Hetek óta folyamatosan összevissza beszél Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonáról, ahol tömeges megbetegedéseket okozott a koronavírus. A főpolgármester hétfőn egy levelet mutatott be a közösségi oldalán, amivel azt akarta bizonyítani, hogy volt orvos az intézményben (ez azért lényeges, mert az orvost a fővárosnak kellett volna biztosítani, de több bizonyíték is van arra, hogy nem tették). Azonban, ha tüzetesebben megnézzük az állítólag az intézmény vezetője, Skultéti József által írt levelet, akkor az derül ki, hogy a levél készítőjét valójában Gál Zoltánnak hívják. Gál. J. Zoltán Karácsony kampányfőnöke volt 2019-ben, és volt a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány szóvivője is, közismerten Gyurcsány Ferenc egyik legbizalmibb embere. Karácsony Gergely a lebukás után kínos magyarázkodásba kezdett, állítva, hogy Skultéti levele igenis létezik. Arra azonban nem válaszolt, hogy ha így lenne, miért egy Gál J. Zoltán által írt dokumentumot hozott nyilvánosságra. Erre csak egyetlen magyarázat lehet: ez az eredeti levél, és nem az intézmény vezetője, hanem Gál J. Zoltán írta. Az ügy felvetheti a magánokirat-hamisítás gyanúját is.

Levélben kért segítséget a kormányhivataltól a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon igazgatója, Skultéti József - számolt be még április 11-én az Origo az intézmény vezetőjének írásáról. Skultéti akkor többek között azt írta, hogy, 

Az intézmény egészségügyi ellátásában az orvosi ellátás továbbra sem biztosított (mellékleten küldöm az ÁNTSZ alátámasztó tegnapi, ismételt ellenőrzési jegyzőkönyvét), valamint dolgozóink a szobakarantén fenntartásához szükséges speciális/egyszer használatos védőruházattal nem rendelkeznek (izolációs védőruha, overall). A járványügyi zárlat alá helyezett otthonnak (határozat mellékelve) nincs orvosa és védőruházata! 

Miért kellett új orvost szerződtetni?

Április 16-án a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztálya az alábbi választ küldte az Origónak az üggyel kapcsolatban: Húsvét hétfő (04.13) óta az intézmény szerződött másik orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van, feladatát távmunkában - az adminisztrációs feladatok végzésében - csak részben tudja ellátni. 04.17-től újabb szerződéskötéssel érkezik a harmadik orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására. 

Ha lett volna főállású orvos - ahogy most Karácsony állítja -, aki személyesen is jelen volt a Pesti úti idősotthonban a járvány idején, akkor miért kellett április 13-án új orvost szerződtetnie az intézménynek, és miért írta azt a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztálya, hogy az otthon háziorvosa feladatát távmunkában látta el?

Egy újabb levéllel próbált Karácsony védekezni

Ezt követően április 20-án Karácsony Gergely közzétett egy levelet, amit állítólag Skultéti József írt a fővárosi főjegyzőnek. A levél megjelent a főváros koronavírussal foglalkozó oldalán és a főpolgármester Facebook-oldalán is.

Karácsony bejegyzése Skultéti levelérőlForrás: Origo
A főváros honlapján is megjelent a levél hétfőnForrás: Origo

Ebben a levélben a szerző - tehát állítólag Skultéti - azt írta, hogy intézményük a járványveszélyt megelőzően és a járvány időszakában is mindvégig rendelkezett főállású orvossal. A főállású orvos szerződését azonban nem hozták nyilvánosságra, nincsen ilyen jellegű dokumentum az iratok között.

Gál Zoltán gépén írták meg Skultéti levelét

A főpolgármester által közzétett levéllel kapcsolatban Mernyó Ferenc fotós, publicista Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy egy baj van a levéllel. Nevezetesen, hogy nincs aláírva (elektronikus levelekkel néha előfordul), nincs dátumozva, ez már súlyosabb, és az adatlap szerint tegnap, hétfőn, 14.56-kor készült... De ami még súlyosabb, hogy valójában a levelet egy bizonyos Gál Zoltán gépén készítették, aki nem más, mint Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely tavalyi kampányfőnöke, aki azóta politikai szolgálataiért a BVH Városüzemeltetési Holdingnál igazgatósági tagságot kapott. 
Legalább is erről tanúskodik a pdf dokumentum adatlapja. Így már érhető, hogy Skultéti nem írta alá, bár furcsa hogy a "digitális aláírása" (neve, beosztása, az intézmény logója, elérési adatok) benne vannak a dokumentumban. Ami felér egy okirat-hamisítással 

- olvasható a bejegyzésben.

 

Forrás: Origo

A levelet mi is lementettük, és megnéztük a pdf dokumentum tulajdonságait. Mi is arra az eredményre jutottunk, hogy a dokumentum szerzője Gál Zoltán.

Karácsony tagadni próbált, de valójában beismerő vallomást tett

Minderre Karácsony később kínos és értelmezhetetlen magyarázkodással reagált, hogy "Az e-mailből a közzétételre alkalmas, a levéllel teljesen azonos pdf formátumú dokumentum a stratégiai főtanácsadóm számítógépén készült." Mindezzel a főpolgármester elismerte, hogy a levelet a Gál J. Zoltán kizárólagos használatában lévő városházi számítógépen írták.

Ha ugyanis az "eredeti levél" Skultéti számítógépén született volna, és azt csak beolvassák egy fájlból Gál J Zoltán gépén, hogy konvertálják PDF-be, akkor a Word dokumentum adatlapján nem változik meg a "szerző".

Mint ahogy nem is "változott meg". Gál J. Zoltán valójában egy üres dokumentumot nyitott meg a gépén, abban a "szerző" rovat üres volt, és a gép ezért rögzítette automatikusan Gál J. Zoltán nevét.

Azaz, Gál J. Zoltán a saját gépén eredetileg üres dokumentumban maga gépelte le a levelet, az első betűtől az utolsóig. Ezt ismerte be Karácsony. 

Annak pedig semmi értelme nem lenne, hogy egy már legépelt levelet még egyszer legépeljen.

Gál J. Zoltán írta a levelet

Gyurcsány Ferenc és Gál J. Zoltán a parlamentben

Karácsony az eredeti e-mailt is közzétehette volna, amit bizonyíthatóan Skultéti József állított elő, ha lenne ilyen. 

Annak, hogy nem tette, csak egy magyarázata van: 

a levél eredeti példánya az, amit Gál J. Zoltán írt, 

és ezt kapta meg a főjegyző. 

Így arra is van magyarázat, miért mond ellent a levél Skultéti korábbi állításainak. A válasz egyszerű: azért, mert nem ő, hanem Karácsony kampányfőnöke írta.