Járvány miatti takarítást ajánlanak a csalók

Koronavírus, vírus, Budapest, maszk, arcmaszk, védőmaszk, utca, idős, nyugdíjas, idős emberek, sok ember
Vágólapra másolva!
Önmagukat hivatalnokoknak, önkormányzati dolgozóknak kiadó csalók verik át az embereket a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején. Takarítást ajánlanak vagy azt állítják, hogy felmérik az egyéni védőeszközöket, így próbálnak bejutni lakásokba - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betörési alosztályvezetője kedden online sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Nagy-Kovács Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok nem a leírt módon látják el a feladataikat.

Kiemelte, hogy változatlanul tevékenykednek idős embereket becsapó csalók is, az ilyen bűncselekmények felderítésére külön nyomozási csoport működik 2018 novembere óta.

Példaként említette, hogy csalók márciusban egy olyan nőt kerestek meg telefonon, akitől már korábban is próbáltak pénzt szerezni.

Az idős asszony úgy tett, mintha "bedőlt" volna a hívásnak, de amint megszakították a vonalat, a rendőröket hívta, akik azután tetten érték a csalókat a II. kerületben.

Nyomozás közben újabb két embert fogtak el. A csalók március közepén ugyanazzal a történettel próbáltak pénzt szerezni. Azt mondták valakinek, hogy egy hozzátartozója balesetet szenvedett, ezért adnia kell egy nagyobb összeget.

A rendőrök olyan esettel is találkoztak, amikor a csalók azt állították, hogy egy kábítószeres ügy miatt túszul ejtették a rokont, és váltságdíjat követeltek.

Obbágy Gábor, a BRFK III. kerületi rendőrkapitánysága bűnügyi osztályának vezetője egy csoportos rablásról számolt be. Három férfi mobiltelefonokat lopott el egy taxisofőrtől múlt szombaton. Az rablókat elfogták.

A három férfi a Móricz Zsigmond körtérről a Nagyszombat utcába vitette magát.

Nem fizették ki a fuvart, sőt, elvettek három telefont a taxistól, akit meg is ütöttek.

A férfiak közül kettő ellopott két sört egy Bécsi úti boltból. Egyiküket házkutatás során az otthonában fogták el, társa feladta magát a rendőrségen. A harmadik férfit szintén elkapták, őt egy kirakat betörése után rongálás miatt is kihallgatták.

A rendőrség kezdeményezte a férfiak letartóztatását. Nemcsak büntetőeljárás, hanem szabálysértési eljárás is indul ellen,

mivel megszegték a kijárási korlátozás szabályait.