Az Egyszülős Központ online szolgáltatásai között továbbra is szerepel a pszichológiai tanácsadás, az állásközvetítés és az álláskeresés. A bajba jutott egyszülős családok online, egy adatbázisban böngészhetnek a nagyobb települések önkormányzatainak, valamint a budapesti kerületi önkormányzatainak támogatásai között.

Az Egyszülős Központ közleménye szerint új szolgáltatásként pedagógusok segítségével online tanulási támogatást nyújtanak a gyerekeknek hét tantárgyból, a szülőknek Énidő a karanténban címmel online egyéni és csoportos beszélgetéseket indítottak el, jógaórákat tartanak, a közösségi oldalaikon pedig rövid videókban válaszolják meg az egyszülős családokat érintő kérdéseket - tudatták. Mindezek mellett a jogi segítségnyújtás, a coaching és a segítő beszélgetések továbbra is elérhetőek. 

Tájékoztattak arról is, hogy a központ megerősítette adományozási tevékenységét,  és Budapesten kívül is meghirdette a támogatási lehetőségeket. A veszélyhelyzet első heteiben több száz kiló tartós élelmiszert juttattak el rászoruló egyszülős családoknak, emellett eddig tíz családnak, 25 gyereknek laptopot adományoztak, hogy részt vehessenek az online oktatásban - írták.

A rászoruló egyszülős családokban 25 gyereknek laptopot adományoztak, hogy részt vehessenek az online oktatásban (Illusztráció)Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátették: hetente újabb élelmiszercsomagokat küldenek a rászorulóknak,  és újabb családok is kapnak laptopokat. A központ ezért intenzív adománygyűjtési akcióba kezdett, hogy minél többeknek segíthessen élelmiszerrel, tisztító- és tisztálkodószerrel, valamint laptopokkal - olvasható a közleményben.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018 óta működteti az Egyszülős Központot, amely többek között ingyenes szolgáltatásokkal - például jogi konzultációval, pszichológiai segítségnyújtással, gyermektáboroztatással -, közösségi programokkal és a munkavállalást segítő programokkal segíti az egyedülálló szülőket. Magyarországon körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő, ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek.