A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja az EP Magyarországgal szembeni provokációját

2020.04.17. 12:39

Az Európai Parlamentben (EP) a koronavírus okozta válság idején sem sikerült félretenni a tagállamokat, és azok kormányait támadó politikai és ideológiai vitákat, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja a Magyarországgal szembeni provokációt, ugyanakkor támogatja a járvánnyal szembeni közös európai fellépést - jelentették ki a képviselőcsoport tagjai az MTI-hez eljuttatott közleményükben pénteken.

A közlemény szerint az Európai Parlament reakciója késik, aminek az az oka, hogy a járvány kezdetén az uniós intézmények hetekig nem cselekedtek, cserbenhagyva ezzel az európai polgárok tízmillióit. A képviselők kijelentették, a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányuló összehangolt fellépésről szóló, pénteken elfogadásra váró európai parlamenti határozat nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Szavaik szerint a határozat kiegyensúlyozatlan, üresen kongó baloldali és liberális politikai kinyilatkoztatást tartalmaz. A szöveg a liberális hálózatok által az elmúlt időszakban Magyarországgal szemben megfogalmazott ténybeli tévedéseket, nyilvánvaló hazugságokat, politikai előítéletekből táplálkozó rágalmakat tartalmazza a koronavírus elleni magyarországi intézkedésekkel kapcsolatban - írták.

Az Európai Parlament üléstermeForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Philipp Von Ditfurth

Aláhúzták, az európai parlamenti frakciókon átívelő baloldali-liberális-centrista, bevándorláspárti többség már hosszú évek óta indulatosan, nyilvánvaló hazugságokkal támadja Magyarországot, a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez szükséges széles körű összefogás helyett most is a politikai és ideológiai vitákat helyezik előtérbe. A határozat ugyanakkor a járvánnyal szembeni közös európai fellépés néhány fontos elemére is javaslatot tesz, amelyek megvalósítása érdemi előrelépést jelentene a jelenlegi helyzethez képest.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői ezért tartózkodó szavazatukkal elutasítják a Magyarországgal szembeni provokációt, ugyanakkor kifejezik a járvánnyal szembeni közös európai fellépés támogatását - tették hozzá.