Befejeződött a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítése

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság idősek otthona
Vágólapra másolva!
Befejezte a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj Biológiai Mentesítő Csoportja április 17-én, pénteken - tette közzé az Operatív Törzs. A feladat zárómozzanatát Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese is megtekintette. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő otthonban nagyszámú koronavírus-fertőzöttet találtak, akiket kórházba vittek. Az országos tisztifőorvos április 12-ére, vasárnapra teljes fertőtlenítést rendelt el az intézményben.

A feladatot a székesfehérvári székhelyű vegyivédelmi zászlóalj speciális képességekkel rendelkező katonái hajtották végre.

„Úgy gondolom, minden tiszteletet megérdemelnek ezek a katonák, akik napi 10-12 órában, vegyivédelmi ruhába öltözve hajtották végre ezt a feladatot" – fogalmazott Sándor Zsolt vezérőrnagy.

A katonák napi 10-12 órában, vegyivédelmi ruhába öltözve hajtották végre ezt a feladatot Forrás: Koncz Márton - Origo

Emlékeztetett: a hat nap alatt a zászlóalj katonái több mint 82 ezer négyzetméter belterületet, valamint közel 72 ezer négyzetméter külterületet mentesítettek, és ennek során 1800 liter vegyivédelmi mentesítőanyagot használtak fel.

Az idősek otthonában végzett munkával kapcsolatban a zászlóalj parancsnoka, Miklovich János ezredes elmondta: ilyen feladatot vegyivédelmi katona a közelmúltban nem hajtott végre, ennek ellenére – háromféle mentesítőanyag használatával – sikerült elvégezni a teljes külső és belső fertőtlenítést.

„A külső területek és a hidegburkolatú csempék, járólappal ellátott területek fertőtlenítésére klórbázisú mentesítőanyagot, a lakószobákban és a meleg burkolatú helyiségekben alkoholbázisú anyagot használtunk, illetve a nagy légköbméterű helyiségekben – aulák, étkezdék – olyan vízbázisú fertőtlenítő anyagot alkalmaztunk, amelyet robbanómotoros ködképző eszközzel juttattunk célba.

Hat nap alatt a zászlóalj katonái több mint 82 ezer négyzetméter belterületet, valamint közel 72 ezer négyzetméter külterületet mentesítettek Forrás: Koncz Márton - Origo

Az eljárás után az itt lakók már biztonságban érezhetik magukat a vírussal szemben" – fogalmazott a parancsnok.

A székesfehérvári zászlóalj alaprendeltetéséből adódóan részt vesz a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerben, emellett hazai és külföldi gyakorlatokon képezi magát, illetve bizonyítja magas szakmai felkészültségét.

Az éles helyzetekben történő munka sem új az alakulat katonái számára, hiszen például a tíz évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa idején is bevetették őket.