Április 11-én Pásztón egy vadkamera két medvebocsot rögzített. Vélhetően az anyamedve is a közelükben volt, de róla nem készült felvétel. Később a közelben egy szétmarcangolt szarvastetemet találtak, amely feltehetően a medve család áldozatává vált. Kell-e tartanunk a kóborló medvéktől? Mit tegyünk, ha kirándulás közben találkozunk velük? Erre kerestük a választ. 

A Nógrád megyében fekvő település Hasznos nevű városrészén található Gortva Birtok vadkamerája rögzítette április 11-én hajnalban a két medvebocsot. A felvételből pár képkocka kikerült az internetre is.

Pár nappal később egy 120 kilós szarvas tetemére bukkantak pár száz méterre attól a helytől, ahol a két bocsot rögzítette a kamera.  A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának oldalán arról írnak, hogy egyelőre nincsenek megbízható adatok arról, hogy a medvék tartósan beköltöznének hazánk erdeibe, vagy itt szaporodnának. Az viszont igaz, hogy  egyre gyakrabban bukkannak fel nálunk. Ami úgy fordulhat elő, hogy élelem után kutatva nagy területeket járnak be. Mivel a határ fogalmát nem ismerik, átjöhetnek Magyarországra is.

Felkerestük a Gortva Birtokot, hogy megtudjuk, mit tapasztaltak azóta, hogy közzétették a fotót a medvebocsokról. Elkerülik-e az emberek a környéket? Meglepő választ kaptunk. 
Iszonyatosan megnövekedett a kiránduló forgalom a kilátó környékén. Özönlenek a katasztrófaturisták. Sokan keresik a medvéket, de vannak olyanok, akik nem hiszik el, hogy itt vannak, és azért jönnek. Pedig lehet, hogy a medvével készített szelfi lenne az utolsó képe a kíváncsiskodóknak 

- mondta Gortva Zsolt a terület tulajdonosa. 

Forrás: Facebook/Gortva Birtok

Ezt bizonyítja az is, ahogyan elbántak a zsákmányukkal. Gortva Zsolt elmondása szerint  egy 120 kilós szarvast támadtak meg. Valószínűleg nem volt felkészülve a medvetámadásra, és nem tudott elmenekülni a gyors ragadozó elől. 

Elárulta, hogy a szarvasok hozzászoktak a rájuk leselkedő ragadozókhoz az erdőben, és ahhoz is, hogy általában el tudnak menekülni előlük. Valószínűleg ez az állat is azt gondolta, hogy elszalad az ismeretlen támadó elől, de ezúttal ez nem sikerült neki.

Forrás: Facebook/Gortva Birtok

A medve egy hatalmas és erős ragadozó, amely akár 40 km/órás sebességgel is képes üldözni az áldozatát.  A közösségi oldalra feltöltött posztban egyébként felhívják a figyelmet a veszélyre.  

Nem szabad közel menni a bocsokhoz, mert az anyjuk agresszívan védelmezi őket, ami azt jelenti, hogy rátámad az emberre. 

A Veresegyházi Medveotthon állatokért felelős igazgatóját, Kuli Bálintot arról kérdeztük, mit kell tennünk abban az esetben, ha mégis találkozunk egy ilyen hatalmas ragadozóval. 
Mindenre van esély a medvével való találkozáskor, de általában elkerülik az embert. Mivel nagyon jó a szaglásuk, ezt könnyen meg is tudják oldani. Elárulta, hogy már a hangunk is elég lehet ahhoz, hogy ne váljunk halálos medvetámadás áldozatává. 
Ajánlott kirándulás közben beszélgetni, vagy ha egyedül vagyunk, akkor zenét hallgatni, hogy véletlenül se találkozzunk össze a medvékkel. Ha meghallják az embert, inkább elkerülik a találkozást 

- tette hozzá a szakember, aki azt javasolta, ha valaki mindenképpen a természetben szeretne sátorozni, méghozzá közel a medvék felbukkanási helyéhez, mindenképp tegye magától jó messze az élelmiszert, lehetőleg egy fára akassza fel. A medvék ugyanis mindent megtesznek, hogy megszerezzék az ember finomságait, és ha megtalálják, legalább ember ne legyen a közelükben.