt is, hogy az egyikük megpróbált elszökni a magyar hatóságok elől, ám a Terrorelhárítási Központ elfogta és idegenrendészeti őrizetbe vette.

Hosszú ügy végére került pont ezzel. Március elején 13 iráni egyetemista a Dél-pesti Centrumkórházban engedély és védőruházat nélkül elhagyta a számukra kijelölt szobát, hangosan elégedetlenkedett, agresszíven lépett fel az egészségügyi dolgozókkal szemben, utasításaiknak pedig nem tett eleget.

A hatóságok ezt követően kezdeményezték az országból való kiutasításukat, azonban az érintettek jogi segítséget vettek igénybe, bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kérve. A Fővárosi Törvényszék elutasította kérelmüket, így elhárult az akadály az országból való kiutasításuk elől.

Egyiküket a Soros György-féle Helsinki Bizottság képviselte, nem sok sikerrel. A Soros-hálózat azóta sem hajlandó elengedni az ügyet, több fórumon is bírálják a magyar kormányt, és igazságszolgáltatást a döntés miatt.