A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter kavicsot, virágot és mécsest helyezett el a Cipők a Duna-parton emlékműnél csütörtökön, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

Varga Judit igazságügyi miniszter megemlékezése a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjánForrás: MTI/Kovács Tamás

A helyszínen az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy az emlékezéssel a következő generációkat is folyamatosan figyelmeztessük, milyen tragikus következményei vannak annak, ha egy nemzet elveszíti szabadságát.Figyelmeztetni kell a következő generációkat azért is, hogy ilyen soha többé ne történhessen meg a világban - tette hozzá.
Varga Judit kiemelte, hogy a magyar kormány büszke arra, hogy Magyarországon virágzó kulturális és hitéletben, biztonságban élhetnek zsidó honfitársaink.
2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Korábban Orbán Viktor Rejtő Jenőt említve emlékezett meg a holokauszt magyarországi emléknapjáról.

Idén a koronavírus-járvány miatt online emlékezés is lesz a holokauszt magyar áldozataira.