Szemeteszsákokkal védekeznek az angol ápolónők a járvány ellen, nagyon sokan ezért megfertőződtek

Vágólapra másolva!
A legtöbb országban megindult a lassú, fokozatos nyitás megkezdésének bejelentése, ami mind a termelésre (Spanyolország, Olaszország), mind a szolgáltató szektorra (Németország), részben pedig már a turizmusra (Ausztria) is vonatkozik. Ugyanakkor nyár végéig szinte az összes nagy tömegrendezvényt és fesztivált lemondták (Belgium, Hollandia, Németország), sőt még az őszi Oktoberfestet is. A brit és belga ellátórendszerek továbbra is túlterheltek, a spanyol és olasz egészségügyi rendszeren viszont csökkent a nyomás. Ezzel együtt is az ápolók és gondozók hiánya szinte mindenhol nagy gondot okoz. Az olasz statisztikai hivatal március 1. és április 4. között készült statisztikája világosan mutatja a járvány erejét: egyes, a járvánnyal érintett városokban az átlagos többszörösére nőttek a halálozások. Belgiumban, Franciaroszágban és Svédországban az alapvetően bevándorlók által lakott negyedekben továbbra is gondot okoz a járványügyi intézkedések betartatása. Norvégiában fogvatartottakat engednek szabadon, Ázsiában pedig szintén érkeznek a gazdasági mentőcsomagok. Az Alapjogokért Központ szemléje.
Vágólapra másolva!

Ausztria

• Már közel 900 ezren dolgoznak a rövidített munkarend szerint, ebből 271 ezren kifejezetten az elmúlt időszakban váltottak erre, vagyis a létszám egyértelműen a járványhelyzet eredményeképpen nőtt ennyivel.

• Az SPÖ vezetője, Pamela Rendi-Wagner azt javasolja, hogy már május elejétől nyissák újra az iskolákat Ausztriában.

• Május közepétől újra megnyitnak az éttermek, azonban az ott dolgozó személyzet kizárólag maszkban végezheti a munkáját.

• A tervek szerint szeptemberben megrendezik a bécsi Donauinselfest zenei fesztivált – az eredeti elképzelések szerint. A döntést azt követően jelentették be, hogy a bajor vezetés és München lemondta az Oktoberfestet. Bécs azonban továbbra is kitart a rendezvénye mellett, amelyre 3 millió látogató szokott érkezni. A bejelentés szerint különösen ügyelni fognak a megfelelő higiénia betartására. A bécsivel ellentétes következtetésre jutottak St. Pöltenben, ahol a nyárra tervezett nagyszabású (a Nova Rock utáni második legnagyobb) rockfesztivált lemondták, és a szervezők szerint azt csak 2021-ben folytatják.

• Salzburg tartomány sietteti az enyhítést az idősotthonok látogatásának tilalmát illetően – már május első hetétől látogathatók lennének az otthonok. Burgenlandban szintén május elejétől kezdődne a szigorú látogatási tilalmak feloldása. A döntést a hozzátartozók részéről érkező növekvő nyomással magyarázzák, akik ismételten személyesen is szeretnének kapcsolatba lépni idős rokonukkal. A tartományok a feloldásokra komoly ajánlásokkal készülnek.

Németország

• A 800 négyzetméternél kisebb üzlethelyiséggel rendelkező üzletek újból megnyílhatnak. A pontos szabályok az adott ipartól és a tartománytól függnek.
• Idén nem rendezik meg az Oktoberfestet. A müncheni hagyományok részévé vált sörfesztivál idén biztosan elmarad a koronavírus-járvány miatt. A döntés mellett az szól, hogy ebben az időszakban 6 millió turista fordul meg a rendezvényen, ami átlagon felüli kockázatot jelent. A döntést Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke jelentette be. Az Oktoberfest mellett számos más rendezvényt is lemondtak, amelyeket nyáron, illetve ősszel rendeztek volna meg.

