A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében országszerte több száz idősotthon fertőtlenítését kezdték meg a katonák szerdán - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A Magyar Honvédség az operatív törzs feladatszabása alapján továbbra is minden rendelkezésre álló képességgel segíti a védekezést a kialakult járványügyi helyzetben. A cél az, hogy az ország lakosai a lehető legtöbb és legszélesebb körű segítséget kapják meg. Ezért vesznek részt a katonák már a kezdetektől minden rendelkezésre álló képességgel a koronavírus-járvány magyarországi terjedésének megfékezése érdekében végzett feladatokban.

Az országos tisztifőorvos április 12-én rendelte el a fővárosban a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését,  

amelyet az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj speciálisan képzett katonái végeztek el. Az öt napig tartó fertőtlenítésre egy huszonöt katonából álló, úgynevezett biológiai mentesítő csoport érkezett különböző fertőtlenítési és mentesítési feladatok ellátására.

Forrás: Koncz Márton - Origo

Az operatív törzs döntése alapján a népegészségügyi szakemberek országosan felmérték az idősotthonok körében a koronavírus elleni fertőtlenítés szükségszerűségét, és a Magyar Honvédség képességeinek felhasználásával

szerdán kezdetét vette több száz intézmény térítésmentes fertőtlenítése.  

A felmérések során az intézményvezetőket szakemberek keresik fel, akik nyilatkoznak arról, hogy igénylik-e a katonák segítségét. A fertőtlenítés főbb területei az intézmények bejáratai, külső területei és a közös helyiségek. A Magyar Honvédség mentesítésben résztvevő katonái

garantálják a feladat hatékony és gyors végrehajtását, a legkisebb kellemetlenséget okozva ezzel az idős embereknek.

Az ő érdekeik, biztonságuk és méltóságuk szem előtt tartása mellett kiemelten figyelnek az intézményvezető által meghatározott szakmai szempontokra és az intézmény lehetőségeire.

A fertőtlenítést minden intézményben a vezető igényeinek megfelelően és az általa meghatározott területeken, helyiségekben hajtják végre. A fertőtlenítést a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya, valamint az általuk felkészített, és a jelen feladatra speciálisan kiképzett közel 700 szerződéses és tartalékos katona végzi.

Mint megírtuk, az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília arról számolt be, hogy a Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőződött meg, közülük 28 meghalt. Az ország több idősotthonában is jelen van a koronavírus.