Gyurcsány egykori alelnöke is megtagadná a segítséget a külhoni magyaroktól

Bauer Tamás; Gyurcsány Ferenc FOTÓ ÁLTALÁNOS konferencia Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2012. január 15. Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke (j) és Bauer Tamás alelnök beszélgetnek pártjuk Magyar modell vagy európai? című gazdaságpolitikai konferenciáján Budapesten, a Vista Rendezvényházban. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Keddi internetes bejegyzésében Bauer Tamás védelmébe vette Szabó Tímeát, aki megtagadná a járványügyi segítséget a külhoni magyaroktól. A Demokratikus Koalíció politikusa, egykori alelnöke arról írt, a kormánynak nem dolga a csallóközi, székelyföldi, vajdasági vagy kárpátaljai magyarok segítése.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés tegnapi ülésén Szabó Tímea, a Karácsony-féle Párbeszéd frakcióvezetője felszólalásában amiatt bírálta a kormányt, hogy pár ezer maszkkal segítette a határon túli magyar közösségeket. A kormánypárti képviselők tapssal szakították félbe a beszédét, amikor a megsegített települések neveit kezdte el sorolni.

DK-s segítség Karácsonyéknak

Egy nappal a történtek után a DK fő ideológusa, Bauer Tamás közösségi oldalán vette védelmébe a határon túli magyarokat támadó Szabót. Mint ismert, a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc még kormányfőként buzdított nem szavazatra a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson. Azóta a DK következetesen az elszakadt magyarok érdekei ellen politizál. Elég csak a párt legutóbbi parlamenti választás előtti kampányvideójára gondolni, amikor eltorzított hangú, bűnözőként beállított határon túli magyarok arról beszélnek, hogy a Fideszre fognak szavazni.

Ennek megfelelően nagy meglepetés nem volt Bauer gondolatmenetében. A párt egykori alelnöke, miután hosszasan ecsetelte a parlamentben elhangzottakat, rátért a lényegre, azt írva, hogy

nem a magyar állam dolga a csallóközi, székelyföldi, vajdasági vagy kárpátaljai magyarok kisegítése.

"Szerintem ez vállalható különbségtétel: mi a magyar állam dolga, és mi nem az. A koronavírus-járvány idején alkalmazandó védőeszközök beszerzése pedig nyilvánvalóan a második kategóriába tartozik. A csallóközi, székelyföldi, vajdasági vagy kárpátaljai magyarokat az ottani egészségügyi rendszernek kell maszkkal, védőkesztyűvel, az ottani kórházakat lélegeztetőgéppel ellátnia, hiszen ők oda fizetik az adót és az egészségbiztosítási járulékot, nem a magyarországi költségvetésbe" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke (j) és Bauer Tamás volt alelnök beszélgetnek pártjuk Magyar modell vagy európai? című gazdaságpolitikai konferenciáján Budapesten. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem Bauer volt az egyetlen DK-s politikus, aki nehezen érthető megnyilvánulást tett a külhoni magyarokkal kapcsolatban. Vágó István, a DK elnökségi tagja, sajtó- és Facebook-figyelője egy lapinterjúban földrajzi régióknak nevezte a Trianon következtében elcsatolt, egykori magyar területeket.