• A német adóbevételek először csökkentek. A járvány okán kialakult válság már az adóbevételeknél is érezteti hatását. A német pénzügyminisztérium kedden bejelentette, hogy 2020 márciusában a bevétel 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – ez 69,6 milliárd eurót jelent. A bevételcsökkenés a forgalmi adó és a társasági adó, valamint a repülési adó jelentős csökkenésének eredménye. Ez utóbbi 57 százalékkal esett vissza.

A koronavírus miatt idén elmarad az Oktoberfest

Franciaország

• Feloldhatják a látogatási tilalmat a francia idősotthonokban, jelentette be az egészségügyi miniszter. Egy időben mindössze két családtag látogathatná az otthonban élő idős rokont, és tilos lenne bármilyen érintkezési forma.

• Az elmúlt két hónapban a GDP 34 százalékkal esett vissza, ami az egész 2020-as évre nézve 5%-os csökkenést jelent. Az államadósság a GDP 115 százalékára ugorhat a tavalyi 100 százalékhoz képest. A munkaerőpiacon már 9,6 millió munkavállaló, vagyis minden hetedik ember kényszerült "részleges munkanélküliségbe".

• A március közepe óta "korlátozottan működő" francia nemzetgyűlésben 50 fő helyett immár százan vehetnek részt. Eddig jóformán csak a kormánytagok tartózkodhattak a "félkörben", de a limit megemelése miatt már 75 képviselő is részt tud venni a távolságtartási szabályok betartásával.

• Bár a kormány a nemzetgyűlés megkerülésével akarta bevezetni a mobilos követést, április 28-án mégis lesz róla parlamenti vita és szavazás, bár a mobilapplikáció nem lesz kész erre az időpontra.

• Egyre növekvő a feszültség a párizsi elővárosokban, és Strasbourgban is voltak összecsapások, gyújtogatások. A rendőrök több embert letartóztattak.

Rohamrendőrök

Forrás: Daily Mail

Spanyolország

• Mérséklődik a koronavírus napi áldozatainak száma. Két egymást követő nap a halottak száma 399 és 430 volt. 200 ezer felett van a megfertőzöttek, 80 ezer felett a gyógyultak száma, a halottak száma meghaladja a 21 ezret, ugyanakkor jelentős eltérések mutatkoznak a hivatalos és egyes régiók által kiadott közlések szerint, a valós számok így jóval magasabbak lehetnek.

• A spanyol háztartások 72%-a aggódik a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a saját vagyoni helyzetének romlása miatt. A megkérdezettek 90%-a szerint egy új, a pártokat és társadalmi szervezeteket felölelő nagy megállapodásra van szükség a mihamarabbi kilábalás érdekében.

Portugália


• 138 koronavírusos beteget találtak egy portugáliai menekültügyi központnál. A lisszaboni városvezetés hétfőn bejelentette: az érintett lakosokat mind karanténba helyezték. A 180, ebben a befogadóközpontban lakó migráns egy része Afrikából származik. Miután a lisszaboni óváros központjában lévő épületet fertőtlenítették, a negatív tesztekkel rendelkező bevándorlók visszatérhettek oda.

Olaszország


• Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) adatai szerint a legsúlyosabban érintett olasz településeken 2020. március 1. és április 4. között 20%-kal több ember halt meg, mint a 2015-19 közötti évek hasonló időszakának átlagában. Egyes városokban ez a szám az átlag többszöröse, mint például Bergamóban, ahol az emelkedés közel 5-szörös (151 átlagos halálozási szám helyett 729 a vizsgált időszakban). A statisztika közel 1700, alapvetően észak-olaszországi település bevonásával készült.

• A járványügyi helyzet miatt 50 ezer vendéglátóipari egység mehet tönkre, ami 300.000 ember munkanélkülivé válását vetíti előre. A vendéglátóipari szektor az elmúlt időszakban 30 milliárd dollár veszteséget szenvedett el.


Egyesült Királyság

• A skót kormány követeli Boris Johnsontól, hogy tolja ki az Európai Unióból való kilépési folyamat határidejét maximum 2 évvel.

