Állami Számvevőszék: A törvényeknek megfelelően zajlik a DK ellenőrzése

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. március 1. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarországon működik a jogállam, a törvényeknek megfelelően zajlik a Demokratikus Koalíció (DK) ellenőrzése - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivője szombaton, az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Horváth Bálint közleményében arra reagált, hogy Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója napközben arról beszélt, a hatalom "politikai bunkósbotként" használja a számvevőszéket, amely az állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a DK-t, hogy elhallgattassák az ellenzéki pártot.

Az ÁSZ kommunikációs vezetője aláhúzta, a számvevőszék a törvényi előírások alapján végzi hét párt - közte a DK - 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését.

A DK pártigazgatójának nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független ÁSZ - az alaptörvény előírásainak megfelelően - ellátja a törvényekben előírt feladatait

- fejtette ki Horváth Bálint, majd aláhúzta, a számvevőszék a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését.

Kiemelte, az ÁSZ a törvényi előírásnak megfelelően a párt ellenőrzéséről készült jelentéstervezetet észrevételezésre megküldte a párt elnökének, aki a jogszabályi előírásnak megfelelően észrevételt tett. A jelentéstervezet nem nyilvános, az ellenőrzés lefolytatásért felelős számvevőszéki vezető értékeli a DK észrevételeit, majd az ÁSZ a jelentést néhány héten belül nyilvánosságra hozza - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén Forrás: MTI/Máthé Zoltán