Többmilliós pénzmosással vádolnak egy hódmezővásárhelyi férfit

Vágólapra másolva!
Az ügyészség a veszélyhelyzetre hozott kormányrendelet módosító rendelkezéseit is figyelembe véve vádat emelt egy hódmezővásárhelyi férfivel szemben, aki majdnem hatmillió forint tisztára mosásában működött közre.
Vágólapra másolva!

A csaló egy ismeretlen férfi megbízásából két éve két hódmezővásárhelyi bankban is számlát nyitott.

A számlanyitás után a hozzáférési kódokat átadta megbízójának, melyért cserébe számlánként ötezer forintot kapott. A számlákra pár nappal később egy dohánykereskedéssel foglalkozó férfi átutalt több részletben 5,8 millió forintot.

A férfit ugyanis felhívta egy álnéven bemutatkozó, idegen férfi, akinek megelőlegezte egy megszűnt dohánybolt árukészletét, miután erről e-mailben megkapta egy dohánynagykereskedő hamisított igazolását.

Az idegen az átutalások jóváírása után

a megbízótól kapott utasításoknak eleget tett, és a jóváírt összegeket felvette. Majd azokat zacskóba rakta egy külterületien lévő kilométerkőnél, végül egy trafóháznál helyezte el.

A férfi így biztosította a csalásból származó pénz megszerzését, ugyanis az árukészlet nem létezett, a bankszámla pedig a sajátja volt, és nem egy dohánykereskedőé, amelyért további nyolcezer forintot kapott.

Az ügyészség pénzmosás miatt emelt vádat a férfi ellen.

A veszélyhelyzetre ideje alatt érvényesülő rendelet eltérést biztosított a büntetőeljárási törvény rendelkezései alól. Így a bűnösségét tagadó vádlott esetében is lehetőség van arra, hogy a bíróság tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel hozzon határozatot, börtönbüntetéssel nem járó büntetés kiszabása esetén.

Ezt figyelembe véve az ügyészség felfüggesztett börtön kiszabását javasolta, a kapott vagyoni előny elkobzása mellett.