Már csaknem negyedmilliárd forint adomány érkezett a Nemzeti összefogás számlájára, emellett a vállalatok is jelentős segítséget biztosítottak és nyújtanak folyamatosan termékek, eszközök, gépjárművek, élelmiszerek felajánlásával a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Pécsen.

Soltész Miklós, aki egyben a veszélyhelyzet idején a karitatív szervezetek munkáját segítő és összekötő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, a Baptista Szeretetszolgálattal közösen adott át több ezer maszkot és hajhálós-maszkos, izolációban használható védőeszközt, valamint jelentős mennyiségű immunerősítő készítményt  a karitatív szervezet pécsi szeretetotthonában.

A politikus az átadón hangsúlyozta, hogy hatalmas összefogást igényel a járvány elleni küzdelem, a segítő közösségek pedig mindezt megértették és teszik a dolgokat. Úgy vélekedett, a szociális területen, idősek bentlakásos és otthoni ellátásában, az oktatásban és egészségügyben dolgozók minden tiszteletet megérdemelnek, mert hihetetlen küzdelmeket folytatnak a járványveszély idején.

Soltész Miklós azt mondta, a karitatív területen márciusban elindult összefogás példaértékű, hiszen a szervezetek az NHKT segítségével az ország minden pontjára képesek élelmiszereket, higiéniai termékeket, védőfelszereléseket, immunerősítő készítményeket eljuttatni, s minden rászorulót ki tudnak szolgálniForrás: MTI/Bruzák Noémi

A karitatív területen márciusban elindult összefogás példaértékű, hiszen a szervezetek az NHKT segítségével 

az ország minden pontjára képesek élelmiszereket, higiéniai termékeket, védőfelszereléseket, immunerősítő készítményeket eljuttatni, s minden rászorulót ki tudnak szolgálni.

Úgy fogalmazott: bár minden egyes ember halála elkeserítő, Nyugat-Európa gazdag országaihoz képest hazánk az összefogásnak, az emberek fegyelmezettségének köszönhetően mégis kiemelkedően teljesít a járvány elleni küzdelemben.

Soltész Miklós elmondta, hogy közel negyedmilliárd forintot ajánlottak fel az emberek átutalással, illetve az 1357-es adományvonal tárcsázásával a Nemzeti összefogás számára, emellett a vállalatok jelentős, százmilliós értékben ajánlottak fel a küzdelemhez gépjárműveket, továbbá biztosítottak komoly mennyiségben higiéniai, immunerősítő termékeket, védőeszközöket és élelmiszereket.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetének udvara - IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke beszámolt arról, hogy a szervezet egyik legnagyobb, pécsi szeretetotthonában a Baranya Megyei Kormányhivatal múlt héten tartott ellenőrzést. Ismertetése szerint a szakemberek  a járványügyi intézkedéseket megfelelőnek találták, hiányosságot nem tártak fel, a szakmai munkáról pedig elismeréssel nyilatkoztak. Megállapították, hogy sem a lakók, sem a munkatársak körében nincs koronavírussal fertőzött személy az otthonban.

Kiemelte: a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács komoly segítséget jelent a karitatív szervezetek veszélyhelyzet idején végzett munkájában, hiszen az összefogásnak köszönhetően célzottan és az igényeknek megfelelően képesek megadni a segítséget a rászorulók számára.