• "A fehér nyugati társadalmakba ivódott strukturális rasszizmus felelős azért, hogy a koronavírus nagyobb arányban terjed a színesbőrű és kisebbségi emberek körében". Erre a következtetésre Omar Khan, egy faji egyenjogúsággal foglalkozó think tank igazgatója jutott. Szerinte a kisebbségi emberek, tulajdonképpen a bevándorlók azért hajlamosabbak elkapni a koronavírust, mert kisebb lakásban laknak, kevesebb pénzt keresnek, veszélyesebb munkát végeznek, több köztük a munkanélküli, valamint kevesebb zöldterület van lakóhelyük közelében, mint a fehér angoloknak.

• A brit orvosok szakmai szervezete által készített felmérés szerint az orvosok 38%-a szemvédő nélkül, 38%-a FFP3-as maszk nélkül és 47%-a hosszú ujjú műtősköpeny nélkül kénytelen dolgozni, a fogorvosoknak pedig 54%-a végzi munkáját megfelelő védőfelszerelés nélkül. Óriási problémája a brit egészségügyi rendszernek, hogy hiánycikké váltak az alapvető védőfelszerelések, sok kórház kifogyott a maszkokból és műtősköpenyekből, valamint számtalan intézményben már csak néhány darab van.

A képen látható szemeteszsákokkal védekező ápolók koronavírustesztje pozitív lett

Forrás: Metro

Hollandia

• A főügyész szerint hét koronavírus-követő alkalmazásból egy sem felel meg az adatvédelmi szabályoknak. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy a jövőben sem tudnak majd megfelelni. A kormány továbbra sem mondott le arról, hogy bevezessenek a járvány terjedésének követésére és megállítására egy mobilalkalmazást.

Belgium

• Csoportos keresetet indíthat egy brüsszeli ügyvéd a belga állam ellen, miután több tucat olyan ügyfél kereste meg, akiknek családtagjuk meghalt koronavírusban. A per megindításához 50 ügyfélre van szüksége. A cél az állam felelősségének megállapítása a halálozások esetében, az ügyvéd szerint ugyanis Belgium mulasztott többek között a határok kései lezárásával, és azzal, hogy nem állították le a repülőforgalmat Kína és Olaszország felől.

• George Dallemagne, a CDH párt képviselője szerint a járvány elején nem foglalkoztak az idősotthonokkal, ami nagy hiba volt.

• Belgium "nyomozókat" toboroz, akik pár felkészítő óra után segítenének a kontaktkutatásban. Nagyjából 2000 emberre lenne szükségük.

Norvégia

• Otthonukban tölthetik büntetésük hátralévő részét azok az elítélt bűnözők, akik vagy kevesebb, mint 6 hónap börtönbüntetést kaptak, vagy már csak kevesebb, mint 6 hónapjuk van hátra egy hosszabb büntetésből. Egyelőre 94 rabot „engedtek haza" a bokájukra erősített nyomkövetővel, azonban a hatáskörrel rendelkező szervek további 200 megfigyelőegységet terveznek használatba venni.

Svédország

• A svéd egészségügyi hatóság aggódik, hogy esetleges „vakfoltok" vannak a védekezésükben, mivel az országban élő bevándorlók között gyakran háromszor nagyobb a fertőzöttek aránya, mint a svédek körében. Az érintettek többek között Szomáliából, Eritreából, Iránból, Irakból, Szíriából és Törökországból származnak. A hatóság leírása szerint ezek az emberek olyan közösségekben élnek, amik „Svédország veszélyeztetett területeihez tartoznak; olyan szocio-gazdaságilag hátrányos helyzetű helyek, melyekhez a svéd rendőrség magas bűnözési számokat társít".

Finnország

• Egyre nagyobb probléma Finnországban, hogy fogytán vannak az egészségügyi felszerelések, mint például a maszkok, ezért egyre több olyan dolgozó kénytelen munkába járni védelem nélkül, aki az országot működteti a járványhelyzet alatt.

