Orbán Viktor: Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra!

ARATÓ Gergely; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány kezelésében az a régi bölcsesség a mérvadó, hogy "reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. A magyar korfát ismerve és a külföldi helyzetet látva, nekünk a legrosszabb esetre kell készülni - mondta a kormányfő, és beszélt arról is, hogy az osztrák lépéseket, és azoknak a hatását figyelik, és ha ott beválnak az intézkedések, akkor érdemes azokról nálunk is elgondolkozni.
Vágólapra másolva!

Továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, ilyenkor az embernek alapvető ösztönei lépnek működésbe, tehát óvatos. Az életösztön vezeti a védekezést is. Mindenki sötétben tapogatózik, de az osztrákok előttünk tapogatóznak a sötétben - kezdte a beszélgetést Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, ha ők ott föloldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, azt elemezni kell, és ami bevált ott, azt szabad itt átvenni.

Ausztriát figyeljük, nem mi vagyunk a kísérleti egerek

Orbán Viktor elmondta, most nem mi vagyunk a kísérleti egerek, hanem valaki más, aki a földrajzi fekvése miatt hamarabb hoz meg olyan lépéseket, amiket mi is szeretnénk meghozni.

Ha majd az osztrákoknál beválik a dolog – ott már az iskolákat is meg fogják nyitni hamarosan –, ha azt látjuk, hogy Ausztriában bevált, a fertőzések száma nem emelkedett meg, és közben az egészségügyi rendszerünk is fel van készítve, akkor majd mi is elgondolkodhatunk ezen. Egyelőre én azt javaslom, hogy tartsuk hatályban a korábbi korlátozásainkat – jelentette ki a kormányfő.

A védekezés abból a szempontból sikeres volt, hogy habár a vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk, és a kórházainkat elkezdtük fölkészíteni – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy számol, hogy a járvány csúcsa "előttünk van", az igazán nehéz szakasz most jön, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítani. "Belépünk a tömeges fertőzés időszakába", de mire ez bekövetkezik, meglesznek a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek, és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók.

Légihíd Magyarország és Kína között

Magyarországon elegendő eszköz a békeidők szükségleteihez képest volt, de most nem békeidőket élünk, tehát ebben az új helyzetben szükséges eszközöket is be kellett szerezni, gyakorlatilag egy légihidat építettünk ki Magyarország és Kína között, és fölhalmoztuk a szükséges eszközöket.

– jelentette ki a miniszterelnök.

Így néz ki az ágyak felszabadítása

– jelentette ki a kormányfő.

Ebben a helyzetben meg kellett határozni, hogy mi a halasztható és mi a halaszthatatlan beavatkozás - mondta a kormányfő. Egy orvosi grémium döntött erről - tette hozzá. Az összes kórházi ágy 16 százalékának az esetében áll ez fenn. Szólt arról is, hogy az ágyak intenzív ággyá alakítása sem egyszerű feladat.

Amikorra elérünk a tömeges megbetegedési szakaszba, addigra beletanulunk abba, hogyan kell tömeges járvány idején viselkedni.

Itt lehetnek speciális szabályok

Orbán Viktor elmondta, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt az önkormányzatok számára a helyi szabályozások kapcsán. Úgy látszik, hogy a polgármesterek jó döntést hoztak, és erre a hétvégére is megkapták a döntés lehetőségét a településvezetők.

– tette hozzá. Budapesten a fertőzések 60 százaléka van, Pest megyével együtt pedig ez a szám 80 százalék.

Óriási kapacitásokat építettünk ki, el fogjuk érni a 8000 működő lélegeztetőgép-számot. Jelentős tartalékok vannak - mondta a kormányfő. Folyamatosan érkeznek az eszközök a magyar diplomáciának köszönhetően - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Nagyon fontos a 13. havi nyugdíj (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Óvatos vagyok

Orbán Viktor elmondta, hogy több száz gazdasági intézkedés fut. Sokan dolgoztak rajta, és nagy reményeket fűz hozzá. Magyarország gazdaságtörténetében még nem volt ilyen terv - tette hozzá. Most kezdik alkalmazni ezeket a döntéseket, de azért óvatos vagyok - mondta a kormányfő. Óriási bravúr lenne, ha a 0-hoz lenne közel a magyar gazdasági teljesítmény.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vállalkozásoknak is fel kell mérniük, hogy milyen tevékenységre lesz szükség, és mire nem. Mindenki gondolkodjon a saját személyes jövőjéről. Lesznek átképzések, lesz bértámogatás, lesz adókönnyítés, az adózó nem veszíti el a minősítését. Nyáron meg lehet próbálni adott esetben a turizmusba életet lehelni - mondta a kormányfő.

Nagyon fontosnak tartom a 13. havi nyugdíjat is - mondta Orbán Viktor.

– mondta Orbán Viktor.