A koronavírus-járvány kezelésében az a régi bölcsesség a mérvadó, hogy "reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. A magyar korfát ismerve és a külföldi helyzetet látva, nekünk a legrosszabb esetre kell készülni - mondta a kormányfő, és beszélt arról is, hogy az osztrák lépéseket, és azoknak a hatását figyelik, és ha ott beválnak az intézkedések, akkor érdemes azokról nálunk is elgondolkozni.

Továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, ilyenkor az embernek alapvető ösztönei lépnek működésbe, tehát óvatos. Az életösztön vezeti a védekezést is. Mindenki sötétben tapogatózik, de az osztrákok előttünk tapogatóznak a sötétben - kezdte a beszélgetést Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, ha ők ott föloldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, azt elemezni kell, és ami bevált ott, azt szabad itt átvenni.

Ausztriát figyeljük, nem mi vagyunk a kísérleti egerek

Orbán Viktor elmondta, most nem mi vagyunk a kísérleti egerek, hanem valaki más, aki a földrajzi fekvése miatt hamarabb hoz meg olyan lépéseket, amiket mi is szeretnénk meghozni. Szeretnénk, hogy visszatérjen az emberek élete a normális kerékvágásba, de egyelőre még nem merem azt mondani a magyaroknak, hogy lazítsunk.

Ha majd az osztrákoknál beválik a dolog – ott már az iskolákat is meg fogják nyitni hamarosan –, ha azt látjuk, hogy Ausztriában bevált, a fertőzések száma nem emelkedett meg, és közben az egészségügyi rendszerünk is fel van készítve, akkor majd mi is elgondolkodhatunk ezen. Egyelőre én azt javaslom, hogy tartsuk hatályban a korábbi korlátozásainkat – jelentette ki a kormányfő.

Az elmúlt hetekben azért igyekeztünk nagy fegyelmezettséggel az egész országban, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Azért lassítsuk, hogy közben föl tudjuk készíteni a magyar egészségügyet arra, hogy egy tömeges fertőzés esetén is meg tudja gyógyítani, meg tudja menteni az embereket. A védekezés abból a szempontból sikeres volt, hogy habár a vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk, és a kórházainkat elkezdtük fölkészíteni – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy számol, hogy a járvány csúcsa "előttünk van", az igazán nehéz szakasz most jön, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítani. "Belépünk a tömeges fertőzés időszakába", de mire ez bekövetkezik, meglesznek a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek, és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók.

Légihíd Magyarország és Kína között

Magyarországon elegendő eszköz a békeidők szükségleteihez képest volt, de most nem békeidőket élünk, tehát ebben az új helyzetben szükséges eszközöket is be kellett szerezni, gyakorlatilag egy légihidat építettünk ki Magyarország és Kína között, és fölhalmoztuk a szükséges eszközöket. Tehát az elmúlt hetekben azon kellett dolgoznunk, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetére is legyen elegendő ágy, legyen elegendő lélegeztetőgép, és legyen elegendő dolgozó ott, ahol arra szükség van– jelentette ki a miniszterelnök.

Így néz ki az ágyak felszabadítása

A magyar korfát ismerve és a külföldi helyzetet látva, nekünk a legrosszabb esetre kell készülni. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-fertőzöttek számára 30 ezer ágynak és 8 ezer lélegeztetőgépnek kell szabadnak lennie – jelentette ki a kormányfő.

Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Ezen felül 16 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hogy meglegyen az 50 százalék. Ebben a helyzetben meg kellett határozni, hogy mi a halasztható és mi a halaszthatatlan beavatkozás - mondta a kormányfő. Egy orvosi grémium döntött erről - tette hozzá. Az összes kórházi ágy 16 százalékának az esetében áll ez fenn. Szólt arról is, hogy az ágyak intenzív ággyá alakítása sem egyszerű feladat.

Szólt arról is, hogy korábban több intézmény esetében nem volt túl feszes a gazdálkodás, de a mostani járványügyi helyzetben feszes irányítás van, és ehhez alkalmazkodni kell.Amikorra elérünk a tömeges megbetegedési szakaszba, addigra beletanulunk abba, hogyan kell tömeges járvány idején viselkedni.

Itt lehetnek speciális szabályok

Orbán Viktor elmondta, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt az önkormányzatok számára a helyi szabályozások kapcsán. Úgy látszik, hogy a polgármesterek jó döntést hoztak, és erre a hétvégére is megkapták a döntés lehetőségét a településvezetők.

Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt. Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni

– tette hozzá. Budapesten a fertőzések 60 százaléka van, Pest megyével együtt pedig ez a szám 80 százalék.

Óriási kapacitásokat építettünk ki, el fogjuk érni a 8000 működő lélegeztetőgép-számot. Jelentős tartalékok vannak - mondta a kormányfő. Folyamatosan érkeznek az eszközök a magyar diplomáciának köszönhetően - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Nagyon fontos a 13. havi nyugdíj (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Óvatos vagyok

Orbán Viktor elmondta, hogy több száz gazdasági intézkedés fut. Sokan dolgoztak rajta, és nagy reményeket fűz hozzá. Magyarország gazdaságtörténetében még nem volt ilyen terv - tette hozzá. Most kezdik alkalmazni ezeket a döntéseket, de azért óvatos vagyok - mondta a kormányfő. Óriási bravúr lenne, ha a 0-hoz lenne közel a magyar gazdasági teljesítmény. A gazdasági szereplőknek arra kell figyelnie, hogy mindenki azt szeretné, ha az élet visszatérne a járvány előtti állapotba, de soha nem lesz már olyan az élet, mint akkor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vállalkozásoknak is fel kell mérniük, hogy milyen tevékenységre lesz szükség, és mire nem. Mindenki gondolkodjon a saját személyes jövőjéről. Lesznek átképzések, lesz bértámogatás, lesz adókönnyítés, az adózó nem veszíti el a minősítését. Nyáron meg lehet próbálni adott esetben a turizmusba életet lehelni - mondta a kormányfő.

Nagyon fontosnak tartom a 13. havi nyugdíjat is - mondta Orbán Viktor. Ha jött egy komoly válság, akkor a baloldali kormányok elvettek egyhavi fizetést és nyugdíjat, és most is mindenki aggódik. Én azt szeretném világossá tenni, hogy nem fordulhat elő a csökkentés, és többletsegítséget fogunk nyújtani– mondta Orbán Viktor.