A kormány kiemelten támogatja a fiatalokat a járvány alatt is

SCHANDA Tamás János
Budapest, 2020. március 18. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a kormányzati támogatással elinduló energetikai innovációs mintaprojekteket támogató új pályázati lehetőségekről tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2020. március 18-án. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben is kiemelten támogatjuk a fiatalokat - jelentette ki utalva a diáktámogatásokra Schanda Tamás, a felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.
Vágólapra másolva!

A kormány hivatalos oldalán közzétett Facebook-videóban a politikus elmondta, hogy

  • 75 ezer fiatalt segítenek abban, hogy a nyelvvizsgamentességnek köszönhetően megkaphassa a diplomáját. "Ez az intézkedés mindenkire vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz" - tette hozzá Schanda, aki szerint ez jelentős segítség számukra.
  • Május elsejétől elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. A kedvezményt a felnőttképzésben lévők is igényelhetik. Ez az összeg az egyetemisták, főiskolások esetében maximum félmillió forint, míg az ITM által meghatározott felnőttképzésekben részt vevők esetén legfeljebb 1,2 millió forintot jelent.
  • Augusztus 15-től a kormány több mint duplájára emeli a szabad felhasználású diákhitel havonta igényelhető összegét. "Az eddigi, maximum 70 ezer forintos havi keret 150 ezer forintra emelkedik" - ismertette.
  • A kabinet lehetővé tette, hogy május 1-től az első szemeszterre visszamenőlegesen is igényelhessék a Diákhitel 1-et, akár 350 ezer forint értékben.
  • Az eddigi felvett nyelvtanulási hitelek májustól ingyenessé válnak, a konstrukciót a kormány kivezeti a rendszerből.

Mint ismert, ezek a kedvezmények az Orbán-tervként ismert gazdaságvédelmi akcióterv részei.