Operatív Törzs: Lassan belépünk a tömeges megbetegedési szakaszba

koronavírus, járvány, ételosztás, Krisna
Vágólapra másolva!
Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, az idei érettségi vizsgák az eredeti időben, azaz május 4-én elindulnak, és teljes értékűnek fognak számítani. Ugyanez vonatkozik a nyelvvizsgákra, ahol szintén csak írásbeli számonkérés lesz, azonban ennek ellenére a későbbiekben komplexnek tekintik majd. Az államtitkár kiemelte, nem kötelező érettségizni, van mód a visszalépésre. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arról beszélt, hogy hamarosan belépünk a tömeges megbetegedési szakaszba.
Vágólapra másolva!

Megszületett a kormány döntése az idei érettségikről: kizárólag írásbeli vizsgákra kerül sor, hogy minimalizáljuk a személyes kontaktusokat – jelentette ki Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, kizárólag akkor kerülhet sor szóbelire, ha nem megoldható az írásbeli vizsga lebonyolítása, illetve azon tanulók esetében, akik nem felelhetnek írásban.

Idén szinte teljesen csak írásbeli lesz az érettségi (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Meg kell tartani a távolságot

Emlékeztetett,

az előrehozott érettségiket nem tartják meg idén, vagyis csak a végzősök érettségiznek.

Bár rendhagyó lesz az idei érettségi, az teljes értékű, vagyis a felsőoktatási felvételikhez elégséges – hangsúlyozta az államtitkár. Érettségiznie senkinek nem kötelező idén, ha valaki nem tudott kellően felkészülni vagy egészségügyi okokból döntene így, jelezni lehet a visszalépést – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: az emelt szintű érettségire beadott jelentkezést lehet középszintűre változtatni, a nyelvek esetében pedig fordítva is, és így a nyelvvizsga is megszerezhető. Szavai szerint több nyelvvizsgaközpont újból elkezdi a vizsgáztatást.

Az érettségin pedig egy helyiségben maximum 10 fő tartózkodhat, és másfél méteres távolságot kell köztük tartani.

Maruzsa Zoltán közölte: új helyszíneket is bevonnak a vizsgákhoz, bármely köznevelési intézmény tantermei bevethetők lesznek. Az iskolák környékére pedig rendőri jelenlétet kérnek, akik arra ügyelnek, ne alakuljanak ki csoportosulások. – Az érettségi első hetében 8 órai helyett 9 órai kezdés lesz, hogy ne egyszerre érkezzenek sokan – tájékoztatott az államtitkár.

Nincs semmi befolyása az intézkedésnek a ponthatárokra

Kollégiumi elhelyezést biztosítanak azoknak, akiknek szükséges az érettségi kapcsán: egy szobában egy tanuló lehet – mondta el Maruzsa Zoltán. Ezekkel a módszerekkel idén sikeres érettségit tudunk lebonyolítani – fogalmazott, hozzátéve: nincs politikai konszenzus a kormány döntésében, de az ellenzék részéről is vannak olyanok, akik szakmai álláspontot képviselnek.

A külföldről érkező érettségiző magyarok nincsenek sokan, de lehetővé fogják tenni a határátlépést számukra, és nem kell karanténba vonulniuk – tette hozzá az államtitkár.

A ballagásokról azt mondta: jelenleg nem tarthatók meg a járványügyi védelmi szempontok miatt.

– Kérjük, hogy aki beteg, kiemelten, akinek légúti panaszai vannak, ne jelenleg meg az érettségin – hívta fel a figyelmet Maruzsa. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a vizsgát egyszerűsítő magyar intézkedések illeszkednek az EU-s gyakorlatba. Szavai szerint sem a ponthatárok emelkedése, sem a csökkentése nem következik az intézkedésekből.

Augusztusban várható a szokásos pótfelvételi meghirdetése, a keresztféléves jelentkezéseknél pedig még a korábbiaknál is több lehetőség lesz.

Hamarosan belépünk a tömeges megbetegedés szakaszába

Az országos tisztifőorvos elmondta: a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma 1763 főre nőtt, és meghalt újabb 14 idős, krónikus beteg, ez az eddigi legmagasabb szám, köztük vannak a Pesti úti idősek otthona lakói is. Ezzel 156 főre emelkedett a meghaltak száma, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Müller Cecília elmondta, az utóbbi időben napról napra gyorsulni látszik a járvány terjedése, hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

– emlékeztetett Müller.

