Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban történtekről

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
A Pesti úti idősotthonban legalább egy hétig fizikailag nem volt jelen orvos. Egyelőre csak a dokumentációt tekintették át, és újabb vizsgálatok kellenek -  hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy egyre kevesebben vannak hatósági házi karanténban.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt 24 órában 750 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így 11 240 van érvényben, tehát napról napra kevesebb a karanténban lévők száma, de ezek ellenőrzése folyamatos.

– ismertette a rendőr alezredes. A hétköznapokhoz képest többen szegik meg a korlátozásokat, de Budapesten nem tapasztaltak nagy szabályszegéseket – mondta. Büntetőeljárást eddig 241 esetben rendeltek el, a legtöbb ezek közül rémhírterjesztés. Kitért arra is, vasárnap két gép hozott egyéni védőfelszereléseket, ezek raktározását és készletezését folyamatosan végzik.

Újabb tesztelések a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília elmondta, a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 1984 főre nőtt, és meghalt újabb tíz idős, krónikus beteg. Ezzel 199 főre emelkedett a meghaltak száma, 267-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Hozzátette: a laborvizsgálatok száma is folyamatosan emelkedik. Már 48057 vizsgálatot hajtottak végre.

Müller Cecília elmondta: újabb mintavételezés történt a Pesti úton, így jelenleg 223 fertőzött van az intézményben, és közülük 19 dolgozó. Emellett 23-an haltak meg az otthonban, ahol 267 lakót vizsgáltak teszttel. Folyamatos a minták elemzése – mondta Müller Cecília, aki arról is beszélt, kedden fogják pontosan ismertetni, milyen intézkedésekre van még szükség az otthonban.

Nem volt legalább egy hétig orvos a fővárosi intézményben

A tisztifőorvos kijelentette,

A tisztifőorvos szerint tovább vizsgálódnak az otthonban.

Legalább egy hétig nem volt fizikailag jelen orvos a Pesti úti idősotthonban Fotó: Koncz Márton - Origo

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járvány lehetséges végére vonatkozó becslések matematikai modellekre épülnek, és még nem lehet ezek alapján jó hírt közölni.

Az elhangzott május 3-i dátum a jelenlegi becslések szerint a megbetegedések csúcsát jelentheti majd. Ezután több napig ugyanannyi megbetegedés várható, és ez az időszak is hosszabb ideig tart majd. Nem lehet megmondani, hogy biztosan meddig tart majd ez az időszak.

– folytatta Müller Cecília. Önkéntesnek már több mint ezren jelentkeztek, amiért köszönetet mondott a tisztifőorvos. Az új helyzet olyan készséget kíván meg, amelyre korábban nem volt szükség, épp ezért biztosítanak képzéseket is: már több mint 13 ezren jelentkeztek rá.

Hozzátette: az önkéntes segédápolóknak és a lélegeztetést végző orvosoknak külön tananyag van, és elkezdődött a rezidensek speciális képzése is.

19 idősotthonban van jelen a betegség

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a modellszámítások szerint mondta a miniszterelnök azt, hogy május 3-ra tetőzhet a járvány, vagyis ekkorra kell készenlétben lennie az összes egészségügyi intézménynek.

– emlékeztetett. Hozzátette, az írásbeli érettségik megtartásának a megfelelő szabályok betartásával nincs akadálya.

– mondta Müller Cecília. Ebből nyolc budapesti - tette hozzá. Számos közülük csak egy-egy megbetegedést jelent, és az ápolók között.

A mentőknek 55 gépkocsi áll rendelkezésre ahhoz, hogy elvégezzék a teszteket, amelyeket a háziorvosok kérnek. Ezek a járművek nem a mentésből kerültek kivonásra, hanem többletkapacitást jelentenek – számolt be a tisztifőorvos.