Karácsony Gergely főpolgármester a hétvégén azt állította, hogy nem kötöttek titoktartási szerződést a Pesti úti idősotthon korábbi főállású orvosával, ő azonban ismét megerősítette, hogy aláírattak vele egy ilyen szerződést, csak a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs osztályának engedélyével nyilatkozhatna.

Semmilyen ilyesmi nem történt – állította a Főpolgármesteri Hivatal még április 19-én azzal kapcsolatban, hogy titoktartásra kötelezték-e a Pesti úti idősotthon korábbi főállású orvosát. 

Aláírattak velem egy ilyen szerződést, csak a fővárosi önkormányzat kommunikációs osztálya engedélyével nyilatkozhatok - mondta a Pesti úti idősotthon volt főállású orvosa az Origónak. Értetlenül áll a főpolgármesteri nyilatkozat előtt - tette hozzá.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Több mint egy hétig nem volt főállású orvos a Pesti úton

Mint arról korábban beszámoltunk, az intézmény nem rendelkezett főállású orvossal a járvány kitörésekor. Ezt korábban a Főpolgármesteri Hivatal is elismerte, amikor azt közölte, hogy húsvéthétfőn szerződtek egy orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van. Majd azt is írták, hogy  április 17-én érkezik újabb orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására.

Később Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette, hogy legalább egy hétig nem volt főállású orvos az intézményben, annak ellenére sem, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. 

A korábbi orvos személyi ellentétek miatt távozott, de amikor a járvány kitört, felajánlotta, hogy marad, ezt azonban elutasították.