– A legrosszabb forgatókönyvre készülve fel kell szabadítani ágyakat a kórházban, ahol a súlyos állapotú fertőzötteket lehet majd ápolni – emelte ki a tisztifőorvos. Az egészségügyi intézményekben mintegy 66 ezer ágy áll rendelkezésre a betegek gyógyítására, ám ez nem jelenti, hogy valamennyi foglalt egyszerre, átlagosan 60-70 százalék van kihasználva. A foglalt ágyakból 15 százalékot kell felszabadítani a kórházaknak.

Müller Cecília hangsúlyozta:

Szavai szerint minden egyéni esetben orvosszakmai grémium dönt, s előzetes egyeztetést végeznek a háziorvossal, a szociális ellátással, az önkormányzattal és az ápolási tevékenységet végzőkkel, továbbá a családot is tájékoztatják. Mint mondta, a beteg két zárójelentést kap: egy, az egészségi állapotáról szólót, valamint az otthoni ellátásról szóló iránymutatást.

A szociális intézményekben zajlik az ellenőrzés, kiemelt figyelmet fordítanak a magasabb létszámú intézményekre, de valamennyi intézménybe szeretnénk eljutni, így konzultációs lehetőséget is biztosítunk – hangsúlyozta Müller. Hozzátette,

Több szabálysértés Budapesten

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, az önkormányzatok által hozott szabályok a húsvéti hétvégén beváltak, így ezen a hétvégén is lehetőséget adnak, hogy a kijárási korlátozással összefüggésben hozhatnak külön, akár szigorúbb intézkedéseket. A fővárosban emelkedtek a szabálysértés miatti rendőri intézkedések: az elmúlt 24 órában 530 esetben volt erre szükség – ismertette az alezredes.

Kiss Róbert közölte:

több mint 53 tonnányi védőfelszerelés érkezett csütörtökön Kínából.

Szavai szerint a kórházak 10 napra előre rendelkeznek védőfelszereléssel, amelyek kiadását a kórházparancsnokok látják el, a kiszállításokat pedig ennek megfelelően ütemezve hajtják végre. Pénteken 17 fővárosi és 43 vidéki kórházba szállítják ki azokat.

Most hétvégén is dönthetnek az önkormányzatok a kijárási szabályok szigorításáról Fotó: Csudai Sándor - Origo

Újabb átkelőket nyitottak meg

Mint mondta, Horvátország irányába több átkelőhelyen visszaállítják a teherforgalmat, Románia felé pedig megnyitották a battonyai átkelőhelyet, ami az ingázóknak kedvezhet. Közölte: Ausztria felé is megnyílik egy átkelőhely, s Röszkénél és Nagylaknál kell nagyobb várakozási idővel számolni. Kiss Róbert tájékoztatása szerint 59 esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt, s a többi között két budapesti csaló ellen is eljárás indult, akik időseket károsítottak meg.

Kiss Róbert elmondta,

Jelenleg 12 401 karantén van érvényben, és folyamatosan ellenőrzik ezeket, már több mint kétszázezer esetben. A rendőr alezredes azt mondta, még nem tudnak információt adni a kórházból eltűnt védőfelszerelésekről, de a kórházparancsnokoknak van felhatalmazása arra, hogy a rendőrség bevonásával biztosítsa a készletek meglétét.

Az Origo kérdésére Müller Cecília azt mondta, hogy a járványhelyzet szempontjából nem volt kedvező a budapesti közlekedésben az, hogy az embereknek tömegesen kellett várakozniuk és a járműveken lenniük április elején, amikor egy időre szombati menetrendet vezetett be a BKK.

Müller Cecília elmondta, 1035 idősotthon van az országban, jövő héten már képet kaphatunk ezek járványügyi helyzetéről, de több idő, mire mindenhol lezajlik az ellenőrzés.

A kijárási korlátozással kapcsolatban Kiss Róbert emlékeztetett:

Müller Cecília elmondta: a koronavírust eleinte otthon átvészelőket, amennyiben súlyos tüneteik lesznek, kórházban kell tovább kezelni. A tisztifőorvos arra is kitért: az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzésen átesettek szervezetében nem szükségszerűen alakul ki megfelelő védettség. Az esetleges visszaesők számára ismételten karantént írnak elő.