• A feminista finn kormánnyal szemben ismét felmerült a hozzá nem értés és a döntésképtelenség vádja, mivel az egészségügyi minisztérium több vezető tisztviselője is a másikat okolta, miután Finnország volt az egyetlen európai uniós tagállam, mely nem tudott csatlakozni az unió által kezdeményezett járványügyi védőfelszerelés beszerzéséhez.

Egyesült Államok

• Egyre többen fontolgatják Amerikában a gyártókapacitások hazatelepítését Kínából, mivel a járvány rámutatott arra, hogy az ilyen terű függés Kínától veszélyes méreteket öltött. Az amerikai GDP mindössze 11%-a származik gyártásból, az ország elveszítette vezető szerepét a világban ezen a téren.

• Az alsóház demokrata elnöke, Nancy Pelosi újabb támadást indított Donald Trump ellen. A FoxNews legnézettebb vasárnap reggeli hírműsorában az elnököt „gyenge vezetőnek" nevezte, és azt állította, hogy az elnök „elhibázta a válságkezelést". Ugyanebben az interjúban az elnök azt is jelezte, hogy elképzelhető az amerikai alsóházban a távszavazás a jövőben, bár ennek biztonságosságát és alkotmányosságát még vizsgálják.

• Pence alelnök feszült hangulatú telefonbeszélgetést folytatott demokrata szenátorokkal, ahol többek között szolgálatszegéssel vádolták az adminisztrációt.

Kanada

• Kanadai szakértők szerint abban az esetben, ha enyhítenek a járványügyi intézkedéseken, a szennyvízrendszert lesz érdemes figyelni annak tekintetében, hogy növekszik-e az ott fellelt vírusok száma.

Oroszország

• Oroszország nagy részén a templomokban zárt ajtók mögött, online közvetítések formájában celebrálták az ünnepi miséket. A vírus által kevésbé érintett városokban és falvakban a hívők maszkban és a fizikai távolságot megtartva léphettek a templomokba.

• Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy szerződést kötöttek az USA-val, melynek keretében lélegeztetőgép-tartozékok érkeznek Oroszországba.

• Átlagosan 20-30%-al, a leginkább érintett szektorokban viszont akár 80%-al is esett a kis- és középvállalkozások forgalma Oroszországban.

Ukrajna

• Az ukrán egészségügyi reform a pszichiátriai kezelés összeomlásával fenyeget az ukrán pszichológusok szakmai szervezetének vezetője szerint. Szemjon Guzman a Porosenko-adminisztráció egészségügyi miniszterét, az amúgy amerikai állampolgár Uljana Szuprunt vádolja a rendszer szándékos szétverésével.

• Az ukrán katasztrófavédelem volt vezetője szerint a Csernobilban tomboló tüzeket azért nem sikerül megfékezni, mert az utódja, Jacenyuk, volt miniszterelnök regnálása idején szétverte a rendszert. Elmondása szerint már az is gondot okoz, hogy az oltásban résztvevő emberek élelmet és ivóvizet kapjanak.

• Kijevben a járványügyi kijárási korlátozások miatt a húsvéti misét csak online tekinthették meg a hívők.

Fehéroroszország

• Lukasenko elnök nem gondolja, hogy bármiben is hibáztak volna a járványkezelésben. Fehéroroszország azon országok között van, amelyek a legenyhébb szigorításokat alkalmazták csak. Az elnök szerint ez azért van, mert ők abból indulnak ki, hogy "a belorusz emberek saját kezükben tartják a saját sorsukat".

Izrael

• Jeruzsálemben a rendőrök összecsaptak kövekkel dobálózó ultraortodox tüntetőkkel, akik a szigorú korlátozások ellen tüntettek. Annak ellenére, hogy a kormány már enyhített a szabályokon, többek között vallásgyakorlással kapcsolatos rendelkezéseken is. Most már lehet szabadtéren közös imádságot tartani, ha a maximum 19 résztvevő maszkot visel és két méter távolságot tart meg egymástól.

