Nem zavarja a Momentumot a jogerősen elítélt, börtönben is ült DK-s ügyvéd, Czeglédy Csaba szerződése

Vágólapra másolva!
A Momentum erzsébetvárosi képviselői nem vonták kérdőre Niedermüller Pétert a Czeglédy-megbízások miatt a múlt hét csütörtökön megtartott online kerületi egyeztetésen - értesült az Origo. Az ügy kapcsán kérdésekkel fordultunk a baloldali párt sajtóosztályához és helyi politikusaihoz, azonban válasz nem érkezett tőlük. A Momentum a súlyos botrányok ellenére kitart Gyurcsányék mellett a VII. kerületben.
Vágólapra másolva!

Pénteken Virágh Előd, az erzsébetvárosi Fidesz alelnöke azt kérte a helyi Momentumtól, hozzák nyilvánosságra a múlt hét csütörtökön megtartott online kerületi egyeztetés jegyzőkönyvét. Ezt azért tette, mert kiderült, hogy az elmúlt időszakban Czeglédy Csaba irodája több megbízást is kapott a DK-s Niedermüller vezette erzsébetvárosi önkormányzattól.

Némák maradtak

A baloldali párt nem tett eleget kérésének, azonban Garai Dóra, az Élhető Erzsébetvárosért civil képviselője közösségi oldalán megosztotta az ülés kivonatát. E szerint nem került be a napirendi pontok közé, és így nem is tárgyalták a képviselők a VII. kerületi önkormányzat vitatott kifizetési gyakorlatát. Az Origo úgy tudja, hogy csak érintőlegesen került szóba a téma,

a Momentum képviselői nem szólaltak fel a Czeglédy-szerződések miatt, nem vonták kérdőre Niedermüller Pétert.

Mint ismert, egy nappal a kerületi egyeztetés előtt a párt helyi csoportja egy felemás közleményt adtott ki az ügyben, csütörtökön viszont ott volt a lehetőség álláspontjuk tisztázására: egyetértenek-e azzal, hogy Erzsébetváros DK-s polgármestere (és az általa vezetett önkormányzat) sorozatban ad megbízásokat a DK EP-listáján szereplő, jelenleg is büntetőeljárás alatt álló jogásznak?

Mivel nem firtatták a botrányos ügyet, ezért kérdésekkel fordultunk a Momentum országos sajtóközpontjához, valamint a szervezet helyi képviselőihez (Borbélyné Bárdi Zsuzsanna alpolgármesterhez, Sáli Annamária és Bónus Éva képviselőkhöz), azt tudakolva, miért hallgattak az ülésen.

Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük, amint ez megtörténik, frissítjük írásunkat.

Kérdéseink a Momentumhoz, és politikusaihoz a Czeglédy-szerődések ügyében

1) Mi az oka annak, hogy nem szólaltak fel a napokban megtartott kerületi egyeztetésen a Czeglédy-szerződések ellen?
2) Mi az álláspontjuk az ügyben? Elfogadható-e, hogy Niedermüller Péter és az általa vezetett önkormányzat sorozatban ad megbízásokat a pártja EP-listáján szereplő jogásznak?

Asszisztálnak Niedermüller Péter pénzszórásához: Bónus Éva (b) és Sáli Annamária (j) VII. kerületi momentumos képviselők Forrás: Facebook

Szórja a megbízásikat a párt holdudvarának

A DK-s városvezető visszaélve a veszélyhelyzet adta hatáskörével, egy személyben hozta meg a döntést: Gyurcsány Ferenc egykori ügyvédjének április 1-je és december 31-e közötti időszakra 29 millió forintot ad jogi feladatok ellátására.

Az Origo írta meg, hogy az elmúlt időszakban született egy másik szerződés is a felek között, amit a városvezetés sokáig elhallgatott. Czeglédy egy 13 millió forintos megbízást is kapott, igaz, erre még a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően, feltehetően január környékén került sor.

Az önkormányzati választás óta a Niedermüller vezette önkormányzat négyszer hozta ki nyertesként a börtönviselt, a DK EP-listáján szereplő politikus-jogász irodáját. Bajkai István, a kerület fideszes képviselője az Origónak úgy kommentálta a történteket, hogy "egyik párttárs segítette a másik párttársat". Garai Dóra civil képviselő az önkormányzat kizsákmányolásaként értékelte az újabb Czeglédy-szerződéseket, hozzátéve, hogy bizonyára politikai alku van a háttérben.

Nem Czeglédy volt az egyetlen DK-s, aki jól járt Niedermüller Péter megválasztásával. Tegnap számoltunk be róla, hogy Komáromi Zoltánnal, a párt egészségügyi politikusával is megbízási szerződést kötött a DK-s vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat, mintegy 1 800 000 forint értékben.