• Valamelyest enyhített a kormány a korlátozásokon vasárnap. Továbbra is kötelező a maszk viselése, hiánya esetén pénzbüntetést szabnak ki. 19 fő alatt lehet közösen imádkozni szabadtéren. Maximum 10 fő részvételével és a 2 méteres távolság betartásával engedélyezték esküvők és körülmetélések tartását. Az emberek már 500 méteres körzetben elhagyhatják otthonaikat sportolás vagy imádság céljából is. Ezek a szabályok jelenleg május 3-ig vannak hatályban.

Japán

• Egy japán online felmérés alapján kimutatták, hogy a japán egészségügyi dolgozók majdnem 50%-a az egyszer használatos műtéti maszkokat – a különböző védőfelszerelések hiánya miatt – kénytelen akár több napig is használni. A kiküldött kérdőívekre majd 128 intézmény válaszolt hétfőig. A felmérésből az is kiderült, hogy 25 intézmény munkavállalója szerint van, hogy a műtéti maszkokat akár négy napig is kénytelenek használni.

Kína

• Hongkong – a különleges közigazgatási minősítése révén önálló – Törvényhozó Tanácsa elfogadta a járvány kezdete óta a legnagyobb gazdaságtámogató csomagot, mintegy 18 milliárd dollár értékben (137,5 milliárd HKD). Habár az indítvány szerint a támogatás tartalmaz a munkavállalók számára egy 50 %-os bértámogatást, az ellenzéki képviselők szerint a támogatás mértéke és elosztása nem megfelelő, mert a támogatást a munkáltatók osztják el, plusz a kedvezményezetteknek kell rendelkezniük kötelező nyugdíjpénztári számlával is.

Dél-Korea

• Vasárnap újabb 16 nappal meghosszabbították ugyan a közösségi távolságtartásra (social distancing) vonatkozó előírásokat, de néhány, a kijárási korlátozásra vonatkozó enyhítést is bejelentettek már. Így, a vallási intézmények látogatására enyhébb szabályozások lépnek érvénybe, míg a sporteseményeket - ezáltal a Koreában méltán híres baseball játékokat - újra meg lehet tartani – élő közönség nélkül. Chung Sye-kyun miniszterelnök szerint, amennyiben a fertőzések száma elkezd stagnálni, május 6-tól áttérhetnek a „rutinszerű távolságtartásra vonatkozó előírásokra", (routine social distancing) amelynek következtében ismételten elkezdődhetne több intézményben a gazdasági élet.

• Majdnem az összes dél-koreai egyetemista valamilyen típusú tandíj-visszatérítést igényelne tekintettel arra, hogy az online előadások rosszak, nem megfelelő színvonalúak, és a minőségük sok esetben nem is kielégítő. Egy felmérés alapján 22.000 hallgatónak a 99.2%-a igényelne teljes vagy részleges tandíj-visszatérítést. Az Egyetemi Hallgatók Tanácsa szerint tekintettel a felmérésre és a hallgatók kialakuló beláthatatlan anyagi helyzetére, vissza kell fizetni a befizetett tandíjak teljes vagy egy meghatározott mértékét.

India

Indiában a járvány miatti lezárások tömeges migrációs hullámot indítottak el

Forrás: BBC

• Indiát, azon belül különösen a szegényeket súlyosan érinti a Narendra Modi miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozás, amely május 3-ig került meghosszabbításra. A múlt hónapban elfogadott 22.5 milliárd dolláros segélycsomag pedig nem mindenkinek vált elérhetővé. A kormány adatai szerint a lakosság körülbelül 67% jogosult a „gabona"-támogatásra, amely egyfajta alapvető biztonsági hálóként működik az országban, de a szakértők szerint az élelmiszer-elosztás több évtizedes probléma, így majd 100 millió rászoruló nem is jut hozzá ehhez a támogatáshoz.